Arenele mele

Vă spuneam acum câteva zile că e musai să scriu despre stadioanele și sălilele mele preferate. Posed o fascinație aparte pentru acest tip de construcții, acolo unde mase mari de oameni pot asista la întreceri sportive, concerte sau alte evenimente importante pentru orașul sau țara respectivă. Ca și infrastructură, ele denotă gradul de civilizație al unei țări, iar standardele ce definesc o arenă de top au crescut tot mai mult în ultimul timp. Inutil să mai spunem că în România nu există în acest moment un stadion de elită, iar vreo sală nici atât. Singurele stadioane omologate de UEFA pentru Champions League sunt Ghencea și Dr.Constantin Rădulescu din Cluj (stadionul din Gruia). La anul vom avea, în sfârșit, primele stadioane de elită, când se vor finaliza Național Arena la București (55.000 locuri) și Cluj Arena (30.000 locuri), care se află la 3 stații de tramvai de mine. Chiar lângă stadion se va construi și o sală polivalentă cu 7.000 locuri.

M-am gândit să împart arenele mele preferate în două categorii: cele pe care le-am vizitat și celelalte, pe care urmează să le vizitez (woo-ha!). La prima categorie ordinea este cronologică, la a doua în funcție de cât de mult mă fascinează. Hai să ne plimbăm deci.

Panathinaiko (Atena). Această arenă este cu totul specială. Și nu, n-are legătură cu echipa de fotbal Panathinaikos. A fost construită cu câteva sute de ani înainte de Hristos (!) și era locul unde se dădeau lupte între gladiatori. În anul 140 (d.Hr.) a fost renovată și reconstruită în totalitate din marmură, putând găzdui 50.000 de spectatori (adică aceeași capacitate ca și Colosseum-ul roman). Arena este celebră și pentru faptul că aici s-au desfășurat primele Jocuri Olimpice ale erei moderne, în 1896. Tot aici a fost sărbătorită și naționala de fotbal a Greciei, campioană europeană în 2004. Eu am vizitat Panathinaiko de două ori, în 1996 (la prima mea ieșire din țară - JoR erai și tu pe acolo!) și în 2000, cu mama.  Nu am poze scanate de atunci.  Arena poate găzdui acum 45.000 spectatori.

Teatrul Epidaurus (Grecia). Pentru mine acesta reprezintă una dintre minunile lumii. Este considerat teatrul antic cu cea mai bună acustică și cam așa e, am verificat-o cu urechile mele. În toamna lui 2000, când am ajuns acolo, mă aflam în ultimul rând de sus iar un tip care se afla jos, pe scenă cum ar veni, pur și simplu răsufla ca la medic la consult iar eu îl puteam auzi. Teatrul a fost construit acum 2400 de ani (!) și poate primi 15.000 de oameni. La această arenă mi-a fost cel mai greu să aleg o poză, dintre toate cele pe care le veți vedea în acest articol (și asta pentru că toate-s senzaționale). Așa că pe lângă cea aleasă mai jos, încercați și această vedere aeriană perpedinculară.Camp Nou (Barcelona). Trecem de la modern la antic. Ce poate fi spus despre cel mai mare stadion al Europei? Este copleșitor. Are 99.354 locuri iar în curând va fi modernizat: o jumătate din tribune va fi acoperită iar capacitatea va fi mărită la 112.000 locuri. Am vizitat stadionul în 2001 și nu voi uita acea excursie. Pe vremea aceea vedeta Barcelonei era Rivaldo. A găzduit finala Champions League din 1999, una dintre cele mai dramatice din istorie, dar și o finală europeană din vechiul format, atunci când Milan a demontat Steaua cu 4-0 iar Silviu Lung senior a încasat câte două bucăți atât de la Gullit cât și de la Van Basten. Se întâmpla în 1989. Iar acum 2 zile se întâmpla ca FC Barcelona, cea mai frumoasă echipă din istoria fotbalului din punctul meu de vedere, să demonteze Realul cu 5-0 și 67% posesie pe acest stadion.
U2 a concertat pe Camp Nou.

Camp Nou

Estadi Olímpic Lluís Companys (fostul stadion olimpic Montjuic, Barcelona). Este stadionul care a găzduit ceremoniile de deschidere și de închidere ale Olimpiadei din 1992, precum și probele atletice ale acelei competiții. Atunci a avut o capacitate de 70.000 locuri, care ulterior a fost redusă la 56.000. Este un sentiment senzațional să stai sub locul care a găzduit flacăra olimpică, aprinsă într-un mod cu totul inedit atunci în 1992, hai să ne reamintim
U2 a concertat pe acest stadion.

