Superstițiile și credința la români

Suntem un popor tembeloid, în majoritatea sa. Luați la grămadă, asta suntem, deși sunt și unii mai răsăriți printre noi. În cele ce urmează vom avea o altă dovadă în acest sens. Vom vorbi un pic despre superstiții și,  în acest caz, putem spune că superstițioși sunt și prin alte țărișoare, evident (să nu uităm recentul exemplu cu caracatița Paul), dar la noi se pare că-i jale și mai mare.
Iată ce ne spune despre românași un sondaj prezentat de Antena 3 și realizat în cadrul proiectului "Ştiinţă şi societate. Interese şi percepţii ale publicului privind cercetarea ştiinţifică şi rezultatele cercetării" (marjă de eroare 2,9%):
 • 42% cred că Soarele se învârte în jurul Pământului
 • unul din trei se ferește de numărul 13
 • 40% sunt de părere că zodia le influențează viața
 • doar 1% posedă cunoștințe științifice serioase, față de 17% în Franța sau în Germania
 • 32% cred că există oameni posedați de diavol
 • aproape unul din doi consideră că roșul te ferește de deochi și același procent consideră că în viață cel mai important este norocul
 • 44% cred că dacă îi mănâncă palma stângă urmează să primească bani
....plus, evident, pisici negre și multe altele. Foarte interesant: 95% dintre români cred în Dumnezeu. Eu unul consider că acest procent se bate cap în cap cu aproape toate cele de mai sus. Și mai cred următoarele:
 • nu există noroc și nici ghinion, sunt doar percepții pe care noi le oferim unor evenimente sau tendințe aparente din viața noastră
 • nu există karma și nici destin
 • superstițiile sunt, în general, o tâmpenie. Cu atât mai mare cu cât există pericolul ca tu să crezi atât de mult în ele, încât chiar să le dai viață, pentru că tot ceea ce percepi ca realitate a fost creat întâi în mintea ta, chit că nu realizezi asta. Așa că sfatul meu, pe care l-am mai dat aici pe blog, e să fii un superstițios 100% pozitiv, dacă tot alegi să fii unul. Exemplu: ia-ți o piatră de pe jos și fă-o amuleta ta "norocoasă". Dacă vei fi convins că ea îți poartă "noroc", ups, vei vedea că începe să-ți meargă mai bine (deși piatra n-are nicio legătură și totul a fost creat doar de gândul tău).
 • penitențele și spovedania nu au niciun sens. În primul rând, tu nu faci nimic rău la nivelul absolut la existenței tale, pentru că nu există bine și rău, totul pur și simple ESTE, fără a fi integrat într-o anume categorie. Și, doi la mână,  chiar dacă ai face chestii rele, oare de ce ai avea nevoie de un intermediar pentru a-ți mărturisi greșelile? Unul care îți mai ia și bani pentru asta, la Spovedania SRL, care eventual se face și în auzul a juma' de biserică.
 • românii nu țin post, țin doar regim alimentar atunci când au senzația că țin post. Doi la mână, postul nu-și are sensul, fie el ținut conform standardelor corecte. Este doar o altă invenție a celor care au interes în a promova un Dumnezeu răzbunător.
 • românii își fac cruce când trec pe lângă o biserică. Da' de ce îi apucă tocmai atunci? De ce nu își fac cruce când se așează pe budă, de exemplu? Ar fi asta o blasfemie? La naiba, nu prea cred. Pentru mine blasfemie e mai degrabă când te închini din teama provocată de superstiția că te pedepsește Dumnezeu că nu te-ai închinat când ai trecut pe lângă biserică. A, încă o chestie: dacă te închini dintr-o mișcare rapidă de încheietură, care mai degrabă imită masturbarea sau un guitar hard jam, atunci află că nu respecți deloc normele de închinăciune pe care, bănuiesc, ai vrea să le respecți.
 • ortodocșii nu spală în cutare zile, că e "păcat mare". Dacă îi întrebi de ce, majoritatea nu știe să răspundă, dar "așa au auzit". Dar chestia și mai tare e că, imediat lângă tine, e un musulman care nu are regula asta. Și exemple din astea sunt cu miile. Oare cine are dreptate? Of, atâția Dumnezei pe lumea asta, nu știi pe care să-l asculți mai întâi...
 • românii se dau foarte religioși dar, din păcate, pentru mulți dintre ei religia (sau hai să-i spunem spiritualitatea) se confundă total cu superstiția. La Mircea Badea am auzit prima dată ideea asta și am realizat că are mare dreptate. Apropo, este o amețeală totală între anumite procente care (teoretic) ar fi trebuit să se pupe (sau să se puște, cum zic clujenii) la sondajul menționat mai sus, prin urmare aflăm chestii de genul: mulți români cred în Dumnezeu dar un număr mai mic crede în Rai și la fel și cu Satana, destui cred în el dar un număr mai mic în Iad.  Sau: mulți români cred că există viață după moarte dar un număr mai mic consideră că nu există Rai. Atenție însă, de ce am pus "teoretic" în paranteză mai sus: această aparentă inadvertență este specifică diferențelor dintre religii (și asta ironizez eu), pentru că dacă ne raportăm la o singură persoană, da, ea ar putea avea propriile argumente pentru care, de exemplu, crede în Dumnezeu dar nu și în Rai. 
Dacă sunteți de acord cu ideile mele, scuipați vă rog ecranul, să nu cumva să mă deochiați.

