Inception: Un film foarte bun, dar totuși supraestimatS-a terminat nebunia numită Avatar, acum vreo 6 luni, dar între timp a început alta, numită Inception. Înainte să văd acest film am auzit tot felul de păreri extaziate, care m-au făcut curios dar și sceptic - mi-era teamă de o nouă dezamăgire marca Avatar. Mai mult decât atât, filmul se situa deja pe locul 3 all time (?!) în clasamentul site-ului no.1 pe care îl luăm ca reper în materie de filme, imdb. Între timp văd că i-a scăzut ratingul  general (9.0 de la un uluitor 9.2), dar se menține pe podium. Ridicând o sprânceană, iată ce cred eu.
Inception are de toate: scenariu aproape beton (câteva chestii sunt ușor trase de păr totuși - și nu mă refer la efectele speciale), este foarte profund și te menține concentrat pe toată durata pentru a nu rata nicio idee, are actori buni care se achită foarte bine de rol (DiCaprio în stilul deja clasic și  o Marion Cotillard superbă ca de obicei), efecte bune, acțiune decentă, final cu mai multe variante de interpretare (ceea ce orice film bun ar trebui să aibă). Și cam atât.

Unii ar spune că e mai mult decât suficient, dar eu din păcate nu am simțit nicio emoție la final, când m-am ridicat din scaun. Mai degrabă încercam să rezolv puzzle-ul decât să oftez emoționat. Iar dacă un film nu reușește să-mi transmită asta, atunci nu l-aș plasa nici măcar în topul personal pe anul acesta, ce să mai vorbesc de topul all time imdb, unde, părerea mea, votează tot felul de extaziați care nu au neapărat o istorie cinefilă și abuzează astfel de accesul la internet de care nu aveau parte cei din epoca Godfather, de exemplu, acordând astfel unui film ca Inception un rating care este mai degrabă o insultă la adresa altor sute sau mii de filme. Dar, până la urmă, acel top contează mai puțin.

Cel mai mult însă mi-a plăcut Inception din perspectiva viselor, a subconștientului, a lumii (reale sau nu? asta e întrebarea) pe care ți-o creezi în imaginație. Pentru că, de fapt, asta facem noi zi de zi, iar lumea asta pe care noi, în starea conștientă, o percepem ca fiind reală, nu este nimic altceva decât creația propriilor noastre gânduri. Nu-i așa că e magic să poți crea cu un gând mult mai mult decât poate face o întreagă echipă de producție cu niște efecte speciale? Crezi sau nu, chiar poți asta, numai că, spre deosebire de film, trebuie să mergi prin viață conștient de puterea pe care o ai. Și nu uita că ai această putere în timp ce ești treaz, nu trebuie să visezi.

Așadar: mergeți la Inception, este un film care cu siguranță merită văzut apoi clasat și rumegat doar în mintea voastră.

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)