A fi -> a face -> a avea

Asta-i ordinea corectă, dar majoritatea dintre noi o inversează. Ne spunem că atunci când vom avea ceva (ex. bani), vom face altceva (ex. vom călători) și vom putea fi cumva (ex. fericiți). În realitate este exact pe dos, chiar dacă ne este greu să acceptăm pe moment: ești ceva (alegi pur și simplu să fi), apoi faci cutare lucru și inevitabil ajungi să ai ce-ți lipsește, ca o rezultantă a însuși faptului că ești într-un anume fel. Fericirea, de exemplu, este o stare de spirit, o alegere, nicidecum o consecință a anumitor evenimente sau posesiuni. Poate vom detalia această fundamentală idee în curând, până atunci o puteți încerca în viața de zi cu zi. 
Am dat azi peste acest articol și m-am bucurat să văd că și alții cred în aceste principii și scriu despre ele. E drept, în articol se vorbește mai mult sau mai puțin despre clasicul "să fim mai buni de Crăciun și nu numai," dar principiile expuse acolo (a fi vs. a avea) sunt extrem de adevărate și importante și pot fi aplicate cu succes chiar și în latura "egoistă" a existenței fiecăruia.

Comments

  1. Uite un articol despre capacitatea de a sintetiza fericirea: http://medlive.hotnews.ro/video-de-ce-nu-suntem-fericiti-despre-sistemul-imunitar-al-psihicului-si-simulatorii-de-experienta-cu-psihologul-dan-gilbert.html

    La multi ani!

    ReplyDelete
  2. Merci Onutza, La Multi ani si tie :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Mă deranjează