Doggy Style

Pe parcursul ultimelor două săptămâni, vizitatorii acestei pagini au avut ocazia să-și dea cu părerea referitor la situația câinilor vagabonzi. Rezultatele sunt clare, existând practic două mari tabere: cei care optează pentru adăposturi, sterilizare, adopții vs. cei care îi vor eutanasiați în 14 zile, în cazul în care nu-i adoptă nimeni. Deși mă situez mult mai aproape de cel de-al doilea grup, nici cu soluția lor nu sunt de acord. Cel puțin nu acum. Acest model (să-i spunem occidental) poate fi implementat cu succes doar într-o țară care se confruntă cu cazuri izolate de câini vagabonzi. Pentru ca această soluție să fie aplicabilă și în România, este imperios necesar ca mai întâi să eliminăm tot acest mega-surplus de pe străzi, prin eutanasiere directă, iar peste câțiva ani poate, când numărul maidanezilor va tinde asimptotic către zero, vom putea aplica eficient și modelul pe care voi îl propuneți. Mă bucur totuși că au fost măcar 5 oameni care gândesc exact ca mine.

Strategia de eutanasiere pentru care a optat majoritatea nu poate fi aplicată oricum. Acest model este cu adevărat eficient doar cu anumite amendamente. Oricine revendică un câine, în acele 14 zile de grație (sau câte ar fi ele), trebuie amendat drastic pentru că a lăsat câinele nesupravegheat. Apoi va fi obligat să se prezinte periodic la control cu câinele, pentru a demonstra că încă îl are în grijă. Altfel va fi iar amendat. Iar cine vrea să adopte, s-o facă de la pet-shop, nu de la adăposturi. Să ia un câine de rasă, pe care să dea  o importantă sumă de bani, să-l crească de mic și să nu fie câtuși de puțin tentat să scape de el. Fără toate acestea, modelul care se aplică în occident cu succes nu ar însemna nimic în România: ar exista o groază de zoofili care ar "adopta" câinii și i-ar elibera din nou pe străzi și pe lângă blocuri, numai pentru a-i scăpa de eutanasiere și fără a-și asuma nicio responsabilitate în privința lor. Acești idioți nu realizează că un câine fără stăpân nu este nimic altceva decât un animal sălbatic, deci o mare sursă de pericol. Nu există diferențe prea mari între lupii din pădure și câinii aflați sub tutela nimănui, fără lesă și fără zgardă. 

Din păcate este foarte greu de crezut că astfel de măsuri vor fi aplicate vreodată în România. La nivel guvernamental există interese meschine, iar la nivelul străzii vor fi mereu miloșii lipsiți de discernământ care vor da de mâncare câinilor și vor face scandal când apar hingherii. Am fost efectiv siderat de declarația de un cretinism planetar oferită de Robert Lorentz, directorul Autorității pentru Protecția și Supravegherea Animalelor:  "Dacă adunăm toţi câinii de pe străzi nu avem capacitatea să gestionăm pisicile şi şobolanii. Consider că pe străzi ar trebui păstraţi cam 10.000-15.000 de câini". Eu cred că acest maimuțoi nu vrea să se mai înmulțească nici măcar oamenii. Mai suportați încă o mostră de prostie pură? "Noi dorim sterilizarea tuturor câinilor din Bucureşti, reteritorializarea celor blânzi, păstrarea celor agresivi în adăposturi şi selectarea lor în vederea adopţiei de o comisie de etologi şi dresori, construirea de ţarcuri temporare acolo unde este posibil în instituţii publice şi asociaţii de proprietari, programe intensive de adopţie şi prevenirea abandonului", susţin ONG-urile. Cu alte cuvinte, ce înțelegem de aici: nu doar câinii sunt înzestrați cu un spirit justițiar perfect, ei agresând "doar oamenii răi", dar și oamenii au capacitatea de a delimita cu acuratețe maximă câinii agresivi de cei blânzi, care vor fi "reteritorializați", adică trimiși înapoi pe străzi, ce puța lor. 

În tot acest timp, când noi o ardem în bloguri, certuri, impresii și legi cretine sau care nu se aplică, în România mileniului 3 se vor petrece în continuare următoarele fenomene:
 • oamenii vor fi uciși, mutilați, agresați și speriați de câini
 • oamenii nu vor putea face jogging sau pedala în liniște pe biciclete
 • oamenii nu vor putea dormi noaptea din cauza zgomotului făcut de haite
 • oamenii vor pendula printre căcații de pe străzi și gunoaiele împrăștiate de câini
 • părinții nu-și vor putea lăsa copiii să se joace în fața blocului
 • posesorii de câini nu-s vor putea plimba animalul în liniște
 • câinii vagabonzi vor purta microbi și vor spori semnificativ pericolul răspândirii bolilor (dar măcar ne vor proteja de pisici și șobolani, nu?)
 • site-urile străine vor anunța în continuare potențialii turiștii că în România este ca-n junglă iar străinul, când va auzi numele acestei țări, nu se va mai gândi doar la Dracula, țigani și hoți ci și la maidanezi 
 • unele afaceri vor avea de suferit, pentru că există clienți și parteneri care au ajuns să evite sediile firmelor aflate în zone unde haitele de câini fac legea
 • vom auzi la nesfârșit clișee absolut ratardate cum ar fi "nu e vina câinilor că sunt pe străzi", "ei simt oamenii răi și doar pe ei îi mușcă", "eu cum de nu am fost mușcat niciodată?!", "sunt și ei suflete" sau "hai să eutanasiem întâi oamenii răi apoi câinii". 
Pe scurt: va exista încă un aspect, pe lângă multe altele, care va plasa această țară undeva în epoca medievală, la ani lumină de civilizație.

Comments

 1. Băi, da´ știu că îți place să le exagerezi. Zoofilii fut animalele, nu le lasă pe străzi. ”ce puța lor” :-W santier. Blog? :-? neaaah :-J Șantier :)
  Acum, trecând la lucruri serioase, nu că n-aș fi de acord cu tine... până la partea cu eutanasiere în masă.

  ReplyDelete
 2. Te-am rugat sa nu ma mai abordezi pe subiectul asta. Ok, nu-i eutanasiem in masa, ci stam cu sute de mii sau milioane de caini pe strazi, pentru ca alte metode de a-i elimina nu exista, sunt doar frectii, si numai un imbecil ar putea sustine contrariul.
  Uite altii cum procedeaza:
  http://www.descopera.ro/dnews/7989438-primaria-din-bishkek-va-impusca-10-000-de-caini-maidanezi
  Simplu si eficient. "Oh, vai, ce barbari... Ei sunt adevaratele animale!" Nu? Cum suna cliseele celor care se dau elevati dar care sunt ok cu lumea sub teroare pe strazi?

  ReplyDelete
 3. Mi se rupe solemn de primăria de la cuca :) Uite, mai, și ziceam că mă duc la culcare >:P

  ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?