Benedict trece de la prezervative la oul vs. găina

Acum câteva săptămâni Papa Benedict ne anunța că prezervativele pot fi folosite fără de păcat "în anumite cazuri". L-am ironizat puțin atunci, însă în urma ultimelor sale declarații încep să văd imaginea de ansamblu. Acest papă s-a îmbarcat într-o misiune nobilă și înțeleaptă. Cel puțin asta vreau să cred. El țintește o reconciliere istorică între biserică și știință (sau măcar începutul acesteia), dar, mai important, îndreaptă omenirea către o spiritualitate mai liberă, așa cum și Ioan Paul al II-lea a făcut în timpul pontificatului său. Acest articol ne prezintă declarația lui Benedict, oferită chiar azi, cum că Dumnezeu a stat în spatele Bing Bang-ului. Cu alte cuvinte, Biserica acceptă existența fenomenului care a reprezentat nașterea Universului, acum 13,7 milioane de ani și, mai mult decât atât, acceptă chiar și teoria evoluționistă, afirmând (prin vocea lui nea Ben) că Biblia descrie doar alegoric cele 7 zile în care Dumnezeu ar fi creat lumea. Fascinant! (și nu fac mișto). Am spus-o recent și o repet: părerea mea este că atât știința cât și biserica se îndreaptă către aceleași adevăruri fundamentale, numai că fiecare o face prin mijloace diferite. Gândirea analitică, logică, științifică sau cum vreți s-o numiți în niciun caz nu o exclude pe cea spirituală. Sunt doar două căi care inevitabil duc în același punct. Iar o cale nu e mai bună sau mai proastă decât alta, este doar diferită. Mai pe șleau: Dumnezeu este atât de mare încât este imposibil să-l ratezi.

După cum puteți remarca în articolul de pe hotnews, astă-toamnă a existat un conflict de idei între un om de știință, Stephen Hawking, și Papa Benedict. Primul ar fi spus că Dumnezeu n-a avut niciun amestec în formarea Universului ci doar legile fizicii ar fi contribuit la asta, iar Papa a venit și i-a spus "Ba p'a mă'tii!"(pardon, nu așa a spus, dezavuez!) "Greșești", a zis Papa, "Dumnezeu a creat Universul". Această dispută n-ar fi avut loc probabil dacă fiecare din ei ar fi luat în calcul următoarele idei:
  • Dumnezeu n-a creat Universul, Dumnezeu este Universul. Dumnezeu este God, Allah, Iehova, Mohammed, papa Benedict și Stephen Hawking. Este și tu, este și eu.
  • Nu există separare între noi și Dumnezeu. El (sau Ea, spuneți-i cum vreți, pentru că n-are gen) este tot și nu există nimic care să nu fie. Ecranul la care vă uitați acum este și el tot Dumnezeu. Fiecare ființă  (sau chiar obiect) este doar o individualizare a lui Dumnezeu. Fiecare bacterie este Dumnezeu.
  • Pe Dumnezeu nu l-a creat nimic înainte (apropo de cine a fost mai întăi, oul sau găina), asta pentru că nu există timp (am vorbit recent despre asta) și totul este pur și simplu acum. Nu ar fi putut exista ceva înainte de Dumnezeu, înainte de Univers (tot aia) sau mai devreme de ACUM, în Universul absolut. Oul și găina au existat (de fapt există) chiar acum, în același timp.
  • Legile fizicii sunt și ele Dumnezeu și au apărut în momentul infinit de acum. Prin urmare și Big Bang-ul este tot Dumnezeu. Este foarte posibil ca acest fenomen să fi fost chiar individualizarea lui Dumnezeu în această infinitate de lucruri (printre care ne găsim și noi, oamenii). Evident că nu pot dovedi absolut nimic, dar personal cred că Big Bang-ul a reprezentat trecerea din absolut în relativ, unde lucrurile au început să fie definitie doar în comparație cu opusurile lor.
  • Dumnezeu nu este o ființă supranaturală, este doar tot ceea ce este. Și nu este deloc la întâmplare. Este o inteligență totală, imposibil de cuprins în totalitate cu mintea umană.
În fine, aș putea vorbi până mâine. Nu cred că aș fi putut media disputa dintre Papă și savantul acesta, dar ar fi fost ceva dacă aș fi reușit să-i pun pe gânduri măcar. În orice caz, încă o dată aplauze sincere pentru Suveranul Pontif. Sunt semne că omenirea se poate debarasa în timp (peste multe generații probabil) de convingerile ineficiente pe care le-a arborat vreme de mai bine de două milenii.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Pentru cei isterizați de noul virus