Dumnezeu a "creat / permis" încă un dezastru

Armageddon. Apocalipsa. Sfârșitul lumii. N-a fost în anul 1000 cum credeau toți pe vremea aia, n-a fost nici în 2000, ei bine, sigur va fi în 2012. Pământul nu ne mai suportă, Dumnezeu ne pedepsește. Sau poate că nu există niciun Dumnezeu, altfel cum ar permite el cataclisme ca acesta petrecut azi în Japonia? Cam astea sunt ideile și interpretările celor două tabere (credinicioși vs. atei sau agnostici) în urma unui dezastru natural de mari proporții. Oamenii religioși apelează de regulă la explicații de genul "Încurcate sunt căile sale, nu e bine să ne întrebăm" sau "Ne-a pedepsit pentru păcatele noastre" (oare de ce ne imaginăm că ființa supremă a acestui Univers - sau Universul în sine - ar avea toane și răzbunări 100% umanoide?) sau "E așa cum spune Biblia, se înmulțesc dezastrele în apropierea Sfârșitului Lumii" sau "Viața ne este dată să suferim și să răbdăm, așa cum Isus s-a jertfit pentru noi". Ateii rezolvă cazul mai simplu: "Vedeți, bă? Nu există nimeni acolo sus, d'aia se petrec toate astea și e haos total în lume".

La un moment dat devine oarecum hilar să intri în contact cu toate aceste interpetări de natură religioasă. Problema este că mulți rămân confuzi și au impresia că nu-l înțeleg pe Dumnezeu sau că sunt prea mici pentru a o face. Așa că nu strică dacă pomenesc încă o perspectivă, poate pentru unii hilară și asta, în care însă eu cred cu mare convingere, atât intuitiv cât și în urma mai multor chestii citite/văzute/trăite, multe dintre ele pomenite deja aici pe blog. Prin urmare, părerea mea este că l-am înțelege mult mai simplu și firesc pe acest Dumnezeu dacă ne-am însuși următoarele concepte:
 • Suntem cu toții Una/Unul (fără miștouri aici, că nu m-am luat după Bono). Noi suntem manifestarea lui Dumnezeu și nu suntem separați de el.
 • Nu există nimic care să nu fie Dumnezeu. El/Ea este TOT. Nu există Satana și nici Iad, sunt doar invenții ale Bisericii, a cărei principală unealtă, de la începuturi și până azi, a fost inducerea fricii în sânul enoriașilor.
 • Dumnezeu nu este un moș care stă pe un norișor cu un toiag și își face zilnic agenda, gen "Azi mă gândesc să-i scutur și să-i scald puțin pe ăia din Japonia și Pacific, că așa vrea mușchii mei și oricum toți sunt niște păcătoși nevrednici, născuți în păcat, dă-i în pana mea." Apropo, asta cu "născutul în păcat" cred că este una dintre cele mai mari aberații inventate de Biserică. Viața în sine, în lumea relativului dar nu numai, reprezintă (și) un sistem prin care noi creăm și manifestăm lucrurile și evenimentele din realitatea noastră. Nu există nimic care să nu fie creația noastră, deși foarte puțin  spre deloc conștientizăm sau înțelegem asta. Dumnezeu nu intervine în acest proces pentru că n-are de ce  - cam ăsta este de fapt liberul arbitru de care vorbește Biblia. Noi ne-am divizat din Dumnezeu, fără a însemna că suntem separați de el, tocmai pentru ca el să se poate experimenta și cunoaște. Pentru că în lipsa a ceea ce nu ești, ceea ce ești nu este. Țineți pasul? Hai s-o luăm mai simplu: în absența frigului, n-ai mai cunoaște căldura iar dacă n-ai fi jos, nu ai putea experimenta înălțimea.
 • Nu există Bine și Rău în Univers. La un nivel absolut toate lucrurile pur și simplu sunt. Noi suntem cei care judecă și decid ce anume este un lucru sau o întâmplare. Orice lucru de pe lumea asta reprezintă doar relaționarea ta în raport cu el. Chiar și cele mai mari drame, cele mai mari cataclisme, chiar și dispariția totală a acestei planete nu ar însemna nimic grav în lumea non-relativă, pentru că viața continuă la infinit, în tot felul de forme. 
Concluzionând: dezastrul de azi a fost provocat numai și numai de conștiința colectivă a planetei, dar și de conștiințele individuale alea fiecărui om care a fost afectat. Știu că este o idee foarte greu de acceptat, de aceea vă invit să citiți în continuare ce a spus Mike Dooley despre aceste dezastre naturale, din perspectivă spirituală. Textul a fost scris acum un an, după cutremurul din Haiti. Omul ăsta explică mult mai bine ca mine, îmi doresc să vă pună pe gânduri.

