Între la fel şi mai bine

E ceva-n ploaia de artificii care se abate peste oraşe la fiecare trecere într-un nou an... Oamenii se bucură, îşi fac urări, ciocnesc o şampanie, dar pe 1 ianuarie se trezesc la fel şi nimic nu diferă de anul trecut. E doar o altă zi, una în care liniştea apăsătoare şi mahmureala se împletesc nefericit în capul tău. Dar pot înţelege entuziasmul colectiv care ne cuprinde. Dacă pentru noi, românii, e şi un motiv în plus de petrecere, pentru oameni în general un an nou este doar o raportare la timp. O unitate, un segment. La sfârşit tragi linie şi vezi dacă ţi-a mers bine sau prost. Şi astfel sunt unii ani de care nu îţi mai aduci aminte, alţii pe care îi urăşti şi alţii despre care spui "ha, în 20xx am fost acolo sau am făcut aia!"

Ne raportăm la ani pentru că asta e unitatea universală. Iar atunci când bubuim câte un artificiu acel gest înseamnă speranţă şi nimic altceva. Zgomotele şi luminile de pe cerul nopţii dintre ani sunt create de umanoizi pentru a transmite un mesaj: "anul ăsta sper că va fi mai bun, capisci?" Dar de ce să nu ne raportăm şi la luni, la săptămâni, la zile sau, la naiba, chiar la minute? Viaţa ţi se poate schimba într-o secundă, într-un moment unic pe care îl poţi păstra în amintire mai special ca un an întreg. Între la fel şi mai bine este uneori un pas atât de mic încât rareori suntem conştienţi de asta.

Eu unul aştept să fiu surprins de la oră la oră, nici măcar de la zi la zi. Şi o să-mi umplu acest an cu astfel de surprize, care vor veni în principal din simplul motiv că le aştept. Mai mult, aud că zodiei lacrimogen-sentimentale din care fac parte îi sunt prezise chestii măreţe pentru 2010. Amin! Între la fel şi mai bine e un singur pas care depinde doar de noi. Ştiu, ce clişeu! Dar iată secretul: dacă nu-ţi iese fizic, fă-o mental întâi. Du-te cu gândul acolo şi rămâi acolo. Then the rest will follow. Nothing changes on new year's day, spun băieţii ăştia şi chiar au dreptate. Materialul urmează gândul întotdeauna. Puneţi asta în aplicare şi să povestim cât mai multe surprize frumoase în acest an.

Comments

  1. este foarte interesant cum ureaza romanii. pana si aici se vede ca nu stim sa facem alegeri. in restul lumii oamenii isi ureaza un nou an fericit. numai noi, lacomi si orbi ca intotdeauna, ne uram la multi ani, fara sa ne gandim ca degeaba-s multi, daca sunt prosti.

    ReplyDelete
  2. La muti ani e o expresie, nu cred ca o spunem pt ca ne-am dori asta ci pentru ca e ceva traditional. E mai mult un salut, dupa mine. Spre exemplu, eu niciodata n-am tradus expresia asta mot-a-mot, doar am luat-o ca atare. Or fi romanii lacomi si orbi, dar nu din asta reiese :)

    ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?