Manipulare electorală

Confruntarea finală (şi unică) dintre Geoană şi Băsescu e în toi. Unele televiziuni au poll-uri pe care le afişează chiar acum. Cu cine vor vota telespectatorii adică. La Antena 3 Geoană are 82%, în timp ce la B1TV Băsescu are 85%. Hmmm, enormă diferenţă. Să fie vorba doar despre faptul că fiecare post are un nucleu aparte de public şi că la B1TV se uită băsescienii iar la antene anti-băsescienii? Posibil şi asta, într-o oarecare proporţie. Dar în primul rând (şi aş paria bani grei pe asta) este vorba despre nişte procente făcute din taste. Adică despre manipulare.
p.s. Realitatea n-are poll şi tocmai a mai punctat o bilă albă pentru mine.

Comments

 1. mi se face sila... la fiecare chestie de-asta imi amintesc de ce am plecat :(

  ReplyDelete
 2. Citez dintr-o analiza a dezbaterii de aseara, facuta pe hotnews.ro:

  "Citatele alese de Antena 3 pentru burtiere au fost cu preponderenta cele ale lui Geoana si au continut declaratii proactive.
  Robert Turcescu a fost ignorat de regizorii de emisie de la Antena 3. Practic, singura scena in care el a aparut in imagine a fost cea in care le-a oferit candidatilor cutiile cu cele doua biblii.
  Antena 3 i-a favorizat in imaginile sale pe sustinatorii lui Geoana, prin prim-planuri si planuri generale de grup. Atunci cind a oferit imagini cu sustinatorii lui Basescu sau cu Basescu, a ales gros-planuri, adica planuri indicate pentru a evidentia emotii, defecte fizice, transpiratia, privirea etc. Realitatea TV a variat planurile, dar i-a ilustrat pe sustinatorii lui Basescu prin planuri generale, fara a insista pe gros-planurile obisnuite in alte dezbateri din studiourile acestui post. Antena 3 a folosit, in cazul lui Geoana si al sustinatorilor sai, un plan destul de rar in dezbaterile televizate – contraplonjeul. In aceasta situatie, camera se afla jos si personajul pare mai inalt si mai impunator. In functie de unghiul camerei, senzatia de putere poate fi mai slaba sau mai accentuata.
  # Plonjeele (camera plasata deasupra personajului) celor de la Antena 3 au scos in evidenta de mai multe ori chelia stralucitoare a lui Basescu si pe unele dintre cele ale sustinatorilor lui, dar si alte defecte ale coafurilor oamenilor din staff-ul presedintelui.
  Desi nici una dintre cele doua televiziuni nu a folosit planuri iesite din comun, Antena 3 a tinut sa manipuleze prin selectia de planuri si insistenta pe detalii care sa-i puna pe Basescu si pe sustinatorii lui intr-o lumina nefavorabila. Ignorarea planurilor cu moderatorul, mai ales atunci cind acesta vorbea si li se adresa candidatilor, este o grava abatere de la profesionalism in televiziune.
  Realitatea TV a parut ca doreste sa fie un post echilibrat si n-am observat derapaje semnificative la nivelul imaginii.

  ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?