Estadio Olimpic Montjuic - Barcelona

San Siro (Milano). Ok, acestui stadion i-am dat doar o roată pe dinafară, în 2003, pentru că am ajuns după ce programul de vizitare se încheiase. Așa că mai degrabă se află pe lista de to do. Are 80.000 locuri și este în top 3 stadioane preferate all time, alături de Camp Nou și de Bernabéu, asta datorită măreției lor. A găzduit finala Champions League din 2001. Andrei Niculescu a fost aici și a scris despre San Siro.
U2 a concertat pe acest stadion.

Ernst Happel (Viena). Are 55.000 locuri (exact cât va avea și noul nostru stadion național) și a găzduit finala Champions League din 1995, arbitrată de Ion Crăciunescu, precum și finala Euro 2008, câștigată de Spania. Este șocant faptul că această arenă a funcționat pe post de lagăr în timpul Holocaustului. U2 a concertat pe acest stadion în 2005 și iată-mă prezent la eveniment.

The stage and the stadium

Fostul Stadion Național Lia Manoliu (București). Hai să dau dovadă de puțin spirit patriotic (doar e 1 decembrie azi) și să menționez aceast stadion de asemenea. Am fost la câteva meciuri aici, dar și la concertele George Michael și Rolling Stones, din 2007. Au fost vremuri când putea găzdui 80.000 spectatori, în era gradenelor, dar după ce s-au pus scaune capacitatea era de 60.000. Îmi place foarte mult poza de mai jos unde apar cu tata, surprinsă la concertul Stones-ilor. Mama și sorella erau și ele cu noi în tribună.


Heineken Music Hall (Amsterdam). Este o arenă indoors de 6.000 locuri, situată chiar lângă celebra ArenA (stadionul lui Ajax). Aici am văzut Stereophonics în concert în 2008. Din păcate pe ArenA (53.000 locuri) nu am ajuns încă.


Madison Square Garden (New York). Americanii îi spun World's Most Famous Arena și au și de ce, însă am pierde prea mult timp să enumerăm aceste motive. Prescurtat i se spune MSG sau, mult mai frumos zic eu, The Garden. Aici joacă baschetbaliștii de la New York Knicks dar și hocheiștii de la New York Rangers, însă arena este celebră în special pentru meciurile de box și concertele care au avut loc aici de-a lungul timpului. În funcție de evenimentul sportiv, capacitatea arenei variază între 18.000-20.000 locuri. Construcția are vreo 8 etaje și, pe lângă sala principală, unde au loc evenimentele sportive și concertele, The Garden mai dispune de un teatru (5.600 locuri), un expo-center, o terasă de 880 metri pătrați și două restaurante. U2 au concertat aici. De 17 ori. Eu doar o dată am vizitat Grădina până acum, în 2008 și consider asta o adevărată onoare. Numai cănd pronunți numele acestei arene aflată în inima Manhattan-ului ți se face părul măciucă.


Colosseum (Roma). Aici am fost acum 2 luni. A fost construit între anii 70-80 (d.Hr.) și putea primi 50.000 de oameni. Oricine a văzut filmul Gladiator sau este pasionat de istorie devine fascinat de această arenă. Vă recomand să citiți pe Wiki despre ea. Probabil bluza mea Puma (primită cadou de la fostele colege PwC, vă pup fetelor) este făcută pentru a fi purtată când vizitez arene, la Madison Square Garden tot cu ea eram.


Stadio Olimpico (Roma). Desigur, l-am văzut tot acum 2 luni, când am fost la U2. Deși au fost vremuri când încăpeau și 100.000 de oameni aici, acum capacitatea este de aproape 73.000 locuri pe scaune. A găzduit finala Campionatului Mondial din 1990 (notti magiche!), dar și finalele Champions League din 1996 (câștigată de Juve) și 2009 (câștigată de Barcelona) - culmea, exact echipele mele favorite de-a lungul anilor. În 1960 la Roma au avut loc Jocurile Olimpice de vară iar acest stadion a găzduit ceremoniile de deschidere și de închidere, dar și întrecerile atletice.


Mai sunt stadione pe care le-am văzut din distanță sau din aer, însă fără să le calc pragul, cum ar fi Velodrome din Marsilia, Parc des Princes din Paris, Stade Louis II din Monte Carlo, Croke Park din Dublin sau cea mai mare arenă de tenis din lume, Arthur Ashe din New York. Hai să trecem însă la partea a doua, stadioane care mă fascinează și pe care încă nu le-am vizitat.


Santiago Bernabéu (Madrid). Țin eu cu Barcelona, dar acest stadion este unul dintre cele mai faimoase din lume, având o arhitectură abruptă care-ți taie respirația. 80.000 de oameni încap pe Bernabéu, stadion ce a găzduit finala Champions League de anul trecut și finala Mondialului din 1982. Andrei Niculescu a scris și despre acest stadion. U2 a concertat aici.


