Respectul pentru bătrâni, fie ei cerșetori sau nu

Azi-dimineață, ies din bloc să merg la muncă. Nu avansez nici 100 m și-l întâlnesc pe vecinul ăla agasant și cu ceva probleme psihice (la propriu), despre care v-am mai povestit. Dau să salut în grabă și să trec pe lângă el, însă, ca de obicei, se oprește cu un aer teatral, îmi întinde mâna și începe să vorbească, de parcă am fi prieteni de-o viață. Fac greșeala să mă opresc, îmi scot căștile și ce aud:

"N-aveți să mă împrumutați cu 5 lei?", în timp ce o țigară îi fumega între dește, de altfel ca întotdeauna când o arde ca un pensionar gură-cască în fața blocului. Este a 3-a oară când îmi cere bani (și prima când are cât de cât decența să strecoare noțiunea de împrumut în cererea sa. Primele două încercări se refereau la tranzacții nerambursabile). Mai mulți piticoți mi-au învadat creierul, privirea mi s-a întunecat și l-am întrebat:

"Ce să faci cu banii, să-i dai pe țigări?"
"A, nu, să iau niște lapte", minte el cu nerușinare.
"Auzi, e a 3-a oară când îmi ceri bani, să nu cumva să mai îndrăznești."

Mi-am tras căștile la loc și am plecat. Ăsta a început să vocifereze în spatele meu dar nu l-am mai auzit. Astfel mi-am adus aminte de un alt șablon pe care mulți îl propagă pe goarnă sau chiar îl aplică. "Pe bătrâni trebuie să-i respecți, dom'le!" Nu contează că un bătrân din ăsta poate fi un ticălos, un nesimțit sau un parșiv, așa cum destui am întâlnit. Cică trebuie să-l respecți, by default, numai pentru că a făcut umbră pământului mai mult decât ai făcut tu. Ei bine, eu nu-s de acord cu asta. Și nu accept ca un om care nu mă cunoaște să-și permită să-mi ceară bani, chiar de mai multe ori și chiar în condițiile în care de fiecare dată când îl văd e cu țigara-n gură. Păi cum poți avea tupeul să-mi ceri bani? Ca să-ți sponsorizez viciile? Îți permiți să dai minim 11 lei / zi pe un pachet de țigări (deși poate fumezi două pachete și cheltui 22 lei), adică undeva între 330 și 660 ron / lună și-mi ceri mie 5 lei să-ți iei lapte? Nu ți-ar fi rușine, ipocritule.

Ăsta măcar are o scuză cât de cât, nefiind în deplinătatea facultăților. Dar ca principiu în sine rămâne oricând valabil ce am spus mai sus. Niciodată să nu dai bani unui cerșetor care fumează sau care e proaspăt bărbierit.

Comments

 1. Inteleg ca alegi sa nu ii dai bani insa il poti refuza cu respect. Nu pricep de unde atata inversunare.

  ReplyDelete
 2. Pai am explicat de unde. Este agasant, genul de om pe care toata lumea il evita si e in stare sa treaca pe trotuarul celalalt cand il vede cum o arde aiurea in fata blocului, intrand in vorba cu toti. Am o colega care sta in blocul de vis-a-vis si pe care o agaseaza in acelasi mod.

  Apoi, asa cum am spus, a fost deja a treia oara cand mi-a cerut bani. Ca ce chestie? Mai ales in conditiile in care fumeaza non-stop. Deci de tigari are bani, dar poate gaseste niste fraieri sa-l sponsorizeze.

  Alina, trebuie sa invatam sa spunem NU, suntem de multe ori prea politicosi. Iar daca ajungem sa facem asta intr-un mod pe care unii il considera gresiv (asa cum o faci tu in cazul de fata, spectatorul neutru), nu inseamna neaparat ca suntem niste scelerati. El mi-a intins rabdarea la maxim si el este cel agresiv in cazul asta, nu eu. Aceasta este o rabufnire dupa aproape 2 ani de interactiune cu acest pacalici. Nu e vina mea ca-i nebun si nici nu-i pot acorda circumstante atenuante la infinit pentru asta.

  ReplyDelete
 3. hehe, ca sa vezi, pentru prima oara sunt pusa si eu in situatia asta. duminica ma intorceam acasa, si pe un trotuar oarecare din cartier (deci nu vorbim de perimetrul blocului) ma opreste o doamna respectabila sa ii dau 4 lei. nu mi-a venit sa cred. ploua, si poate avea o problema / urgenta, nu am de unde sa stiu, dar abordarea directa si la per tu nu a mai alimentat nicio discutie din partea mea.

  ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?

People with Kids