Prejudecăți despre maidanezi și guralivii lor protectori

Este clar: în cazul eternei dezbateri legată de soarta câinilor vagabonzi există două mari tabere, ambele la fel de vehemente. Știți foarte bine unde mă situez eu. Sunt cât se poate de vehement la rândul meu, mergând până într-acolo încât chiar am dezvoltat următoarea prejudecată, pe care nu mă sfiesc s-o declar: zi-mi unde te situezi în privința maidanezilor iar eu îți spun cât de imbecil ești. Este poate cel mai bun și mai rapid test pentru a detecta derapajele unui creier uman: roagă subiectul să comenteze situația sutelor de mii de câini aflați pe străzile României. Da, știu, sunt îngust la mine gândind așa, sunt subiectiv, nu mai sunt câtuși de puțin new ager, sunt impulsiv, fără suflet și tot tacâmul. Asta-i viața. Am văzut atâtea comentarii absolut halucinante legate de acest subiect, venite pe fondul lipsei de acțiune a autorităților și dezvoltării unei adevărate jungle periculoase în plin mediu urban, încât îmi asum fără rezerve aceste prejudecăți și declar chiar faptul că i-aș juca în picioare, fără milă, pe caninofilii cărora le pasă mai mult de niște javre sălbatice decât de oameni.

Vreau să mai specific ceva. Delimitez foarte clar inteligența nativă a unei persoane, studiile, experiența de viață etc. de modul în care aplică aceste chestii în viața reală, fie și numai la nivel declarativ. Mai pe scurt: poți fi o somitate cu un CV impresionant dar în același timp un cretin. Nu sunt chestii care se exclud reciproc. Iată un exemplu elocvent și foarte recent: aseară, la Latrina 3, Gâdea și profesorul Bogdan Teodorescu (care, putem cădea de acord, este ceea ce numim un tip inteligent și foarte bine pregătit) suspinau impresionați în fața devotamentului unui câine din Japonia, la adresa unui alt câine. A tot circulat pe net filmulețul și ok, este foarte frumos și impresionant ce-am văzut acolo. Imbecilitatea onorabilului vine însă imediat după. Teodorescu nu uită că este adus în latrină ca să latre împotriva puterii și spune, simulând un nod în gât: "Și când te gândești, domnule Gâdea, că la noi se pregătește eutanasierea a 40.000 de câini...!" Și ce are sula cu prefectura, stimabile? În filmulețul ăla era vorba despre doi câini cu stăpân, scăpați de sub dărămături. Aveau zgardă la gât. În Japonia, ca de altfel în toată lumea civilizată, nu vezi animale sălbatice pe străzi. Doi la mână: tare mi-e că n-ai dreptate (din păcate!) și nimeni nu pregătește de fapt nicio eutanasiere. Dar, desigur, Latrina 3 își fabrică subiectele exclusiv pe scheme (i)logice gen "cutremur în Burundi -> dezastru -> oare la noi cum ar fi? -> la fel -> cine e de vină? Băsescu!" Toate subiectele, toate știrile, toate dezbaterile, converg inevitabil în acest unic punct. Dar nu despre asta vorbim acum.

Probabil că și voi sunteți sătuli de subiectul maidanezilor. Și, la fel de probabil, realizați că discuțiile astea nu vor duce nicăieri, niciodată. Fiecare o va ține pe a lui. Aceste labe triste și interesate, autoritățile, nu vor face nimic pentru a curăța orașul de câini. Oamenii vor ajunge să-și facă dreptate singuri. De fapt nu e bine formulat. Nu se pune problema neapărat de dreptate aici. Ci mai degrabă este vorba de siguranța elementară, garantată în orice stat civilizat, de care trebuie să beneficieze un cetățean care alege să viețuiască în mediul urban, nicidecum în junglă sau într-o pădure plină de pericole, unde poate fi atacat oricând de un animal. Am mai spus-o cred: până și faptul că trebuie să explici aceste lucruri este absolut aberant. 

