Visul american

"The American Dream is that dream of a land in which life should be better and richer and fuller for everyone, with opportunity for each according to ability or achievement. It is a difficult dream for the European upper classes to interpret adequately, and too many of us ourselves have grown weary and mistrustful of it. It is not a dream of motor cars and high wages merely, but a dream of social order in which each man and each woman shall be able to attain to the fullest stature of which they are innately capable, and be recognized by others for what they are, regardless of the fortuitous circumstances of birth or position."
James Truslow Adams, The Epic of America, 1931 


Astfel s-a născut noțiunea de "vis american", în cuvintele acestui istoric american, chiar în anul în care pe skyline-ul orașului New York apărea clădirea simbol Empire State (desigur, nu există o legătură între cele două, dar deja îmi cunoașteți fascinațiile). Fie el chiar și nedefinit textual înainte de anul 1931, visul american exista deja de multă vreme, când zeci de milioane de imigranți traversau Atlanticul, iar prima lor imagine cu America era Statuia Libertății (recunoscută și acum drept cel mai puternic simbol al visului american). Probabil este inutil să precizez ce sentiment copleșitor ai când o vezi - acum 2 ani când am ajuns acolo a fost ca o călătorie fulger prin zeci de generații, pe care le-am văzut cu ochii minții punând piciorul în America pentru prima oară. 

Desigur, visul american nu funcționeză pentru toată lumea. Nu o să mă lansez iar în niște idei New Age ca să explic cui nu-i iese. Este exact la fel ca în cazul oricărui alt vis. Știu și că există mulți America(ns) haters, n-am nimic cu ei și îi înțeleg în mare măsură. Sunt total de acord și cu o afirmație peste care am dat acum ceva vreme, cum că diferența dintre noi și americani este că noi suntem geniali luați individual și catastrofali la un loc, ca și nație, pe când la ei este exact invers (mai țineți minte replica lui Rebengiuc din Balanța? "Mă, ascultă-mă pe mine, ăl mai prost om din lume e americanu'!") Îi înțeleg și pe cei care nu mai suportă aroganța americană, de la nivelul omului de rând până la nivel politic, acolo unde, prin auto-impusul rol de jandarm mondial, USA a făcut și face în continuare multe mizerii. Și mă număr printre cei care nu suportă când în România se celebrează Valentine's Day, 4th of July și Halloween (urmează probabil în curând și Thanksgiving).

Dar (v-ați prins că urma un mare DAR, nu?) America este mult mai mult decât atât. Este un uriaș amalgam etnic și cultural, este locul de naștere al muzicii rock'n'roll, country, jazz și blues, este țara care a dat lumii  mari artiști și primii zgârie-nori, ca un suprem simbol al curajului și măreției, dar care a și fost binecuvântată cu toate formele de relief posibile, este țara cu economia cea mai puternică din lume, în care fiecare are șansa de a-și modela propriul vis american după cum crede de cuvință, cu cât mai puține piedici. America este o țară formată acum 200 de ani și un pic, care a ajuns să domine lumea pentru că acolo au ajuns numai cei cu big balls. Alții stăpânesc pământuri de 2000 de ani dar sunt buni doar la compus Miorițe, pe care apoi le și ridică la rang de artă. Cam asta e diferența, în mare.

Cunosc atât oameni care au un vis american, dar încă nu l-au pus în practică, dar am și prieteni care deja îl trăiesc. Cum îl vedeți voi? Ce înseamnă acest vis și cum îl trăiți? Este America într-adevăr pământul făgăduinței? Vă las cu o poză de pe Brooklyn Bridge, făcută pe vremea când visul meu american avea un caracter pur turistic. După cum puteți remarca la orizont, doamna cu făclia îmi asigura spatele.


Comments

  1. Maestre, eu stiu asa: america-i tot america, f%^&-i america ma-sii!!! Am visul american plasat foarte bine intre urechi si am ajuns sa il visez de cate ori vreau si de cate ori mi se face dor de NYC... As pleca incolo, dar, pentru moment, inca nu am "the balls"...

    ReplyDelete
  2. Perfect este descris visul american, in citatul de sus. Nu mai este nevoie sa adaugi nimic. Este completa explicatia a ceea ce reprezinta visul american, care multi nu-l inteleg. O sa pastrez si eu citatul asta si o sa-l postez la un moment dat, intr-un context cu acelasi subiect!!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ofer tratament gratuit cu perfuzii în cap fanilor filmului Parasite