Empire State Building a împlinit 80 de ani

Această aniversare a fost consemnată ieri. Empire State Building a fost inaugurată în 1931, la capătul unei construcții care a durat numai 15 luni! Trebuie să admitem că este de-a dreptul senzațional să înalți o clădire cu 102 etaje într-un timp atât de scurt, dispunând de tehnologia de acum 80 de ani.

Clădirea emblemă a New York-ului măsoară 381 m la nivelul acoperișului și 443 m cu tot cu antenă. A fost cea mai înaltă din lume vreme de 41 de ani, până când pe skyline-ul new yorkez au apărut gemenii WTC, de la a căror dispariție vom marca 10 ani în curând. La etajul 86 am reușit să ajung și eu în 2008 și am făcut asta noaptea, pentru că am vrut ca luminile orașului văzute de la înălțime să-mi sucească mințile. Și cam așa a fost. Pentru că iată cum se vede noaptea de acolo.

Empire State Building a fost inclusă în lista numită 7 Minuni ale Lumii Moderne, de către The American Society of Civil Engineers și, printre alte lucruri inedite, putem menționa faptul că și de ea s-a lovit un avion, în 1945, însă unul de mici dimensiuni. Accidentul a provocat 14 victime. Mai mult de 30 de oameni s-au sinucis aruncându-se de pe clădire, de-a lungul istoriei sale, primul dintre ei fiind un muncitor deprimat care lucra la construcție. El tocmai aflase că a fost concediat și a ales să părăsească locul faptei în cel mai rapid mod...În prezent este imposibil să sari de pe Empire State - nu știu cum este la alte etaje dar de la observatorul de la etajul 86 este clar că n-ai cum să faci giumbușlucuri suicidale, balustrada este protejată și îngrădită exact ca la Turnul Eiffel.

Iată mai jos două imagini de colecție, din perioada în care acest skyscraper prindea înălțime. În prima dintre ele privim spre sudul Manhattan-ului și observăm Flatiron Building la intersecția celebrelor 5th Avenue și Broadway.  Iar în a doua privim către nord și observăm un muncitor în vârstă dar cu siguranță lipsit de rău de înălțime, care probabil strângea ultimele șuruburi, undeva pe la etajul 100. În fundal remarcăm Chrysler Building, cu siguranță invidioasă pentru că fusese cea mai înaltă din lume doar 11 luni, iar și mai în spate avem insula Roosevelt și podul Queensboro, peste care aveam să trec eu zilnic 77 de ani mai târziu, după ce muncitorul din imagine terminase de înșurubat.

Pentru mai multe imagini memorabile de atunci, care efectiv îți taie respirația, intrați aici.


Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?

Arenele mele