Game, Set, Match & Career Grand Slam

Majoritatea și-a dorit o finală Nadal - Federer la acest US Open. Rafa era deja acolo iar Fedex a avut minge de meci în seminfinala cu Djokovic, cu toate astea a pierdut însă. Am avut astfel parte de a doua opțiune posibilă, o finală între cei mai buni jucători ai momentului, atât ca loc în clasamentul ATP cât și ca joc. Un Rafa indestructibil, concentrat, determinat și agresiv a câștigat azi-noapte cu 6-4, 5-7, 6-4, 6-2, cucerind astfel și unicul trofeu de Grand Slam care îi mai lipsea. Nadal a intrat într-o categorie selectă, doar alți 6 jucători mai dețin un Career Grand Slam (toate cele 4 mari turnee câștigate). Mai mult decât atât, având și o medalie olimpică de aur, Nadal a reușit practic aseară un Career Golden Slam, performanță pe care până acum o mai obținuse doar Andre Agassi (e drept, tenisul e sport olimpic doar de 30 de ani). Dacă ne raportăm la era open, începută în 1968 (când s-a permis amatorilor și profesioniștilor să concureze împreună), mai putem spune că Nadal este cel mai tânăr câștigător de Career Grand Slam și al 4-lea care câștigă 3 turnee majore consecutive, după Rod Laver, Pete Sampras și Roger Federer.
Mai vreți? Istorica finală de aseară a făcut să merite cele două nopți în care am stat treaz s-o văd (în prima s-a amânat din cauza ploii iar aseară a avut o întrerupere de 2 ore din același motiv). De ce zic istorică? Pe lăngă recordurile enumerate mai sus mai sunt și altele. Nadal a devenit primul jucător care câștigă în același an tripla Roland Garros, Wimbledon, US Open, de la Rod Laver din 1969 și primul jucător din istorie care câștigă trei turnee de Grand Slam în același an pe trei suprafețe diferite (în 1969, de exemplu, US Open și Australian Open se jucau  pe iarbă, ca la Wimbledon). Păcat că Rafa a pierdut aseară setul doi, altfel ar fi devenit și primul tenisman al erei open care câștigă US Open fără a ceda vreun set.
Statisticile și recordurile creaază competiția, altfel ne-am uita doar la frumusețea schimburilor de mingi și s-ar juca așa la infinit. Știu că Rafa m-ar contrazice - el joacă fiecare meci și fiecare minge ca și cum aceea este ultima și nu aleargă după trofee, dar acest lucru nu-l face decât mai special pe tenismanul Nadal. Apropo de statistici, la vărsta de acum a lui Rafa, Federer avea cu 3 trofee de Grand Slam mai puțin decât el (6 față de 9).

p.s. Felicitări jokerului Novak "Nolo" Djokovic, pentru modul în care a jucat și mai ales pentru faptul că este un tip foarte haios și spiritual, o excepție printre mult prea scorțoșii jucători de tenis ai tuturor vremurilor. Și încă ceva: aș prefera ca Rafa să renunțe la acel gest fumat de a mușca trofeele și medaliile pentru fotoreporteri, gest pe care-l face fără excepție când câștigă ceva. E mult mai simpatic și mai original când își trage șortul din fund.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Despre reportajul Recorder intitulat "Nu e nimeni acasă"