Poate mai bune ca alea de Oscar

În ultima săptămână am văzut o serie de filme foarte mișto, vreo 5 dintre ele în tren pe ruta Cluj-Brașov-Cluj. Hai să le parcurgem, începând cu cele care au fost nominalizate la Oscar anul ăsta (fără să ia nimic deși poate ar fi meritat).
 • Blue Valentine. Am apucat să vă spun că mi-a plăcut Michelle Williams în acest rol, dar deși a fost nominalizată pentru Best Actress era clar că nu o va putea învinge pe Natalie Portman. Este primul  film în care apare Ryan Gosling în ultimii 3 ani; ultimul fusese Lars and the Real Girl, alt film cu nominalizare Oscar, despre care v-am povestit la vremea lui. Din câte am văzut în credits, la final, Ryan și Michelle sunt și producătorii executivi ai Blue Valentine, film care tratează problemele dintr-un cuplu și care, îmi pare rău că vă stric plăcerea, nu are happy-end.
 • Hereafter. Acest film se ia de mână cu unul despre care vă voi povesti mai jos și constituie cele mai spirituale producții pe care le-am văzut în ultimul an, de la The Book of Eli încoace. Aici întâlnim 3 personaje în 3 povești diferite, care se intersectează abia la final, fiecare personaj având experiențe despre viața de dincolo, prezentată foarte reconfortant și foarte New Age. În rolul principal este Matt Damon iar poveștile se leagă foarte inspirat de evenimente reale, cum ar fi tsunami-ul din 2004 și atentatele din metroul londonez din 2005. Filmul este făcut de Clint Eastwood și a fost nominalizat la Oscar pentru Best Achievement in Visual Effects, deși poate ar fi existat și alte categorii unde merita menționat. Un alt plus alt filmului este reprezentat de orașele unde au loc poveștile: San Francisco, Paris și Londra.
 • Rabbit Hole. Pentru acest film a fost nominalizată Nicole Kidman la Oscar anul ăsta. Este vorba despre un cuplu al cărui băiețel moare într-un accident și este prezentat felul în care încearcă să revină la normal. Aaron Eckhart este în rolul soțului lui Kidman iar Dianne Wiest în cel al mamei. Foarte New Age și acest film.
 • The Sunset Limited. Ei bine, despre filmul ăsta vă spuneam mai sus. Rezistați să-l vedeți știind că toată acțiunea are loc într-o singură cameră și joacă doar doi actori? Poate că da, dacă este vorba de Samuel L. Jackson și Tommy Lee Jones, acesta din urmă fiind și regizor. Foarte bun și plin de spiritualitate este dialogul dintre ei. Atenție, eu îi tot dau cu spiritualul, dar s-ar putea să avem definiții diferite ale acestui concept. Cu siguranță eu nu mă refer la biserici, cruci și religii, sper că nici voi.
 • Fair Game. M-am întrebat de ce acest film nu a primit nici măcar o mică atenție din partea Academiei. A fost foarte faină revederea cu actrița mea preferată în acest moment, Naomi Watts, care face cuplu pentru a 3-a oară cu Sean Penn. Filmul este un thriller politic, cu bătaie directă pe abureala americanilor care cică au căutat arme nucleare în Irak, așa la sanchi. Cazul prezentat în film este real iar scenariul a fost construit pe aceste memorii.
 • The Mechanic. Hai să ne mai relaxăm cu astea grele și să o dăm pe un no-brainer cu bătăi și împușcături. Unul reușit însă. Jason Statham face cuplu cu un tip care e dat dracu' și despre care tot vă zic că va fi mare, anume Ben Foster. Donald Sutherland apare și el, din păcate prea puțin.
 • Morning Glory. Sunt fan Rachel McAdams și o urmăresc cu plăcere de fiecare dată, mai ales că a avut roluri variate până acum. În comedia asta despre munca în televiziunile din New York (aplauze!) apar și Harrison Ford (care joacă extrem de prost, părerea mea) și Diane Keaton. Dar și Patrick Wilson și Jeff Goldblum (nu știu dacă-l mai văzusem pe undeva după trilogia Jurassic Park și Independence Day).
 • La final am lăsat un film nu foarte recent, dar fain. Este vorba de A Guide to Recognizing Your Saints. Și aici avem de-a face cu un caz real. Distribuția e foarte bună: Robert Downey Jr., Chazz Palminteri, Dianne Wiest și Rosario Dowson, printre alții ale căror nume poate nu vă spun nimic dar ale căror mufe le veți recunoaște sigur. Este foarte interesant că apare și Eric Roberts (mi-e dor de actorul ăsta, s-a cam dat la fund), însă exact în ultima scenă a filmului, pentru foarte puțină vreme. Acțiunea filmului are loc în Astoria, Queens, New York (aplaudăm iar).
Cu prima ocazie merg la cinema să văd Unknown, despre care aud numai lucruri bune. Vizionări plăcute!

Comments

 1. Da, neaparat sa vezi si Unknown. Mie mi-a placut tare mult. E thriller & mystery, Liam Neeson joaca foarte bine, scenariul e atent gandit iar filmul ramane o surpriza pana la final. O sa iti placa, sigur.

  ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?