Visca Barça! (elogiu adus celei mai frumoase echipe)

Din fericire știu că măcar două fete îmi citesc articolele sportive și în special pe cele despre Barcelona: mă refer la Ina și la Adriana (suporter catalan de la fața locului). Iar despre Barça este musai să vorbim într-o perioadă în care formația catalană doboară record după record și seduce total prin calitatea jocului prestat, această combinație letală dintre datele statistice și impresia artistică făcându-i pe mulți (inclusiv pe mine) să considere FC Barcelona de acum (sau cea a ultimilor 4-5 ani, ca să extrapolăm și să-l prindem și pe Ronaldinho) drept cea mai frumoasă dar și cea mai bună echipă de club de fotbal din istorie. Chiar și Johan Cruyff afirmă asta despre echipa lui Messi, Xavi și Iniesta. Hai pentru început să punctăm câteva dintre recordurile acestei echipe (multe dintre ele realizate chiar în acest sezon) apoi să ne delectăm cu ultima lor victorie din campionat.
 • Este singura echipă din Europa care din anul (atenție) 1955 nu a lipsit nici măcar un an din competițiile continentale.
 • Este singura echipă din Spania care a câștigat, în același an, tripla Campionat-Cupă-Liga Campionilor (2009).
 • Este singura echipă din lume care a câștigat toate trofeele posibile într-un singur an (6): pe lângă cele 3 de mai sus, Barça a mai cucerit Supercupa Spaniei, Supercupa Europei și Campionatul Mondial al cluburilor, tot în 2009.
 • Este primul club din ultimii 21 de ani care oferă podiumul celui mai prestigios trofeu individual din fotbalul mondial, Balonul de Aur. Anul acesta se va decide între Iniesta, Xavi și Messi. În 1989 a fost o afacere internă la AC Milan: Van Basten, Gullit, Rijkaard.
 • Cu două sezoane în urmă a realizat recordul de goluri înscrise în deplasare în campionatul Spaniei: 44, apoi pe cel al numărului total de puncte: 99, în sezonul trecut. Tot anul trecut au avut și cel mai bun golaveraj (+74).
 • În ultima etapă (aveți rezumatul mai jos) au doborât recordul de pase într-un meci din Primera Division (938). Precedentul record era tot al lor. Atenție la triplul un-doi (botezat tuya-mia) dintre Alves și Messi, ce a rezultat în gol.
 • La fel, în ultima etapă din Champions League de data asta, au doborât și recordul all time de pase din această competiție (971).
 • În această toamnă au avut cel mai bun început de sezon din istorie (13 victorii, un egal, o înfrângere) și o medie de peste 3 goluri pe meci, ceea ce o face pe Barcelona cea mai ofensivă echipă a Europei. Asta în condițiile în care echipa de bază nu are niciun atacant de careu (Villa maravilla joacă în bandă). 
 • În meciurile oficiale jucate în ultima lună, Barça a marcat 28 de goluri, fără să primească vreunul!
 • Actuala echipă a câștigat ultimele 4 meciuri cu Real Madrid, o altă serie fără precedent în istoria de peste 100 de ani a acestei rivalități.
 • În acest sezon, exceptând jucătorii de la echipa de tineret, Barça are un lot foarte redus (19 jucători). Iată o altă dovadă a fotbalului total: 18 jucători au marcat cel puțin un gol în acest sezon.
Destul cu cifrele. În primul rând e artă. Priviți. 

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ce seriale mai urmărim #19