Estadio Azteca (Mexico City). Are 105.000 locuri și este al 5-lea stadion ca mărime din lume. În poze arată ca un uriaș templu, mă întreb care este oare senzația când te afli acolo, cu alți 104.999 lângă tine. Azteca este singurul stadion din lume care a găzduit două finale de Campionat Mondial, aici încoronându-se Pele în 1970 și Maradona în 1986. U2 va concerta de 3 ori consecutiv pe Azteca, în mai 2011, cu Snow Patrol în deschidere.


Maracanã (Rio de Janeiro). A găzduit în 1950 celebra finală de Mondial dintre Brazilia și Uruguay, când gazdele au pierdut și asta a dus la sinucideri în masă. La acel meci au asistat 173.000 spectatori plătitori și aproximativ 210.000 în total, acesta fiind un record neegalat pănă acum la un meci de fotbal. Asta a dus și la împământenirea ideii că Maracana are o capacitate de 200.000 de locuri, ceea ce este fals, cel puțin acum în timpurile moderne. În 1950 nu existau scaune, ci gradene, ceea ce făcea să încapă mai mulți oameni. În acea vreme stadionul avea și secțiuni întregi unde publicul urmărea din picioare meciul, fapt ce permitea la rândul său accesul unui număr mult mai mare de spectatori. Orice om care a văzut cum arată Camp Nou, fie numai în poze, nu poate cuprinde cu mintea un stadion cu o capacitate dublă. Maracana are acum "doar" 82.300 locuri și se pregătește pentru finala următorului Mondial, cel din 2014, dar și pentru Olimpiada de vară din 2016.
U2 nu au concertat până acum pe stadion (rușine să le fie, buhuhu!)


Mestalla (Valencia). Dacă ai rău de înălțime ia-ți bilet undeva mai jos. Mestalla este extrem de abrupt și de aceea îmi și place - este genul de stadion care-ți lasă impresia că se prăvălește peste tine. Are 55.000 locuri și o viață nu prea lungă, se pare, pentru că se lucrează la Nou Mestalla (75.000 locuri), care însă nu se știe când va fi gata.


Rose Bowl (Pasadena, California). Aici s-au realizat cele mai mari performanțe ale naționalei de fotbal a României. Cine nu-și aduce aminte de nopțile albe pe care le făceam în vara lui '94, urmărindu-i pe Hagi  and co. scriind legendă sub arșița californiană? Stadionul este monument istoric american și, ca multe alte stadioane din State, are formă de castron (vezi și titlul), ceea ce îi reduce aproape total verticalitatea și inducerea acelui sentiment copleșitor de templu, așa cum o fac stadioane având capacități inferioare castronului din Pasadena, cum ar fi Bernabéu sau San Siro. Este interesant faptul că în USA se află 6 dintre primele 9 stadioane ale lumii ca mărime, dar Rose Bowl nu se află printre ele. Capacitatea sa este de 92.000 locuri și nu ai zice asta când îl privești. Brazilia a devenit campioană mondială pe acest stadion, în acel an de neuitat de care v-am amintit. U2 a concertat aici în urmă cu un an iar acel show a fost lansat pe DVD.


Hmm câte ar mai fi... dar am vorbi până mâine. Despre Estadio da Luz din Lisabona, despre Wembley sau Old Trafford, despre Allianz Arena din Munchen, Spiridon Louis (stadionul olimpic din Atena), Olympiastadion din Berlin sau despre Stade de France din nordul Parisului. Apropo de Wembley și de Londra, odată ce noul stadion olimpic va fi gata, acest oraș va dispune de 4 arene cu peste 60.000 locuri (Olimpic, Wembley, Twickenham și Emirates), chestie unică în lume dacă nu mă înșel. Ținând cont că aici există și Stamford Bridge (Chelsea), White Hart Lane (Tottenham) și Boleyn Ground (West Ham), toate de peste 30.000 locuri, ne putem gândi că Londra ar putea organiza de una singură un turneu final de campionat european, dacă și-ar încorda puțin mușchii. Și dacă asta ar fi permis de către UEFA, desigur. Capacitatea totală a acestor 7 stadioane londoneze (nu-s toate din oraș, mai există și altele!) este de 425.000 locuri.

Pentru final v-am pregătit stadionul olimpic din Kiev, pe care tata l-a vizitat în perioada comunistă. Are 69.000 locuri și se află în plin proces de update. Nu de alta, dar peste un an jumate va fi gazda finalei Euro 2012 și va arăta așa:


Comments

  1. f interesant. nota 5 (max de stelute) si la loc!

    ReplyDelete
  2. Sar'na! Dar ia spune-ne, ai fost si tu la Panathinaiko? In excursia din '96 ai fost si tu, dar nu mai stiu daca ai venit la stadion cu mine, Robert si Radu.

    ReplyDelete
  3. fusei pe undeva, dar nu mai stiu unde. am imbatranit...

    ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?