Chestii care nu-mi plac în Cluj

Ok, știu, de mai bine de 15 luni vă bat la cap cu Clujul și ce frumos e el (așa și este) dar m-am gândit că ar fi obiectiv din partea mea să spun și lucrurile care nu-mi plac aici. Veți vedea că sunt doar chestii de formă și nu de fond, deci mai degrabă amănunte, nicidecum aspecte esențiale. 
  • transportul - este scump, exagerat de scump. Biletele de autobuz, abonamentele și chiar taxi-urile costă mai mult ca în București. Și chiar nu văd de ce. Autobuzele sunt vechi, în majoritatea lor, iar compostoarele de-a dreptul imbecile, atât prin amplasamentul lor cât mai ales prin faptul că nu poți composta un bilet decât folosind două mâini, pentru că acesta, odată introdus în compostor, nu stă acolo ci pică pe partea cealaltă (?!), deci trebuie susținut cu mâna necompostoare în timp ce aia compostoare trebuie să apese (puternic, nu așa oricum!) pe comunistul buton.  Dacă nu riști o  fractură de deget parcă n-are farmec. Există însă și părți foarte bune, cum ar fi faptul că rareori am dat de autobuze full (la naiba, de foarte multe ori găsesc și loc, fără să fie necesar să-l eliberez la prima stație pentru că s-a urcat vreo babă) dar, mai ales, taximetriștii sunt excepționali. Comparativ cu cei din București sunt aur curat. Nu vorbesc, nu te țepuiesc, nu comentează dacă faci o cursă de doar 5 lei. Nu am întâlnit vreun taximetrist care să mă enerveze până acum în Cluj, în schimb la București procentul insuportabililor era de cel puțin 75%. Deci diferența e chiar colosală și nu exagerez cu nimic.
  • stopurile pentru pietoni - stai la ele până îți crește barba și nimic mai mult. Tipic ardelenesc, presupun, hehe.
  • organizarea firmelor de catering - care nu prea există, adică. În București era suficient să comand o singură dată undeva, apoi îmi înregistrau datele iar atunci când comandam iar le spuneam doar numărul de mobil și mă identificau. Ei bine, aici sunt firme la care comand și de 2-3 ori pe săptămână, cu toate astea every fuckin' time trebe să le dau adresa + numărul de mobil! La un moment dat devine foarte enervant, mai ales când finalul conversației se repetă redundant cu fiecare ocazie: "nu mi-ați spus numărul apartamentului..." / "este irelevant, nu scrie pe ușă, e primul apartament din stânga pe culoar..." Noroc că o tanti care preia comenzile mă cunoaște deja și nu mai are nevoie să-i dau adresa (cu ocazia asta le fac și reclamă, că au mâncare bună).
  • trotuarele - prea înguste. Uneori atât de înguste încât dacă se intersectează două persoane, una va fi nevoită să o ia pe stradă. Sunt zone în care aceste trotuare liliputane sunt și pline de mașini parcate, deci tu, ca pieton, n-ai altă soluție decât să mergi pe stradă, ferindu-te de mașini. Cred că deja îmi dezvolt obiceiul de a zgăria fără milă mașinile parcate în mod nesimțit pe trotuar - aia cu ridicatul ștergătoarelor e deja prea blândă.
  • pisicile - în Cluj nu știu dacă am văzut 10-15 câini vagabonzi de când stau aici (și niciodată mai mult de 3 la un loc), în schimb pisici sunt la greu. Cel mai enervant e când încep să urle sinistru noaptea. Evident, le-aș extermina și pe ele așa cum aș face și cu maidanezii, dar nu mai intrăm în subiectul ăsta că deja l-am abordat de mai multe ori aici.  
Cam atât. Merge, nu?

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Despre reportajul Recorder intitulat "Nu e nimeni acasă"