Weekend cu Rocky

Am văzut primele două filme din cele șase ale seriei Rocky acum mai bine de 20 de ani. Dacă nu mă înșel, eram la mare cu bunicii și am mers la un teatru de vară să le văd. Nu urmărisem niciodată până acum episoadele III, IV și V, decât fragmente la TV. Acum 4 ani asistasem la filmul numit Rocky Balboa (comeback-ul personajului, după 16 ani, să-i spunem Rocky VI) și fusesem foarte plăcut impresionat. Cum weekend-ul ăsta sunt ținut în casă din motive stomatologice, am profitat de timpul liber și am văzut toată seria Rocky, cap-coadă. Ceea ce vă recomand și vouă să faceți la un moment dat, fie că vă place sau nu boxul.


Aceste filme sunt povești de viață și metafore, mai degrabă, abia apoi "filme cu bătăi", cum le-ar percepe smardoiașii fără creier. Rocky IV (probabil cel mai slab film al seriei) are chiar inflexiuni politice. Preferatele mele rămân Rocky I și II (două clasice ale cinematografiei) și ultimul, Rocky Balboa. Comparând aceste filme cu altele de gen, pot spune că mi se par peste Raging Bull, de exemplu, filmul care i-a adus lui De Niro singurul său Oscar pentru rol principal. Iar de orașul Philadelphia ai mai multe șanse să te îndrăgostești privind Rocky decât filmul care îi aducea primul Oscar lui Tom Hanks. 

Pentru seria Rocky merită aplauze o serie de artiști. Desigur, primul este Sylvester Stallone, care nu numai că joacă excelent în toate cele șase filme (primul aducându-i o nominalizare la Oscar), dar și scrie scenariul pentru toate și regizează patru dintre ele. În Rocky V, Stallone joacă alături de fiul său, Sage, care avea 14  ani atunci. 
Urmează apoi partenera lui Rocky din poveste, Adrian, jucată impecabil de Talia Shire, nimeni alta decât sora marelui regizor Francis Ford Coppola și mătușa lui Nicolas Cage. Primul film Rocky i-a adus Taliei o nominalizare Oscar, așa cum primise și cu doi ani mai devreme pentru The Godfather II. Talia Shire nu apare și în ultimul film al seriei, cel din 2006, Rocky fiind văduv la acel moment. Din fericire, deși personajul Adrian a murit, Talia este foarte bine, acum având 65 de ani și lucrând la mai multe filme. 
Burgess Meredith, cel care-l joacă pe antrenorul lui Rocky din primele 3 filme, a murit în 1997 la 90 de ani. Ar putea rămâne însă în istorie drept cel mai charismatic antrenor de box din istoria cinematografiei. Și el a fost nominalizat la Oscar pentru rolul din primul Rocky.
Burt Young (Paulie), apare în toate episoadele colecției, ale cărei filmări, apropo, se întind pe o perioadă de 30 de ani. Burt face în toate roluri memorabile.
Și, desigur, nu-l putem uita pe Carl Weathers (Apollo Creed), campionul mondial care se împrietenește cu Rocky în urma celor două meciuri de gală pe care le fac împreună și care moare în ring în Rocky IV, răpus de bestia sovietică jucată de Dolph Lundgren.

Statuia pe care o vedeți în acest clip, luat din genericul de final al filmului Rocky V, există în realitate, numai că acum este situată în partea de jos a deja celebrelor Rocky steps, din fața Muzeului de Artă din Philadelphia. Aceste trepte au devenit un simbol în cultura americană și o metaforă pentru omul de rând care are șansa de a urca spre succes. Iată aici o imagine cu statuia.

Dacă nu ați văzut Rocky până acum și nu aveți răbdare să vedeți toată seria, încercați măcar Rocky I, II și VI. N-au cum să vă surprindă decât plăcut.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Arenele mele

Ridicolul forţos