Comments

 1. Nu e nicio problema ca 42% dintre noi cred ca Soarele se invarteste in jurul Pamantului. Problema este ca acesti 42% au drept de vot, iar optiunea lor fundamentala este aceea a omului in jurul caruia sa se invarta (cel putin) toata tara.
  In legatura cu credinta in Dumnezeu: cel mai mare procent, practic 100% se inregistreaza in puscarii, balamucuri, azile de batrani ...

  ReplyDelete
 2. Cele mai aprige debate-uri care apar in mediul virtual sunt cele pe tema religiei / spiritualitatii. Tocmai mi-am downloadat filmul documentar Oh My God, despre care voi vorbi pe blog dupa ce-l voi vedea. Iata doua comentarii de la acel torent, care mi s-au parut foarte adevarate:

  mariusturok: "de fapt dumnezeu nu este o arma de manipulare, religia este o arma de manipulare a maselor, dumnezeu nu a impus nicio religie, nicio doctrina.
  religia este cea care impune un anumit tip de dumnezeu - bun, rau, ingaduitor, razbunator.
  dumnezeu este doar energia creatoare care se afla in fiecare dintre noi si in tot ceea ce ne inconjoara. depinde de noi daca il simtim cu adevarat sau daca ne lasam manipulati de religie."

  masterovidius: "Sunt de acord cu faptul ca biserica ne manipuleaza in zilele de azi(binenteles ca a facut-o si in trecut) si ne ascunde multe lucruri, dar nu sunt de acord cu faptul ca Dumnezeu este o minciuna. Este imposibil sa nu existe peste noi ceva mult mai maret, ceva pe care noi cu mintea noastra ingusta nu putem intelege,iar acel ceva asa cum il numesc crestinii, este Dumnezeu, iar pentru alte multe civilizatii disparute purta alt nume, dar asemanarile, radacina de unde porneste totul e asemanatoare in toate civilizatiile care au crezut in acel ceva si care inca cred. Exemplu: biblia crestina cu multe scrieri stravechi de origine sumeriana si mai sunt multe exemple. Asa ca eu unul, aceasta fiind doar parerea mea, nu cred ca nu exista ceva mult mai mare peste niste fiinte ca noi, nu cred ca de la inceputul zilelor si pana acum totul curge doar la voia intamplarii, iar viata noastra de aici este in zadar si dupa ea nu va mai fi nimic, mi se pare cam aiurea sa nu existe un scop, un motiv pentru care ne aflam aici. Dumnezeu ar putea fi o fiinta asemanatore cu noi, dar mult mai inteleapta si cu niste puteri nebanuite venita de undeva de pe o planeta foarte indepartata, a gasit planeta asta albastra si ne-au creat pe noi(genetic) ne-au dat totul si chiar acum El, Ei ne observa. Si daca ar fi asa atunci cine ar mai crede in el, pentru ca noi in mintea noastra ingusta nu am putea accepta un asemenea adevar, nu am putea sa fim recunoscatori pentru tot ce ne-a dat si pentru ca ne-a creat. Cati dintre noi am accepta acest adevar? De aceea biserica ne ascunde multe, daca am sti adevarul gol golut pe pamant ar fi un haos, pentru ca multi nu ar accepta asa ceva si nimeni n-ar mai crede, asa ca se spune atat cat mintea noastra poate intelege, atat cat e nevoie sa stim. Dar asta nu inseamna ca nu exista Dumnezeu si adevar in ce stim depre el".

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ce seriale mai urmărim #19