Orientul nu cunoaște răul de înălțime

V-am spus că-s fascinat de construcțiile înalte, prin urmare nu aveam cum să rămân indiferent la două știri foarte recente. 

Prima se referă la hotelul Ritz-Carlton din Hong Kong, inaugurat zilele astea și devenit astfel cel mai înalt din lume. Hotelul ocupă ultimele 15 etaje din cele 108 ale skyscraper-ului International Commerce Centre, al 4-lea din lume ca înălțime (484 m). Adevărul ne anunță că o cameră la Ritz-Carlton din Hong Kong costă vreo 770$ pe noapte. Sincer, nu mi se pare un preț deloc exagerat. Lobby-ul hotelului se află la fabuloasa altitudine de 425 m - imaginați-vă turnul Eiffel cu InterContinental-ul nostru înfipt în vârf și tot nu-i de ajuns pentru a atinge această înălțime. Tot aici vom putea găsi și piscina aflată la cea mai mare altitudine din lume (arhitectural vorbind, desigur).

Asiaticii ăștia s-au luat la întrecere și lansează un zgârie-nori după altul, tot mai înalți și mai amețitori. Iată un amănunt interesant: într-un Top 10 al celor mai înalți skyscrapers din lume avem doar două clădiri din State (iar ele nu se află în New York, ci în Chicago).

1. Burj Khalifa (Dubai) 828 m
2. Taipei 101, 508 m
(atenție la diferența dintre primele două poziții, exact cât să încapă turnul Eiffel între, ca să revin la acest exemplu)
4. International Commerce Centre, despre care tocmai am vorbit, 484 m
5. Petronas Towers (Kuala Lumpur, Malaezia), 452 m
7. Willis Tower (fostul Sears din Chicago), 442 m
8. Guangzhou West Tower (China), 438 m
9. Trump International Hotel and Tower (Chicago), 423 m - m-a înnebunit magnatul ăsta, are și prin New York ceva cocioabe...
10. Jin Mao Tower (China), 421 m. Neapărat dați click + zoom pe imaginea ăstuia, este de departe cea mai spectaculoasă dintre toate. 

Acest top se va modifica serios în viitorul apropiat, proiectanții din Emirate, China, India, Malaezia sau Hong Kong fiind puși pe fapte mari în continuare, în timp ce my dearest New York vine din urmă cu piesa de rezistență a noului World Trade Center, turnul One WTC, care deja este cam pe jumătate ridicat și aud că va fi inaugurat în 2013. Vom avea apoi și un Two WTC, de data asta fără a mai fi geamăn (identic) cu primul. Atenție și la turnul ce urmează a fi ridicat pe malul fluviului Hudson, GiraSole (înseamnă floarea soareului în italiană). Clădirea va avea 323 m, adică exact înălțimea...ați ghicit. Azi am avut ceva cu turnul Eiffel, folosindu-l ca etalon. Oricum, mărimea nu contează: pentru mine cele mai frumoase clădiri din lume rămân Empire State și Chrysler din New York.

Hong Kong, cu noua clădire-perlă la orizont
Iată și un top al orașelor cu minim 100 de clădiri care au peste 150 m:
1. Hong Kong (274)
2. New York (229)
3. Dubai (141)
4. Shanghai (116)
5. Chicago (111)

Dacă lăsăm ștacheta la 100 m, avem Hong Kong cu 2354 clădiri peste înălțimea asta, New York cu "numai" 794 și București cu 2 clădiri (Tower Center International și Casa Presei Libere). În schema asta însă (atenție la clădirile cu gri), Wikipedia anunță ceva zgârie-nori serioși pe skyline-ul capitalei noastre. Aruncați o privire.

A doua știre pomenită la început, apropo de clădiri super înalte, este asta. Omul-păianjen Alain Robert a cucerit și Burj Khalifa. Aplauze pentru acest nebun!

Comments

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?