Plecăm sau nu mai stăm?

Cum de unde? Din România. Există un val deja, care va fi tot mai mare în lunile și-n anii care urmează și se va transforma într-un tsunami. Nu este un trend, nici vorbă, ci o mișcare mai mult sau mai puțin disperată, venită din instinctul de supraviețuire. Acum câteva ore am fost sunat de cel mai vechi prieten al meu, pe care-l cunosc de 21 de ani. De mai multă vreme este cetățean spaniol și proprietar de apartament acolo. În martie s-a întors în țară, îi era dor de România și de români și a zis să mai facă o încercare. Azi, după 6 luni, mi-a telefonat din mașină, se apropia de Arad, aflat fiind pe drumul de întoarcere definitivă în Spania. Și-a dat seama că nu are de ce și de cine să-i fie dor aici și s-a întors acolo unde are un rost și unde este respectat. 

Tot azi am aflat că un prieten al sorelei este de două luni în Danemarca. Acolo a vrut el, sătul fiind de țara asta, și-a închiriat un apartament și s-a tirat. Și iată ce adevărat își motivează decizia.

Acestea sunt doar două exemple în câteva ore. Și există atâtea altele, tot mai multe. Un alt amic este de câteva săptămâni la Barcelona (servus Marius și baftă! dacă citești). Am două foste colege la New York, care trag de mine de câțiva ani să le calc pe urme. Sorella vrea s-o întindă și ea cât mai repede. Cu siguranță și voi, dacă nu cumva sunteți deja un caz în sine, cunoașteți oameni care au plecat. Poate chiar rudele voastre. Aș paria chiar că, dacă încă sunteți prin zonă, v-ați gândit cel puțin o dată să plecați. Așa că hai să aud impresii, atât de la emigranți cât și de la băștinași, cum a fost pentru voi treaba asta sau cum o vedeți, ca ipoteză.

Până și poanta cu "ultimul stinge lumina" devine răsuflată. Muncitorii de la Renel au emigrat deja.

Comments

 1. eu as pleca, poate pentru 1 an. in regim scolar, sau cu un pretext de genul asta, insa pentru experienta in sine, nu pentru a prinde radacini. ma tin multe aici, lucru care imi place.

  ReplyDelete
 2. :)eu, stii bine, am plecat demult si nici ca m-am mai uitat in urma, dusa am fost, alegerea plecarii fiind cea mai buna, de care am fost vreodata capabila:)

  ReplyDelete
 3. apropo, te-ai saturat de cluj ? :P

  ReplyDelete
 4. Nicidecum, dar de Romania cam da. Si Clujul e in Romania.

  ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Despre reportajul Recorder intitulat "Nu e nimeni acasă"