Suntem în Postul Paștelui. Îl țineți?

Foarte multă vreme am ținut post. Nu miercurea și vinerea, săptămână de săptămână (ceea ce acum mi se pare doar o superstiție stupidă care n-are nimic de a face cu spiritualitatea), ci înainte de Crăciun și de Paște. Și nici atunci integral, 40 de zile, ci doar vreo săptămână. Apoi mă spovedeam și mă împărtășeam, în clasicile condiții de turmă, lipsite de orice urmă de liniște și elevare, oferite de Biserica Ortodoxă.

De vreo 2 ani nu mai fac asta și mă simt cât se poate de bine, eliberat de îndoctrinarea religioasă pe care marea masă o acceptă fără a trece prin filtrul logic și sentimental, personal, anumite reguli și ritualuri care par cel puțin hilare atunci când te dai un pas în spate și îți limpezești gândurile. Nu spun că nu mai cred într-un Dumnezeu, ci spun că nu mai cred nici pe departe în Dumnezeul pe care mi-l vinde Biserica. Recunosc și faptul că, spre deosebire de alții, eu am fost mai încet și am avut nevoie de parcurgerea unor anumite lecturi care m-au trezit, dar contează mai puțin asta, pentru că practic tot eu m-am adus acolo. Și a fost nevoie doar să întreb, într-o perioadă de intensă derută personală, pentru a primi după ceva vreme toate răspunsurile.

Iar unul dintre aceste răspunsuri îmi spune că postul nu are nicio legătură cu Dumnezeu. Este o invenție pur umană, bazată pe prezumția că acest Dumnezeu are anumite pretenții, cereri și nevoi. Însă această idee pur și simplu anulează conceptul de Dumnezeu omniputernic, universal, tot în toate. Una dintre marile erori ale omenirii este aceea că și-l imaginează pe Dumnezeu având caracteristici pur umane, când de fapt este exact pe dos: noi, oamenii, avem caracteristici dumnezeiești, numai că habar nu avem. Eu nu mai pot crede în Dumnezeul supărăcios și plin de toane despre care mi s-a vorbit de când mă știu.

Pe de altă parte, dacă vrei să ții post nu e nicio problemă. Dacă te face să te simți mai bine, dacă ești convins că te ajută, atunci chiar așa e! Excelent. Eu spun doar că nu e niciun bai dacă nu-l ții, Dumnezeu nu te va urechea. Și mai am un sfat: dacă tot ești dedicat acestui ritual, atunci fă-l ca lumea. Nu confunda postul cu un simplu regim alimentar. El presupune mai multe. Un post în dorul lelii, ținut așa la sanchi, este echivalent cu acea închinăciune rapidă din încheietură, tip rock'n'roll, pe care o fac superstițioșii când trec pe lângă o biserică, vrând să demonstreze celor din jur și lor înșile ce credincioși sunt.

Ia uitați ce are Neale de spus, cu ceva umor chiar, despre dogmele religioase și post.

Comments

 1. eu nu tin post. Pur si simplu nu cred ca sunt in stare si nu ma refer la mancare, insa, asa cum spui si tu, eu cred ca postul inseamna mult mai mult decat o abtinere de la anuminte alimente. Inseamna si asta, insa inseamna si sa nu barfesti, sa poftesti, sa nu ai relatii intime. Mai inseamna rugaciune, o apropiere de Dzeu, iar asta nu cred ca e asa usor, oricum nu la varsta asta.

  ReplyDelete
 2. subscriu la cele de mai sus, iti impartasesc argumentele. incerc sa tin post, intr-un fel, dar care nu are legatura cu mancarea, i.e., privarea de alimente.

  ReplyDelete
 3. Sunt curioasa, ce carti ai citit, care ti-au deschis ochii in legatura cu conceptul de divinitate?

  ReplyDelete
 4. Am citit mai multe carti scrise de nenea asta din clip, Neale Donald Walsch. Apoi m-am documentat si online, am citit diverse bloguri, am vazut cateva documentare, am urmarit activitatea si zicerilor unor oameni ca Neale, Mike Dooley, Rhonda Byrne sau Wayne Dyer. Ii consider invatatori spirituali, lipsiti de dogme religioase. Nu-mi place sa-i incadrez la new age, aceste incadrari ii fac pe altii sa considere new age-ul un fel de secta, ceea ce este foarte departe de adevar.

  Nu am nici pretentii absurde de genul "this is the best way, others are wrong". Asta e greseala fundamentala pe care au facut-o religiile de-a lungul vremii. Mai bine ar fi sa spuna "this is just another way, see if it suits you". Daca nu, nicio problema. Intr-un final toate drumurile duc la Dumnezeu, pentru ca este atat de mare incat nu-l poti rata.

  Eventual da click pe Spirituality si Books, acolo la Fixations, in dreapta ;)

  ReplyDelete
 5. Merci mult de raspuns, vreau sa recomand si eu mai departe si nu eram foarte in tema.

  ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?