Din categoria "România indignată", avem un nou subiect: uităm pentru moment de câini și trecem la cai

Sigur sunteți la curent cu faptul că ieri a explodat un nou subiect mediatic: "măcelărirea" cailor sălbatici din pădurea Letea. De ce folosesc ghilimele? Pentru că până acum nu am asistat la așa ceva. Știm doar că niște cai au fost prinși și că urmează (atenție, avem timpul viitor) să fie adormiți definitiv. Sunt foarte mulți cei care pot fi manipulați extrem de ușor cu o poză și trei rânduri, pentru ca apoi să împânzească internetul cu petiții, cauze pe Facebook și texte indignate postate cu majuscule și terminate în trei semne de exclamare. Acești oameni reacționează impulsiv și iau de bun orice zboară, epatându-și sufletele elevate. Fără a-mi dori câtuși de puțin abuzul unor animale, eu sunt totuși mult mai rezervat decât această masă mai mult sau mai puțin critică de oameni indignați.

Iată de ce sunt eu mai sceptic în acest caz. În primul rând, când am auzit numele asociației Vier Pfoten, reprezentantă de fascinantul Kuki Bărbuceanu, mi s-a rupt filmul. Ei au pozat caii de la Letea și tot ei cică se luptă să-i salveze. În cazul în care nu știți cine e acest kuki kiki kaka maka tiki taka, vă reamintesc că el e nimeni altul decât iresponsabila paiață care luna trecută ne explica într-o conferință de presă felul în care asociația sa va steriliza toți câinii din țărișoară iar în 3-4 ani ne va scăpa de toți, garantat. Domnul Kuki nu ne-a explicat însă de ce nu a aplicat metoda asta până acum, în toți acești mulți ani de maidanezisme și de ce totul se ciripește la modul viitor, "vom face, vom drege". Bine, asta ar fi fost doar una dintre explicațiile pe care ar fi trebuit să le ofere, dar hai să revenim la cazul cailor din pădurea Letea.

Fără patimi inutile ca în cazul câinilor vagabonzi, putem analiza lucid problema și să ne punem unele întrebări (nu toate retorice), cum ar fi:
  • Ai cui sunt acești cai?
  • Sunt ei într-adevăr bolnavi? Cine îi consultă?
  • Distrug ei într-adevăr pădurea de la Letea, sunt o belea pentru mediu?
  • Mai sunt utili la ceva?
  • Ar fi adormirea lor printr-o injecție egală cu "măcelărirea" care este trâmbițată prin media și pe forumuri?
  • E posibil să fie doar o altă campanie de stârnire a cetățenilor sensibili împotriva autorităților?
  • E posibil să fie doar o altă încercare a unor asociații cum ar fi Vier Pfoten de a arăta că nu dorm în front și nu se ocupă doar cu felații monetare pentru "sterilizarea și adăposturile maidanezilor"? Oare nu încearcă de fapt să atragă alți bănuți, pentru a salva caii?
  • Oare este responsabil din partea noastră, ca nație în general așa, să ne isterizăm în online și să propagăm (în mod absolut fals, din punctul meu de vedere) imaginea unei Românii barbare, care masacrează animale? Nu e de ajuns că avem o imagine de rahat peste hotare? Iar vrem să-i facem pe străinii rupți de realitatea românească să creadă că suntem niște sadici care spânzură mâțe și castrează cățeluși în lipsa altor distracții?
Până când nu am răspunsuri elaborate la unele din temele astea de discuție, din surse variate și cât mai imparțiale (dacă or exista) eu aleg să nu mă indignez pentru 70 de cai cu care existența mea nu are nimic în comun. Da, ar fi oribil ca ei să fie uciși fără motiv, cu atât mai mult chiar schingiuiți. Nu voi agrea niciodată așa ceva. Dar pâna una alta nu știm mai nimic despre acest caz -  știm doar ce vor alții să știm. Toată lumea toată lumea sare acum cu ei, dar eu mai aștept un pic.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?