Spre finalul unei călătorii minunate și extrem de scumpe, U2 360° Tour a devenit cel mai mare din istorie

Billboard tocmai ne anunță faptul că actualul turneu U2, început în iunie 2009 și care are încă 20 și ceva de spectacole programate, va fi atestat oficial cel mai mare dintotdeauna, prin prisma încasărilor. Duminică seară, în Brazilia, U2 360° va detrona turneul A Bigger Bang al celor de la Rolling Stones, pe care l-am văzut și eu la București în 2007. 

Apropo, capitala noastră a găzduit în ultimii ani 3 dintre turneele de Top 5, pe lângă Stones vizitându-ne AC/DC cu Black Ice World Tour și Madonna cu Sticky & Sweet Tour. Cele 2 locuri rămase libere în acest Top 5 ever sunt, bineînțeles, ale lui U2 (Vertigo Tour e pe 5). De altfel, trupa despre care eu mereu am spus, subiectiv sau nu, că reprezintă cel mai mare live band din istoria muzicii rock ocupă 5 locuri din Top 25 turnee. Rolling Stones nu stau nici ei deloc rău, după cum vedeți: 4 locuri din Top 10. 

Până la urmă ne putem lansa în tot felul de dezbateri, cum ar fi una de genul "ce dacă C.Ronaldo e cel mai scump, Messi e mult mai bun". Într-o lume aflată într-o viteză tot mai mare, în care și prețurile au luat-o din loc mai ceva ca Usain Bolt, nefiind neapărat susținute și de o valoare aferentă, e normal să ne punem întrebări. Și nu e deloc întâmplător că primele 6 turnee ca și încasări au avut loc în ultimii 6 ani. Să fie ele și cele mai bune, ca valoare propriu-zisă a muzicii? Cu siguranță nu, dar acum nu am cum să nu mă bucur de succesul trupei mele preferate iar peste ani îmi voi aminti cu mare bucurie că am fost și eu să văd naveta spațială a lui U2 și cel mai grandios spectacol posibil, într-o toamnă, în minunata Romă.  

Legat de mai puțin minunata Românie, Marcel Avram a confirmat recent faptul că nu va exista un concert U2 la București în 2011. Așa că-mi doresc să nu mai aud niciun naiv care mă anunță sigur pe el că U2 urmează să ne calce pragul. Nu suntem pregătiți și încă nu merităm vizita celei mai mari trupe din lume, mai avem de lucru la mentalități, infrastructură sau mizeria de pe străzi. Alde Oprescu la București sau Tișe la Cluj ne-au fraierit o vreme cu aducerea lui U2, dar nu putea ține la infinit. Un prieten pe care l-am cunoscut la Roma la concert chiar a dat nas în nas cu Oprescu și l-a abordat direct legat de concert. Răspunsul primarului: "Păi, mă omule, dacă îmi dai bani, mâine ți-i aduc aici pe U2". Bine, pa, prefăcutule. Mai bine vezi cu maidanezii ăia, că de U2 chiar n-ai față. 
Iar acum să petrecem, pe străzile fără nume. 

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?

Arenele mele