Manipulare electorală

Confruntarea finală (şi unică) dintre Geoană şi Băsescu e în toi. Unele televiziuni au poll-uri pe care le afişează chiar acum. Cu cine vor vota telespectatorii adică. La Antena 3 Geoană are 82%, în timp ce la B1TV Băsescu are 85%. Hmmm, enormă diferenţă. Să fie vorba doar despre faptul că fiecare post are un nucleu aparte de public şi că la B1TV se uită băsescienii iar la antene anti-băsescienii? Posibil şi asta, într-o oarecare proporţie. Dar în primul rând (şi aş paria bani grei pe asta) este vorba despre nişte procente făcute din taste. Adică despre manipulare.
p.s. Realitatea n-are poll şi tocmai a mai punctat o bilă albă pentru mine.

Comments

 1. mi se face sila... la fiecare chestie de-asta imi amintesc de ce am plecat :(

  ReplyDelete
 2. Citez dintr-o analiza a dezbaterii de aseara, facuta pe hotnews.ro:

  "Citatele alese de Antena 3 pentru burtiere au fost cu preponderenta cele ale lui Geoana si au continut declaratii proactive.
  Robert Turcescu a fost ignorat de regizorii de emisie de la Antena 3. Practic, singura scena in care el a aparut in imagine a fost cea in care le-a oferit candidatilor cutiile cu cele doua biblii.
  Antena 3 i-a favorizat in imaginile sale pe sustinatorii lui Geoana, prin prim-planuri si planuri generale de grup. Atunci cind a oferit imagini cu sustinatorii lui Basescu sau cu Basescu, a ales gros-planuri, adica planuri indicate pentru a evidentia emotii, defecte fizice, transpiratia, privirea etc. Realitatea TV a variat planurile, dar i-a ilustrat pe sustinatorii lui Basescu prin planuri generale, fara a insista pe gros-planurile obisnuite in alte dezbateri din studiourile acestui post. Antena 3 a folosit, in cazul lui Geoana si al sustinatorilor sai, un plan destul de rar in dezbaterile televizate – contraplonjeul. In aceasta situatie, camera se afla jos si personajul pare mai inalt si mai impunator. In functie de unghiul camerei, senzatia de putere poate fi mai slaba sau mai accentuata.
  # Plonjeele (camera plasata deasupra personajului) celor de la Antena 3 au scos in evidenta de mai multe ori chelia stralucitoare a lui Basescu si pe unele dintre cele ale sustinatorilor lui, dar si alte defecte ale coafurilor oamenilor din staff-ul presedintelui.
  Desi nici una dintre cele doua televiziuni nu a folosit planuri iesite din comun, Antena 3 a tinut sa manipuleze prin selectia de planuri si insistenta pe detalii care sa-i puna pe Basescu si pe sustinatorii lui intr-o lumina nefavorabila. Ignorarea planurilor cu moderatorul, mai ales atunci cind acesta vorbea si li se adresa candidatilor, este o grava abatere de la profesionalism in televiziune.
  Realitatea TV a parut ca doreste sa fie un post echilibrat si n-am observat derapaje semnificative la nivelul imaginii.

  ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)