Comments

 1. Mamaaa, pai, pe Biblie ma cert si mai tare cu tine decat pe maidanezi. Iar tu nu pari sa o fi citit vreodata. Uite, sunt total indiferenta fata de ceea ce spune Biserica, dar a judeca Biblia ptin prisma
  Bisericii sau a religiei in care te-ai nascut e cel mai prost lucru pe care l-ai putea face. Nu Biserica spune că exista rai sau iad, ci Biblia. La fel sta si cu chestia cu bine si rau, Dumnezeu sau Diavol. Iar, Biblia, la un moment dat, trebuie citita simbolic. Daca ajung la nationala, la Iasi, nu ma las pana nu ”te aduc pe calea cea dreapta” =)))
  glumeam :) oricum, nu sunt de acord cu concepțiile tale :) dar, bănuiesc că n-am ce-ți face :-??

  ReplyDelete
 2. Iti apreciez interesul manifestat pentru acest blog, pe de alta parte recunosc ca devine un pic obositor sa discut cu tine. Hai s-o luam usor. In primul rand te intreb de ce consideri ca Biblia este sursa adevarului pur, incontestabil. Doi la mana, o afirmatie de genul "Nu Biserica spune că exista rai sau iad, ci Biblia" mi se pare un pic hilara. Ok, Biblia spune, dar biserica ortodoxa si catolica (sa luam doar doua) nu adopta aceste idei si le propaga mai departe? Nu asta fac bisericile de milenii? Nu Biserica este cea care a revizuit Biblia inainte ca ea sa fie "scoasa pe piata" si a decis ce e bine sa stie umanitatea si ce nu?

  Nu am citit Biblia cap coada si nici nu am de gand s-o fac. Sunt o tona de amanunte lipsite de orice sens acolo. Gandeste-te numai la insiruirile arborilor genealogici. Am citit insa versiuni prescurtate si crede-ma ca sunt documentat destul de bine in privinta Bibliei. Doi la mana, decat sa citesti Biblia "simbolic", cum zici tu, mai bine gandeste si simte liber. Si accepta ideea ca e posibil ca Biserica, Biblia, etc. (alege tu substantivul comun in cazul asta) sa nu reprezinte o autoritate de necontestat.

  Desigur, nu pot convinge pe nimeni sa gandeasca asa cum o fac eu. Si nici nu incerc. Pana acum un an si ceva gandeam si eu la fel. Apoi am aprofundat tot felul de alte chestii si am realizat cat de indoctrinat fusesem crescut. Si am ajuns sa cred ca lucrurile se pot prezenta sub alta forma. Am fost izbit de unele chestii de bun simt si m-am intrebat cum de nu ma gandisem la ele pana acum.
  In fine, putem discuta la infinit.

  ReplyDelete
 3. Da, putem. Daca eu te stresez, inseamna ca te stresezi foarte usor. Tu te-ai referit la chestia cu Rai/Iad, D-zeu/Diavol ca și cum Biserica insasi ar fi pornit-o, ceea ce mi se pare foarte gresit. Si stii asta. In al doilea rand, mi se pare ca tu imparti lumea in 2, ceea ce iar esta gresit, pentru ca intre alb si negru sunt 11 mii de tonuri de gri. Nu biserica este de vina pentru toate relele pamantului, ci doar oamenii care se lasa influentati. Apropo de asta, citeste și uita-te la Dorian Gray. Noapte buna, ma bag la învățat.

  ReplyDelete
 4. Te-am intrebat ceva, dar nu mi-ai raspuns. Insa si asta e un raspuns. Oricum, noi gresim fundamental din start: nu are sens sa ne contram pe astfel de teme. Nimeni nu-l va convinge pe celalalt. Prin urmare iti accept credintele si te las cu ele. Nu-i nimic rau in asta. Sfatul meu se rezuma la: accepta ideea ca poate fi altfel decat ai fost invatata sa crezi.

  ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?