Friday, 4 June 2010

Sâmbătă, după TIFF

Ce-i drept TIFF-ul nu s-a încheiat, dar probabil că e gata pentru mine, spectator nu foarte fidel (am fost doar la două filme) și poate neîndreptățit să vorbesc despre, dar cu siguranță un admirator al celor care au organizat acest evenimenent și al tuturor celor văzute în cadrul său. Vreme de 9 zile Clujul a fost îmbrăcat de acest festival, care a rulat filme la toate cinematografele, multiplexurile și nu numai.
Sâmbăta trecută am fost la Crazy Heart - deși îl văzusem am fost atras de faptul că filmul urma să fie proiectat în Piața Unirii, care căpătase un aer estival combinat cu ceva din atmosfera specifică Pieții Sfatului din Brașov, atunci când are loc Cerbul de Aur.
Marți am vrut să merg la Until the End of the World al lui Wim Wenders, dar când am văzut că ține peste 4 ore am renunțat. Acest film este menționat și în cartea mea și este cel care a fost împrumutat de U2 pentru celebra lor piesă de pe Achtung Baby. Pe Wenders l-am văzut însă aseară la Republica, la premiera în România a filmului Marți, după Crăciun (aterizat aici direct de la Cannes), la care aveam bilet de vreo săptămână dar habar n-aveam că voi veni chiar la premiera oficială, alături de actorii din film, de echipa de producție și alte figuri publice peste care am dat când am apărut năuc în fața cinematografului. Am aplaudat acest film, la propriu și la figurat, și chiar m-am bucurat să văd un film românesc care nu tratează comunismul sau reminiscențele acestuia. Nu cred că am mai văzut o sală de cinema atât de plină de vreo 12 ani, de la nebunia Titanicului. La final au apărut pe scenă actorii (printre care și maestrul Rebengiuc) și echipa de producție. Nu a fost vorba doar de premiera acestui film, ci a fost una și pentru mine, căci până acum nu am mai paticipat la un astfel de eveniment.
Când plecam ne-am intersectat cu onor dom' Cristi Tabără, care mormăia ceva despre calitatea proastă a sunetului și a imaginii. Nu mă pronunț, ochii și urechile mele neavizate au savurat tot ce le-a fost servit. Aștept cu mare interes și TIFF 2011 la care promit să văd mai multe filme.