Vedetele tot vedete rămân

Dacă te uiți în DEX, vei găsi vedeta definită în special ca fiind artistul celebru sau sportivul de mare talent sau popularitate. Există însă o altă definiție care îmi place mai mult: "Persoană care se impune în mod intenționat într-un domeniu de activitate" (deși nu-s de acord cu partea legată de intenție - sunt oameni ajunși vedete și fără o intenție fățisă). Avem și un sens peiorativ cu care se folosește termenul de vedetă și acesta va fi prezent în acest articol, unde mă refer mai degrabă la ceea ce numim o persoană publică, dar care pentru omul de rând se consideră sau se comportă ca o vedetă, conștient sau nu.

Am cunoscut de-a lungul timpului mai multe astfel de persoane. Greșeala pe care am făcut-o de fiecare dată a fost să confund relația vedetă - admirator cu una de prietenie. Rareori spre deloc e cazul de așa ceva. Distanța dintre scenă și spectator este exact ceea ce este: o distanță. Lucrurile evoluează de regulă de la "ha, ce de gașcă e, un om ca toți oamenii (ceea ce chiar e), fără figuri" la "hmm e de fapt un om ca oricare altul dar pentru el eu sunt fanul, el e vedeta, așa percepe el treburile, asta e relaționarea". 
Cam aceștia sunt de fapt termenii. Nu spun că ar fi ceva greșit până la urmă. Devine aiurea doar dacă vedeta se dă mai mult decât este de fapt, dacă îți înșeală așteptările pe care tot ea ți le crează, dacă nu îți răspunde când o cauți și așa mai departe. Există deosebiri fundamentale între un prieten adevărat și o vedetă pe care se întâmplă să o cunoști, chit că vorbiți la telefon, vă aveți pe mess și pe Facebook și ați băut deseori beri împreună. Iată câteva dintre ele.

Prietenul este întotdeauna interesat de tine, de ce mai faci, de cum o mai duci, de cum te mai simți. Vedeta este interesată doar ca tu să consumi în mod constant produsul artistic, mediatic sau de altă natură pe care ea îl produce sau, eventual, să participi la producerea sau comercializarea lui.  
Prietenul îți răspunde întotdeauna la telefoane și la mesaje, vedeta doar la cele care sunt legate de instituția pe care o reprezintă sau la cele care o implică pe ea ca vedetă. Îți poate răspunde la orice mesaj doar în perioada în care tu îi poți fi de folos cumva.
Prietenul te sună să te scoată în oraș, vedeta anunță de fiecare dată că va face asta dar nu o face niciodată.
Prietenul te ascultă când vorbești, la modul pur, interesat și dezinteresat (dacă vă prindeți  de această dicotomie). Vedeta de abia așteaptă să închei ca să vorbească ea și să te folosească pe post de aspirator al defulărilor ei. 
O vedetă criticată uită tot ce ai făcut pentru ea în trecut și se dezice imediat de tine, un prieten criticat se poate gândi că ai dreptate și că-i faci un bine. Vedetei îi plac pupincuriștii și yesmanii, unui prieten nu.
Prietenul se scuză chiar și când nu a greșit, vedeta  în schimb n-are scrupule și te folosește până la uzura maximă, apoi dispare brusc din peisaj.
Pentru vedete a interacționa cu tine este doar marketing. Aparenta prietenie este doar un camuflaj.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ce seriale mai urmărim #19