Into the Universe: Un documentar extraordinar

De bine ce în urmă cu nici 3 săptămâni am pomenit un conflict de idei dintre Papa Benedict și omul de știință Stephen Hawking, între timp am dat peste un documentar realizat de acesta din urmă pentru Discovery. Se numește Into The Universe, ține vreo două ore jumate și este împărțit în 3 episoade:

  • Aliens. De când lumea ne întrebăm dacă există forme de viață (inteligentă sau nu) și în alte locuri din Univers. Până acum n-am reușit să le descoperim dar ar fi naiv din partea noastră să credem că suntem locuitorii singurei planete unde există viață în acest (probabil) infinit Univers. Hawking lansează chiar o idee interesantă, anume că viața pe alte planete se poate prezenta atât de ciudat pentru noi încât să nu o recunoaștem nici dacă am observa-o prin vreun telescop sau satelit. Cred că omul de știință este un mare fan al filmului Independence Day, pentru că abordează o idee pe care am întâlnit-o acolo, anume cea legată de colonizarea pe rând a planetelor de către diverse civilizații extraterestre până când resursele sunt epuizate. Hawking estimează că în vreo 500 de ani vor exista deja orașe omenești pe Marte și le machetează foarte fain în imagini. Știu că vi se cam rupe când auziți asta, dar vedeți că e posibil să fiți marțieni într-o viață viitoare (nu glumesc și nici n-am deraiat de pe fix).
  • Time Travel. Hawking nu pomenește deloc în acest episod despre posibilitatea ca timpul să nu existe, însă menționează faptul (dovedit deja) că timpul trece mai repede sau mai încet în diferite locuri sau condiții. Evident, acum nu vorbim de percepție, ci de măsurători făcute cu cele mai precise ceasuri. S-a obervat asta pe cronometrele prezente pe sateliții care orbitează în jurul Pământului: acolo sus în spațiu timpul trece mai repede decât aici jos. Einstein a fost cel care a lansat primul această teorie, iar anul trecut ea a fost confirmată de niște cercetători. Este deja dovedit științific că timpul trece mai greu atunci când te afli în apropierea unui obiect cu o masă mare sau foarte mare sau atunci când te deplasezi cu viteze foarte mari. În articolul pe care l-am linkuit mai sus este dat exemplul cu persoana de la etajul 102 din Empire State Building (aplauze!), care pierde 104 milionimi dintr-o secundă. Și asta pentru că ea este mai departe de "obiectul cu masă foarte mare" (adică Terra) față de restul lumii. Documentarul explică, prin date concrete și imagini foarte bine montate pe calculator, că dacă te-ai urca într-un tren care ar înconjura de mai multe ori planeta, mergând cu viteza luminii, ai remarca atunci când te dai jos și după ce ai fi mers fără oprire vreme de un an, să spunem, că oamenii de pe Pământ au îmbătrânit cu mai mulți ani de fapt. Ce înseamnă asta mai exact? Ai călătorit în viitor, nici mai mult nici mai puțin. Hawking afirmă că este imposibil să călătorești în trecut, dar prin exemplul de mai sus demonstrează că este foarte posibil să călătorești în viitor, numai că momentan omenirea nu dispune de mijloacele tehnice care să-i permită asta. Explicația este deci atât de simplă încât îți face părul măciucă. Să mai spun și că aceste diferențe în măsurarea timpului în diverse condiții și locuri nu reprezintă pentru mine decât o altă dovadă că timpul, la un nivel absolut, de fapt nu există.
  • The Story of Everything. Acest episod prezintă în cuvinte foarte bine alese, pe înțelesul tuturor și însoțite de imagini senzaționale, formarea Universului (Big Bang-ul) și evoluția acestuia, formarea Terrei, apariția vieții și multe alte amănunte fascinante. Unele cifre prezentate aici, mase sau distanțe, te lasă efectiv mut. Fiind cam ateu de felul său (după cum am putut remarca din disputa cu Papa), Hawking nu pomenește existența unei ființe supreme, a lui Dumnezeu sau numiți-o cum vreți, care ar fi dat naștere la toate acestea, dar parcă pe alocuri nu neagă posibilitatea ca această forță totală să existe. Mai ales că acest documentar afirmă răspicat că nu poate răspunde la întrebări cum ar fi "Ce a fost înainte de Big Bang?", "Ce a declanșat acest Big Bang?" sau "Cum de a apărut viața pe Pământ în urma unei probabilități de unul la foarte multe miliarde?". Chiar zâmbeam ștrengărește de fiecare dată când Hawking pomenea câte un "accident" perfect (și multe au mai fost) fără de care viața nu ar fi apărut pe Pământ sau faptul că totul în Univers este aliniat la milimetru și că orice deraiere de la coordonatele actuale ar putea însemna sfârșitul pentru noi. Așa că profit de ocazie și mai spun o dată că eu personal nu cred că suntem o simplă sămânță ejaculată arbitrar în Univers, care vine din nimic și se îndreaptă către nimic.
În ciuda faptului că eu am și o abordare spirituală pe care un om ca Hawking nu o acceptă, recomand entuziast acest documentar. Nu uitați că știința și spiritualitatea spun practic aceleași lucruri, dar prin cuvinte și metode diferite. Sau măcar luați în calcul această variantă.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?

Arenele mele