Who the Fuck is Rontzi?

Ați auzit de Rontzi? Nicio problemă dacă nu. Vă spun eu cine este: nepoata de câțiva anișori a vedetei tv Mircea Badea. Un copil adorabil, sunt convins (și câtuși de puțin ironic), așa cum sunt mai toți copilandrii de pe această planetă.  Era o vorbă: remember you're unique, just like everybody else. Aș fi un cretin să am ceva cu această ființă, prin urmare n-am nimic cu mica nevinovată, ci mai degrabă aș putea avea o problemă (sau hai să-i spunem neînțelegere) cu familia fetiței numită și Rontzilul. 
Nedumerirea mea este simplă: de ce încearcă deja să facă din acest copil o vedetă? De ce Badea povestește la tv atât de des peripețiile ei? De ce mai nou o face chiar și pe blog? De ce i-au făcut chiar ei un blog (wtf)? Copilul nu este încă la școală. De ce ni se arată atâtea imagini cu acest copil? Pe cine interesează, de  exemplu, o astfel de poză? De ce este această fetiță mai specială decât alți copii și de ce trebuie să știm despre ea? Realizează ceva notabil, cântă, scrie poezii, este un nou geniu? Sau este promovată numai pentru că s-a întâmplat să fie nepoata lui Mircea Badea? Ah, era să uit: are chiar pagină Facebook (?!), unde în doar cîteva zile a strâns dublul numărului de "fani" de pe pagina mea care promovează niște chestii concrete, cum ar fi o carte și o trupă.

Ok, înțeleg, ai o nepoțică foarte drăguță și haioasă, povestești o dată, de două ori, de trei ori despre ea, dar chiar să-i faci blog sau să-i cumperi aparat foto cu care ea va poza, urmând ca tu să-i postezi creațiile foto pe blog? Ca să-l citez pe Badea: așa ceva...? Interesant sau ce? Cumva ați rămas cu respirația tăiată la gândul noilor fotografii pe care le va face Rontzi și la vederea cărora veți exclama înduioșați "Haha ce haios și ce dulce xoxox"?

E prea mult totuși. Riscăm să trimitem în derizoriu noblețea și inocența unui copil. Desigur, mi se poate servi clasica replică "dacă nu-ți place, schimbă canalul și nu mai intra pe blog". Ceea ce chiar am de gând să fac, învingându-mi bizara tendință inerțială de a urmări siderat chestii cu care nu-s de acord, doar pentru amuzament. Dar mai poate fi vorba și despre altceva aici, cum ar fi ipocrizia și dublul standard al unui formator de opinie ca Mircea Badea. Chiar aseară ne mărturisea el cum este profund dezinteresat de divorțul Moni-Iri, precum și de soarta copilului lor, Irina, o fetiță cam de vârsta lui Rontzi. Și ne spunea Badea cum că, oricât de cinic sună, mai bine ești interesat și afectat de soarta copiilor care mor de foame prin lume. Un discurs cu care sunt în totalitate de acord.  Sunt atât de multe opțiunile spre care îți poți îndrepta atenția și afecțiunea încât soarta unui copil (pe care nu-l cunoști și cu care nu ai vreo legătură) traumatizat în urma unui divorț chiar n-are de ce să-ți tulbure gândurile. Un om care își plasează afecțiunea în mod excesiv la adresa unor ființe care nu au nicio legătură cu el este fie mult prea singur, fie deraiat, fie ipocrit. Este cazul săracilor cu duhu' care suspină după câinii vagabonzi.

Revenind: atât de mult rezonez cu raționamentul lui Badea încât sunt gata să translatez un astfel de exemplu din registrul negativ de mai sus într-unul pozitiv. Anume: la fel cum nu are de ce să-mi pese de soarta unui copil necunoscut, ai cărui părinți divorțează (dacă ne-ar păsa așa de toți copiii din lume am face atac cerebral instant), la fel nu are de ce să-mi pese de un copil ca Rontzi, pe care-l cunosc exact în aceeași măsură în care o cunosc și pe Irina Columbeanu, chit că prezentarea nepoatei lui Badea are numai conotații frumoase, pozitive, încântătoare. Dacă nu plâng pentru Irina, nu mă entuziasmez nici în legătură cu Rontzi. Este vorba de exact același principiu susținut de Badea aseară. Prin urmare nu mă interesează Rontzi, nu are de ce. Sunt sigur că exact așa ar fi gândit și Badea dacă ar fi văzut la altcineva genul de articole care acum sunt pe blogul său (blog care, apropo, e plin de reclame enervante, exact așa cum nu suporta el să vadă pe alte site-uri). Ar fi fost la fel de nepăsător la adresa pruncaleteului expus sau chiar ironic eventual. Dar în cazul de față ce să facem...Rontzilul e Rontzil iar subiectivismul subiectivism.

Comments

 1. Pai stii cum e cioara cu puiul ei...o iubeste, e nepotica lui si in emisiunea lui spune ce vrea. Totusi, nu e ok sa expuna asa copilul.

  ReplyDelete
 2. Si parintii ei o expun la fel, sau cel putin permit asta.

  ReplyDelete
 3. am aruncat o privire peste comentariile date de oameni pe acest blog. La orice fel de intamplare narata se obtin mai multe comment-uri de tipul: "Superb! Am ris cu lacrimi/hohote! Rontzi esti geniala! Prea tare!"

  Oameni buni, serios?! imi pare rau, dar nu am observat nimic exceptional in povestirile acelea.
  Don't overrate the kid!

  ReplyDelete
 4. AI perfecta dreptate, Ioana!! Astia sunt oamenii ce cauta cu obstinatie sa parvina,cei ce au cultul vedetismului! e ceva de speriat, familia asta! Toata!

  ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?