Unul dintre cei mai citiți bloggeri români, pe care și eu îl urmăresc constant și cu care nu am fost niciodată în dezacord, s-a hotărât să acționeze. Și să extermine câinii din jurul blocului în care locuiește. Greșeala lui a fost că a anunțat asta pe blog, înainte de a acționa. Consecința? O tonă de reacții pro și contra dar, mai ales, autosesizarea primăriei orașului Hunedoara și a organizațiilor tembeloide gen "Salvați-l pe Lăbuș", precum și un articol în presa locală
Ce a aflat omul nostru? Că e pasibil de amendă sau chiar de pârnaie, dacă omoară acei câini. Inutil să mai specificăm că nu era vorba de schingiuirea unor animale inofensive și nevinovate, ci de eliminarea din peisaj a unor haite de câini sălbatici, care ultima oară l-au capsat doar pentru că a avut neobrăzarea să treacă pe motor prin "teritoriul lor". Probabil l-au simțit că e un om rău la suflet, altfel nu l-ar fi atacat, vă zic eu. A aflat și faptul că este considerat bolnav de către primarul municipiului Hunedoara. Și că este un instigator la violență și la crime.
Iată însă și ce nu a aflat omul nostru. Anume de ce există o lege care protejează animalele de oameni dar nu și una care ocrotește oamenii în fața animalelor sălbatice. N-a aflat nici cine își asumă responsabilitatea pentru zecimile de mii de oameni atacați de câini. ONG-urile gen Cuțu Cuțu sau Laba Laba cu siguranță nu. N-a aflat nici ce se va face concret pentru a nu mai exista câini liberi pe străzi.

Iar acum, dacă tot am plecat de la o prejudecată, hai să vă mai ofer una. Nu doar deraiații mintal iubesc maladiv animalele. În speță câinii. Ci și cei (sau mai degrabă cele, oh vai, misoginul de mine) cu derapaje și disfuncții sexuale. Femei singure, trecute și neregulate, mai pe șleau, care își plasează extrem de prost afecțiunea și, ignorând pericolele MEGA evidente generate de prezența câinilor în stradă, precum și nerealizând ineficiența oricărei alte soluții de eliminare a lor în afară eutanasierii, fac o adevărată cruciadă (99% doar vorbită) din salvarea acestor "suflete nevinovate". Multe dintre ele chiar și-o pun cu câini (sau au fantezii cu asta). Uitați-vă numai ce căutări face lumea pe google și realizați că nu e musai ca toți să fie bărbați. Există femei care preferă câinii și în pat, este la fel de axiomatică afirmația asta ca și cea la care făceam referire mai sus. Iar de la a fute un câine până la a milita pentru menținerea în viață a zeci de mii de maidanezi nu e decât un pas. Este vorba despre afecțiune prost înțeleasă și prost plasată, până la urmă. Creierul anumitor specimene nu poate distinge între afecțiunea oferită câinelui tău, în ograda ta, fie că-l fuți sau îl mângăi la gușă, și afecțiunea inutilă și iresponsabilă oferită câinilor vagabonzi, a căror prezență în stradă nu produce absolut NIMIC bun. Mai bine suspină pentru speciile  de animale aflate pe cale de dispariție și fă ceva pentru ele, așa ai fi mai eficient. Sau suspină pentru și fi atent doar cu animalul tău. Că dacă îți iei un hamster asta nu înseamnă că te înduioșează soarta tuturor șobolanilor și vrei să-i salvezi de la deratizare. Iar dacă ai o pisică la fel de bine te poate durea-n pussy de uciderea vreunui râs sau a unui tigru.

O să mai spună diverși stupizei că și eu sunt la fel de guraliv și deloc implicat fizic în a-mi susține cauza. Păi ce să fac, să-i extermin eu pe toți? Dacă aș putea aș face-o fără să ezit nici măcar o sutime de secundă. Și cu mila de rigoare pentru unii dintre ei, desigur. Apărătorii animalelor ar avea însă mai multe de făcut, cum ar fi: propunerea unor soluții eficiente, aplicabile din momentul 0, de eliminare a câinilor de pe străzi (atâta vreme cât eutanasia nu le convine), abținerea de la hrănirea maidanezilor, abținerea de la eliberarea puilor pe stradă, lăsarea în pace a hingherilor care-și fac treaba (când dracu' or face și ei asta) și altele.

Citiți articolele lui VisUrât, linkuite mai sus în text. Pentru amuzament, dacă mai aveți putere, parcurgeți și comentariile.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?