Ochiul dracului? N-aș zice.

Probabil cauza principală pentru care banii sunt atât de inegal distribuiți în lume, atât la nivel de stat (unde putem vorbi de o conștiință colectivă) cât și la nivel individual, este modul în care îi privim. "Norocul" iese din discuție (am postat aici recent că eu nu cred într-un asemenea concept), iar abilitățile manageriale ale bogătanilor contează într-adevăr, dar nu atât de mult pe cât am fi tentați să credem.

Principalul mod în care oamenii bogați atrag banii este felul în care-i privesc și cum se poziționează relativ la ei. Lor le plac banii (în modul pur, netrunchiat al acestui sentiment), se mândresc cu ei, consideră că-i merită și nu se tem de faptul că banii aduc belele. Majoritatea dintre noi,  formată din ăștia mai mult sau mai puțin amărășteni, deține o concepție total greșită despre bani. În loc să ne bucurăm de bani, să nu-i judecăm deloc, fie că i-am câștigat prin muncă, la loto sau i-am moștenit, noi am clădit tot felul de mituri negativiste în jurul banilor, iar însuși acest fapt atrage lipsa lor, pentru că deși fiecare om își dorește bani, toate acțiunile sale și modul lui de a gândi transmit de fapt exact opusul. De ce credeți că se spune "ban la ban trage"?

Iată câteva dintre concepțiile fundamentale ale oamenilor despre bani, toate fiind absolut defectuoase dacă de fapt dorința noastră lăuntrică, una deloc de blamat, este să avem cât mai mulți bani:
 • banii se fac doar prin afaceri necurate
 • banii nu aduc fericirea
 • prea mulți bani pot aduce probleme, mai bine fără
 • vecinul care tocmai și-a luat ultima serie BMW sigur e un bulangiu care face șmecherii, așa că mai bine ca mine, sărac și cinstit ca Nea Ilici. Mie nu-mi trebuie o mașină ca aia și nici nu-l invidiez deloc... Right.
 • eu nu produc nimic care să mă facă să merit mulți bani
 • nu este ok să primești bani făcănd ceva care-ți place. Cu cât jobul e mai nasol, cu atât trebuie să primești mai mult și chiar invers. Nu putem trăi făcănd ce ne place. "Banii e nașpa, deci cu cât primesc mai mulți, cu atât trebuie să crească gradul de neplăcere al modului prin care îi produc, altfel ceva îmi spune că nu e bine". Greșit din nou.
 • cu cât oferi un serviciu mai elevat, mai spiritual, când salvezi sau ajuți pe cineva, atunci trebuie să primești cât mai puțin sau chiar deloc.
Toate aceste idei sunt adânc cimentate în societatea noastră, la nivel mondial. Chiar dacă nu le gândim cu voce tare, noi acționăm și reacționăm doar în baza acestor concepții, în majoritatea cazurilor. Aș vrea să insist un pic pe ultima idee de mai sus, care este un exemplu clar al nivelului de primitivism al rasei umane. Am ajuns să plătim cu sute de mii sau milioane de euro pe an un om care dă cu piciorul într-o minge, în timp ce doctorii sau învățătorii spirituali mor de foame. Numim impostor orice profesor care ar cere bani pentru o carte pe teme spirituale sau pentru un seminar pe care-l susține. În mintea noastră de oameni care abia au ieșit din peșteră ni se pare firesc să recompensăm un atlet cu sume grotești, în timp ce pe oamenii care te salvează de la moarte, cum ar fi medicii, sau care îți oferă învățături care-ți răspund la întrebări existențiale și-ți schimbă viața în mod fundamental, mai că i-am pune să vină cu bani de acasă, ce să mai vorbim de a-i plăti. Am văzut oameni care vorbeau despre anumiți scriitori pe care-i citesc în termeni de "ha, acum face totul numai pentru bani, mă dezgustă". Dar de ce ar fi o problemă că omul se ocupă (și) de partea materială? De ce ai vrea să primești gratis informații și puncte de vedere despre care apoi spui că ți-au schimbat viața în bine? Ți se pare corect și nu te revolți când dai bani pe un pachet de țigări sau pe o sticlă de alcool, dar te burzuluiești ca un arici dacă trebuie să recompensezi un om care te-a ajutat la cel mai profund nivel al existenței tale?

Întregul sistem de valori este răsturnat cu curul în sus. Și toate astea numai și numai pentru că ideea de bază a societății este că banul e nașpa, e rău, înseamnă lăcomie și te va duce la pierzanie, așa că tot ce ține de bani cât mai mulți trebuie să fie, la rândul său, un element pe care noi îl definim ca fiind negativ.

Ia gândiți-vă un pic. Este banul ochiul dracului? Apropo, care drac? Atunci când fantasmați că aveți bani și vă permiteți chestii la care acum doar visați, faceți asta din plin, sincer și cu bucurie, cu "aroganța" omului care știe că merită, eliminați orice gând negativ sau rușinos referitor la bani. Desigur, nu pledez pentru furt și nici pentru câștiguri ilicite (iar aici nu includ pariurile sau jocurile la loto), ci vă invit doar să realizați că a avea bani este al dracului de bine (figurately speaking), deloc rușinos și cât se poate de merituos, pentru orice locuitor al planetei. Teoretic, ar fi destul pentru toată lumea, dar până să ajungem noi la acest tip de omenire mai avem foarte mult. Putem însă începe, ca întotdeauna, prin a ne schimba propria noastră viziune.

Comments

 1. I just love the way you think! :) Cat de absurde sunt slariile fotbalistilor in comparatie cu cele ale medicilor sau dascalilor. Nu, chiar nu e drept.

  Sa stii ca si eu m-am aflat printre amaratii care a zis ca, I don't care about money, a simple life is a good life. Care poate fi o idee sanatoasa pana la un punct. Dar nu e nimic gresit in a vrea putina stabilitate financiara si a fi dispus sa pui osul la treaba, asta nu te face un smecheras sau un sclav al banilor. Doar trebuie sa fii inteligent si sa nu permiti procesului prin care treci sa te schimbe fundamental.

  ReplyDelete
 2. Merci :) Nu-s toate ideile mele, le-am preluat si m-au frapat (ca si altele) prin simplitatea si prin logica lor si m-a izbit faptul ca nu m-am gandit la ele inainte.
  Si eu gandeam cum spui si tu, dar am ajuns sa privesc altfel lucrurile. Mama si acum ar spune "la 6/49 nu vreau sa-mi iasa toate numerele, ca innebunesc, mai bine imi ies doar 5!" si am ajuns sa cred ca acest mod de gandire ar putea fi o piedica in calea unui castig, nu neaparat la loto :)

  ReplyDelete
 3. Pentru mine banii nu inseamma nimic. Suna ciudat la o prima vedere. Ideea e ca sunt un simplu mijloc. Nu-mi pare niciodata rau cand ii cheltuiesc si mi-e absolut egal daca i-am dat pe o excursie in mexic sau pe un an de studii. Nu cred in ideea de risipa de bani, pentru ca nu cred in vreun numar limitat al lor, la fel cum cred ca ai stiut foarte bine cand i-ai cheltuit pe ce i-ai cheltuit. Sunt doar bani, in caz de incediu, sunt ultimul lucru pe care as pune mana sa-l salvez. Partea buna la ei este ca se repeta. :)

  ReplyDelete
 4. Corect, de unde au venit o data, vin si a doua oara. That's the spirit ;)

  ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)