Ce înseamnă New Age pentru tine?

Întrebarea a fost lansată de autorul acestei cărți. Mi se pare o temă interesantă de discuție, în condițiile în care mulți oameni au idei preconcepute despre acest concept. Așa cum unii, când aud yoga, se gândesc în primul rând la poziții contorsionate ale corpului sau la alte giumbușlucuri, la fel de simplist se percepe și New Age-ul: "ăștia-s sectanții ăia cu gândirea pozitivă, cărțile motivaționale și întâlnirile periodice în grup." Nimic mai fals.

Cine știe, nu m-ar mira nici dacă unii ar confunda new-agerii cu Amway-ul sau alte chestii similare de marketing în rețea. Singura legătură dintre aceste două concepte este că băieții care stau în spatele acestor afaceri se folosesc într-adevăr de cărți motivaționale pentru a te atrage în jocul lor. Prin urmare există riscul ca atunci când te prinzi că acel sistem e un bullshit, să crezi că și ideile din acele cărți sunt la fel de ireale. Așa că mai bine disociază cele două treburi și hai să mergem mai departe cu discuția.

De regulă New Age-ul este reprezentat prin astfel de imagini. Ați putea însă foarte bine să puneți orice în loc.
Voi încerca să vă spun ce înseamnă New Age-ul pentru mine și apoi voi cita răspunsurile altora. În primul rând să stabilim și o oarecare delimitare (până la urmă nu neapărat necesară) între noțiunea în sine de "eră nouă" și mișcarea spirituală New Age. Răspunsul meu cred că se referă practic la ambele. Așadar, eu văd această eră nouă ca o nouă etapă în istoria omenirii, începută deja dar care se va întinde pe mai multe secole, în care ne vom delimita tot mai mult de dogma religioasă care a marcat evoluția noastră vreme de milenii și vom începe să percepem viața, Universul sau pe Dumnezeu (puteți pune semnul "=" între toate aceste noțuni) într-un mod cu totul diferit, iar asta  va avea implicații fundamentale. Vine momentul în care fiecare va putea primi răspunsuri la cele mai mari întrebări ale vieții. Biserica nu a putut sau nu a vrut să le ofere, deși nu ar trebui să fie un secret. Omenirea a evoluat atât de mult, pe toate planurile, dar din punct de vedere spiritual sau religios este cam tot acolo unde se afla acum 2000 de ani. Încă mai credem în Bau-Bau, scuipăm în sân și batem cruci când trecem pe lângă biserici, încă ne mai omorâm în numele "Dumnezeului meu, care e mai bun ca al tău". Încă mai spunem că religia noastră este singura adevărată și că orice altceva e o blasfemie. Ce noroc că ne-am născut în mijlocul  singurei entități religioase agreate de Dumnezeu, nu-i așa? Ptiu, drace.

Ei bine, iată că vine New Age-ul și spune o chestie senzațională: calea noastră nu este mai bună ca altele, este doar o altă cale. Noi acceptăm toate religiile și încercăm să luăm ce pare a fi cât mai funcțional din fiecare, ce ne ajută să evoluăm din punct de vedere spiritual și să conviețuim în armonie. Nu credem în Satana, Iad și nici în pedepse, doar în consecințe. Dumnezeul nostru nu este un moș îmbufnat care stă pe un norișor și ne trage deseori de urechi, ci este pur și simplu tot ceea ce este. Nu există nimic care să nu fie Dumnezeu.

New-agerii spun și că ne creăm singuri realitatea, iar cel pe care-l numim Dumnezeu, Allah sau cine știe cum nu intervine în acest proces. Facem asta în mare măsură inconștient, dar tot o facem. Este un proces care nu poate fi evitat. Îl înțeleg perfect pe cel care-mi va spune acum "Cum poți să spui că am atras toate belele astea de unul singur pentru că așa am vrut? Cum poți să crezi că toate cataclismele și ororile la care asistăm pe această planetă au fost induse de noi, pentru că așa am fi ales?" Normal, sunt noțiuni foarte greu de acceptat, dar ne-ar trebui mai multe cărți ca să stăm să le dezvoltăm. Lucurile sunt incredibil de complexe (și paradoxal extrem de simple în același timp, în anumite situații și momente), iar eu am recomandat de-a lungul ultimilor ani mai multe surse unde puteți aprofunda aceste noțiuni. Până la urmă (tot new-agerii o spun), singurul adevăr care contează este adevărul tău propriu, la care ajungi prin experiența personală. Adevărul în sine este o variabilă, o noțiune relativă, nicidecum o constantă.

New Age-ul poate reprezenta practic exact Apocalipsa descrisă în Biblie. Am mai spus-o și repet, pentru că mi se pare fascinant: nu vorbim despre Sfârșitul Lumii, ci despre așa ceva. Aveți acolo la link definiția acestui cuvânt, chiar în primul paragraf. Eu sunt convins că și filozofii antici erau ceea ce azi am numi new-ageri. Chiar Isus, Mohammed sau Buddha tot new-ageri au fost. Toți marii învățători spirituali, toți marii filozofi, toți marii savanți vorbesc despre același lucru, prin mijloace diferite. Convingerea mea este că știința și religia vor converge la un moment dat în același punct.

Revenind de unde am plecat, iată cum au răspuns recent diverse persoane la întrebările WHAT YOUR IDEA OF A NEW AGE IS? WHAT DOES A NEW AGE MEAN TO YOU?

For me it's a free flowing spiritual era, without borders, interrelating mind, body and spirit, unity throughout the universe.

It's an out-of-the-box 'Way of Life' that is beyond borders and void of structures. 

A New Age is a fresh new way of seeing things, without blocks and impurities, a totally cleansed life, free from all conditioning, realization that life has to be lived joyfully in the moment and for the moment.

The New Age implies the evolution of mankind resulting in a new way of thinking and living. It will be the 'Beginning'.

The New Age is the awakening of humanity to a higher level of consciousness.    

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?