Sunday, 13 March 2011

Parafrazându-l pe Frank, el a reușit acolo, deci poate reuși oriunde

De la biroul său situat la etajul opt al clădirii de la capătul bulevardului Broadway, Mihai Horodniceanu priveşte Statuia Libertăţii şi Ellis Island, locul unde odinioară primii imigranţi au ajuns în America. "De aici, România se vede în nuanţe de roz", spune coordonatorul lucrărilor de construcţie la metroul new-yorkez, el însuşi un fost imigrant.

Așa începe un articol apărut la sfârșitul anului trecut în Gândul, în care ne este prezentat un român cu adevărat tare din New York. Mihai Horodniceanu, președinte MTA Capital Construction, este stabilit de mai multe decenii în America și este coordonatorul celor mai mari lucrări de infrastructură ale metroului new-yorkez. Auzisem de el anul trecut dar azi m-a sunat Cili să-mi spună să-l urmăresc în cadrul emisiunii România, Te Iubesc, de pe ProTV. Dacă ați ratat emisiunea aveți articolul de mai sus sau pe acesta. Ele vă vor ajuta să înțelegeți dimensiunea responsabilității jobului acestui om. Faptul că la tv au spus că administrează un buget de 17 miliarde USD, iar în ziar se pomenesc chiar 32, contează mai puțin. 

Iată câteva date despre metroul new-yorkez:
  • 1056 km (lungimea liniilor) - locul 3 în lume
  • 337 km (lungimea rutelor) - locul 1 în lume
  • 468 stații - locul 1 în lume
  • 1,5 miliarde călători anual. Este (doar) al 5-lea din lume, din acest punct de vedere, pe primele locuri fiind Tokyo, Moscova, Seul și Beijing. 
  • trenurile circulă non-stop, 24 h, 7 zile pe săptămână (doar este orașul care nu doarme niciodată).

2 comments:

Lola said...

Ce inseamna "fost imigrant"?

The Fly said...

Intreaba-i p'aia de la ziar, Micky.. :)) Poate acuma fiind cetatean american nu mai e imigrant.

Post a Comment