My All Time Favourite Guitar Solos - No.7

De azi începând, vreme de vreo 2-3 săptămâni, avem top. Cum mă știți pasionat de chitară și un zdrăngănitor amator, m-am gândit că un astfel de display cu cele mai faine solo-uri (în percepția mea) ar reprezenta un frumos prilej de aducere aminte și retrăire ale unor sunete extraordinare. Menționez din start că ideea de top nu este cea mai potrivită și că ordinea contează mai puțin. Este chiar foarte posibil ca la sfârșit să-mi dau seama că am uitat să menționez un anume cântec. Așa că hai să luăm acest mic serial care începe azi pe blog ca o simplă enumerare ale unor guitar solos deosebite.

Trebuie să specific și faptul că nu sunt un fan al spectacolului, ci mai degrabă al sunetului simplu care naște emoție. Ce înțeleg prin asta când vine vorba de un solo de chitară? Păi nu mă interesează să-l văd pe chitarist cum  produce 10 note pe secundă și cum degetele-i se mișcă atât de repede încât nu le poți urmări. Asta poate face orice chitarist amator peste care dai într-un parc. Prefer să aud doar 3 note care mă trimit într-o altă lume. Desigur, una nu o exclude pe cealaltă, pot percepe solo-uri spectaculoase dar și pline de feeling în același timp. Nu sunt nici un fan al marilor chitariști clasici - Santana, Satriani, Steve Vai și alții de gen, cu tot respectul pentru ei, nu-mi produc nicio tresărire. Printre cele 7 solo-uri de chitară pe care le voi prezenta se găsește doar unul singur pe care-l puteți descoperi în topurile all time de pe net. Am avut chiar privilegiul să cunosc personal și să discut cu doi chitariști prezenți în acest așa-zis top și spun asta pentru a sublinia ideea că nu doar ăla care câștigă un Grammy e neapărat cel mai bun din lume, ci sunt foarte mulți la fel de buni dar de care nu a auzit lumea. Este la fel ca la un concers de miss - este absurd să spui că o anume ființă e cea mai frumoasă din țară sau din lume, pentru că sunt atâtea exemplare minunate care pur și simplu nu au participat la concurs.

Acestea fiind spuse, după ce mai bine de o săptămână am scormonit prin iPod,  pe acest blog, prin amintiri, YouTube, site-uri, forumuri și alte instrumente care mi-au împrospătat memoria, la locul 7 m-am oprit la un actor și la o piesă câtuși de puțin rock. Dacă nu există niciun dubiu cum că acest actor prestează vocal piesa, sunt însă mici controverse legate de faptul că ar cânta și la chitară (iar legat de solo cu atât mai mult). Am făcut un mic research și nu am găsit nimic care să infirme sau să confirme acest fapt, așa că îi acordăm credit (în clip se pare că le are cu instrumentul și că nu mimează). Nu sunt un fan al chitarelor clasice cu grif lat pe care cântă alde Gypsy Kings, nu sunt nici măcar un admirator al muzicii spaniole sau mexicane, dar piesa asta este perfectă, iar solo-ul transmite feelingul adecvat printr-o dexteritate desăvârșită, fiind absolut minunat.

Guitarist: Antonio Banderas
Band: Los Lobos
Song: Cancion del Mariachi

Comments

  1. Ce solo de chitară? Unde? Eu n-am văzut-o decât pe Salma :|

    ReplyDelete
  2. Alex, mai da play o data, lasa muzica sa mearga si minimizeaza browserul in bara. Asa vei da si de solo :))

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ofer tratament gratuit cu perfuzii în cap fanilor filmului Parasite