Fotbalul devine tot mai real pe calculator

Singurele jocuri pc cărora le-am rămas fidel sunt cele de fotbal. Pe cele cu pistoale și mașini le-am abandonat treptat, iar jocurile de strategie nu m-au atras niciodată. Eh, dacă vorbim de strategie în fotbal, atunci e altceva. Dar nu despre Football sau FIFA Manager vreau să vorbesc, ci despre seria FIFA, realizată de canadienii  de la EA Sports, eternii rivali ai asiaticilor de la Konami, care fac Pro Evolution Soccer. FIFA 11 a fost lansată în acest an într-un format revoluționar pentru pc, next gen, deși se pare că acest lucru s-a făcut prin portarea jocului de anul trecut de pe console (apropo, nu am avut niciodată vreuna, nu că nu m-ar tenta, dar poate că-mi voi lua măcar un gamepad). Iar această portare a adăugat și alte bug-uri la deja clasica serie cu care ne-au obișnuit cei de la EA an de an. Cel mai enervant dintre ele, pe care îl au mai toți, chiar și cei cu jocul original și având cele mai performante sisteme, este crash-ul de la finalul meciurilor, care implicit duce la pierderea acelui rezultat și necesitatea de a rejuca (sau simula) jocul respectiv. Deși EA a scos între timp un patch oficial, acesta nu a izbutit încă să rezolve acest bug.

Jocul în sine este însă foarte mișto. Grafica îți ia ochii și pentru unii asta poate fi suficient pentru a ignora erorile. Îți poți cosmetiza formația de joc cum vrei, în mai multe moduri față de anii precedenți, dar atenție la faptul că, în manager mode, board-ul este mult mai exigent și te concediază când ți-e lumea mai dragă. Eu am reușit să termin un sezon întreg abia din a 4-a încercare, cu Inter, dar acum am  revenit la marea mea dragoste și joc cu Barça. Am câștigat deja El Clásico (adevăratul meci va fi peste 9 zile) și sunt lider în Primera după 9 etape, cu Messi și Villa (iată-i aici extrași din manager mode-ul meu) autori ai 18 din cele 20 de goluri de până acum. Folosesc echipa standard, cu singura diferență că eu îl pun pe Messi în bandă și pe Villa în centru (în realitate ei joacă exact invers). Pedro e pe partea opusă lui Messi, Xavi și Iniesta în centru, cu Sergio Busquets la închidere (ci nu așa avansat cum veți remarca în  meciul de mai jos, pe care l-am găsit pe youtube), iar pe fund Dani Alves, Puyol, Piqué și Abidal. Deja clasic. Sunt atât de atașat de a menține un joc cât mai realist încât deja l-am transferat și pe Afellay, care tocmai a semnat cu Barça și din decembrie va veni pe Camp Nou de la PSV.


Pe fanaticii care vor să cumpere jocul original îi sfătuiesc să nu o facă - bugurile despre care vorbeam vă vor da senzația că ați fost păcăliți. Doar FIFA 10 dețin pe DVD original, cadou făcut anul trecut de Crăciun de mama (super cool). Spre deosebire de alți ani, nu am mai fost tentat și de FIFA Manager, care în ciuda complexității sale (ăsta chiar ar putea fi un joc pentru categorii vaste de consumatori), pierde foarte mult din realism prin motorul 3D al meciurilor, care generează scoruri halucinante de genul 12-0. PES am jucat și anul ăsta, solicită mai puțin computerul în comparație cu FIFA, dar lipsa licențelor și echipele care n-au transferurile la zi fac acest joc mult mai puțin apetisant decât rivalul său, la care mereu ajung, oricum o dau.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)