Problema restului la români

Întotdeauna prefer să am bancnote de valoare cât mai mică asupra mea. N-am nicio problemă dacă portofelul devine doldora și incomod în buzunar. Decât să am, să zicem, două hârtii de 200 lei, prefer să am 40 de 10 lei. Ba chiar și câteva de 5 lei printre ele. Cu orice ocazie schimb bancnotele de 50 de lei în altele mai mici, chiar dacă deja am din astea și teoretic aș putea achita chestia pe care o achiziționez cu hârtii de valoare mai mică.

De ce procedez așa? Pentru că sunt sătul de momentele în care aud celebra frază "Nu am să vă dau rest". Am pățit-o (ca și voi, sunt sigur) în toate ipostazele posibile, de la achiziția unui ziar amărât până la chestii de o valoare mai mare, de la buticul din colț la magazinele și instituțiile mai importante. Cel mai enervant este probabil în taxi, când ajungi la destinație și taximetristul nu are să-ți dea restul, nu există nici magazinașe prin zonă sau sunt închise, fiind noapte.

Nu este obligația ta de client să ai banii potriviți. Numai in România am dat peste așa ceva (sau peste restul dat într-o bombonică sau o gumă de mestecat). De fiecare dată când am umblat în vest mi s-a dat restul la cent, indiferent ce am achiziționat. Nu știu care e secretul lor, dar mă gândesc că este ceva mai simplu decât o operație pe creier.

Comments

 1. Cred ca e vorba de respectul fata de client pe care il au cei din afara si de vesnicile gainarii ale romanilor. Daca spun ca nu am sa ii dau rest, poate mi-i lasa mie si-l fac pe fraier. Interesant e ca viceversa nu se aplica: nu am vazut multi care sa iti vanda o paine daca tu nu ai 2 bani, nu?

  ReplyDelete
 2. Singura problema ar fi ca banii "marunti" te fac sa-i cheltuiesti mai repede :))

  ReplyDelete
 3. Tocmai s-a intamplat iar. Sambata, vreme urata, lene. Comand mancare. Specific clar ca am doar o bancnota de un milion si ca tipul care aduce mancarea trebuie sa aiba rest. Se noteaza. Sunt in pijama si-n halat. Vine ala. Surpriza: n-are rest, n-a fost anuntat. Ce sa faci? Te imbraci si iesi afara sa cauti sa schimbi bani. Mi-am jurat ca e ultima oara cand mai accept asa ceva si data viitoare le pun mancarea inapoi in brate.

  Legat de firmele de catering, am mai zis eu, se pare ca e foarte greu sa livreze o comanda fara nicio duma. Ba n-au rest, ba aduc ciorba varsata, ba nu respecta ce ai comandat si tot asa. Lamentabil.

  ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?

Arenele mele