Dacă ai nevoie de un stimul pentru a te lăsa de fumat

Tocmai am împlinit 5 luni de când nu mai fumez. M-am lăsat complet, fără nici cea mai mică escapadă, n-am mai pus gura pe țigară și nici nu intenționez s-o mai fac. În perioada asta am dat peste cartea lui Allen Carr, celebră în toată lumea, numită The Easy Way to Stop Smoking. Această lucrare este socotită drept cea mai eficientă în domeniu, fapt atestat și de succesul ei în condițiile în care cumpărătorul avea opțiunea de a returna cartea dacă o socotea ineficientă, putând primi banii înapoi. Rata de succes a cărții lui Allen Carr este, din câte am auzit, de 95%. 

De ce am citit cartea în condițiile în care deja mă lăsasem de fumat? De curiozitate. Este într-adevăr foarte bună, practic îți demontează din punct de vedere psihologic toate motivele pentru care tu crezi că fumezi și toate scuzele pe care le găsești pentru asta. Țin minte faptul că o prietenă fumătoare mi-a spus că începuse să citească această carte și a renunțat, însă tocmai pentru faptul că a realizat că o va face să renunțe la fumat..și ea nu vroia asta încă!

Fiind eu însumi fumător atâta vreme, realizez cât de enervant este să-ți spună cineva să te lași. O persoană care te bate la cap pe tema asta nu face decât să te agaseze, în niciun caz tu nu vei avea brusc o revelație de genul "Wow! Fumatul chiar e rău? Nu știam! Ok, mă las dacă zici tu." Fiecare fumător știe cât de păcătos și inutil este să-ți aprinzi niște paie uscate invelite într-o hârtie și să inhalezi acel fum cancerigen. Mai dai și o groază de bani ca să faci asta. La fel de bine ai putea să-ți bagi un băț aprins în cur, ureche sau nas sau să pui gura la țeava de eșapament a unei mașini și să spui "Ha, ce mișto e să inhalez gazele astea!" Nu este deloc mișto, este efectiv stupid. Cel puțin stupid chiar. Da, ne amăgim că este o plăcere sau o dependență incurabilă, dar iată că vine nenea ăsta și ne explică în carte că nu e deloc așa. Dacă simți că nu te poți lăsa de unul singur (așa cum am făcut eu foarte ușor, sâc!) și ai nevoie de ajutor pentru că vrei cu tot dinadinsul s-o faci, îți recomand cartea asta, pe care o poți comanda aici. Sau dacă ești prea comod ori nu vrei să dai pe ea contravaloarea a două pachete de țigări, ok, sunt băiat bun și ți-o trimit în format pdf dacă-mi dai un semn. 

Allen Carr a izbutit să renunțe el însuși la fumat, după ce sudase 100 țigări zilnic, vreme de 30 de ani. Cu toate astea, la 23 de ani după ce s-a lăsat de fumat, i-a fost depistat un cancer la plămâni care l-a ucis în același an, la vârsta de 72 de ani. Tu ai șansa să scapi mai ușor ca el. 

Comments

  1. felicitari! vreau si eu s-o citesc. Tot de curiozitate :)

    ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?