În zilele când nu ascult rockATB - My Everything

Atunci îmi aplec urechea către un DJ german, pe numele său André Tanneberger, al cărui mare fan sunt de vreo 6 ani deja. Cunoscut mai degrabă după numele de scenă ATB, el reprezintă pentru mine evadarea perfectă din muzica făcută pe chitare şi tobe. Nu sunt genul clubber, nici pe departe, nu merg niciodată să mă pierd printre lasere cu ochelari de soare pe nas. De aceea nici nu l-am văzut vreodată pe ATB live, deşi a venit de nenumărate ori la Bucureşti. M-am convins la timp de faptul că un DJ set nu are nicio legătură cu ce ascultăm noi pe CD. Mai exact, ce face el pe scenă acolo sună total altfel, e mai mult o bubuială şi o mixeală de care te poţi lipsi.
Îţi rămân însă nenumărate alte opţiuni în care te poţi bucura de muzica lui. Cel mai bine ar fi să nu o asculţi pe boxele unui laptop. Foloseşte o combină puternică sau nişte căşti de calitate. Ia-l pe ATB cu tine pe drum neapărat, în maşină, pe tren când străbaţi ţara-n lung şi-n lat sau, cel mai fain, în avion când eşti deasupra norilor, este senin şi soarele desenează în diverse culori, precum acele layere de sunet pe care acest artist le creionează atât de bine. 
Pentru a fi un DJ bun trebuie să ai două calităţi principale: să ştii muzică foarte bine (nu e de ajuns să te joci cu nişte butoane şi cu nişte programe, în niciun caz) şi să ai multă imaginaţie. ATB le are pe amândouă iar muzica este ca o religie pentru el, atestând asta atât în titlul albumului din 2003, Addicted to Music, cât şi pe pagina de MySpace, unde spune că o lume fără muzică este ca una fără oxigen. André este chiar instrumentist, ştiind atât chitară cât şi pian. Primul şi marele său hit, 9pm (Till I Come), s-a născut dintr-un riff de chitară apărut întâmplător, când André se juca la instrument în timp ce prezenta studioul unui invitat. Iar el mai face ceva foarte bine: scrie versuri cel puţin decente, alegând soliste deosebit de potrivite care dau glas melodiilor sale. Când o auzi, de exemplu, pe Roberta Carter Harrison, vocalista trupei canadiene Wild Strawberries, realizezi că asculţi ATB, fără nicio îndoială. Vocea ei este deja un trademark ATB. Iar Tiff Lacey şi Heather Nova sunt alte nume constant prezente pe albumele sale.
Până şi mama îl ascultă frecvent. I-am făcut cadou de curând albumul Trilogy şi zilnic îl rulează de câteva ori la serviciu. Eu personal am şi multe amintiri pe care le asociez cu muzica acestui DJ. Am vorbit puţin despre asta chiar recent. Mai pot spune însă că există o piesă pe albumul No Silence, intitulată The Autumn Leaves, pe care am setat-o pe repeat acum mulţi ani, într-o seară, în timp ce eu şi o anume fată despre care am aflat că citeşte acest blog deşi nu mai vorbim de foarte mult timp...
Nu e terminată fraza? Eh, o lăsăm aşa şi ajungem, în sfârşit, la noul album ATB, Future Memories, pe care am pus mâna acum 2 zile şi de care nu mă despart momentan. Piesa de la începutul articolului este una din preferatele mele de pe acest nou material şi se numeşte My Everything (Tiff Lacey vocal). Pe blogul sorellei puteţi asculta Swept Away, cu Roberta Carter Harrison. Nu voi compara Future Memories cu albumele anterioare, voi spune doar că mie îmi place foarte mult (şi asta fără să fi ascultat încă şi al doilea CD, cel ambiental). Muzica pe care o găseşti aici este exact aşa cum m-am obişnuit din partea lui ATB, fără a fi dezamăgit vreodată. Este expansivă şi îndeamnă la visare, în concordanţă cu excelenta copertă futuristică a albumului. 
Parafrazând un foarte inspirat slogan din turism, aş spune că a DJ should take you places and ATB sure takes me

Trivia: André este născut pe 26 februarie şi pe soţia sa o cheamă Anna. Eu pe 28 iar pe soţia mea (încă) nu o cheamă Ana, haha. A, şi încă o chestie: e bun prieten cu românaşul Michael Cretu, creierul proiectului Enigma. Iată alt gen de muzică pe care te poţi teleporta în spaţiu şi timp.

Comments

 1. Aaah, atat de rupta de lume am fost in ultima vreme incat habar n-aveam ca urmeaza sa scoata album nou. Cu ocazia asta iti multumesc!

  Marturisesc, sunt mai fana ATB decat dM... si acum pretuiesc albumul Movin' Melodies primit din Germania, singurul album 'pretios', celelalte fiind variante comercializate doar in Romania... Nu-mi vine sa cred ca au trecut 10 ani si inca suna la fel de bine ca-n prima zi...

  Iar Enigmatic Encounter este o adevarata bijuterie, hehe.

  Eu l-am vazut pe André live acum un an. Concluzia este ca mai bine stai acasa si bagi un DJ in the mix, pentru ca in definitiv este acelasi lucru - (minus) watii puternici si pokemonii cocalari si pitziponci cu ochelari de soare.
  Salvezi neuroni valorosi.

  Dap, trebuie neaparat sa-mi iau si eu Viitoarele Memorii :)

  ReplyDelete
 2. Haha merci si eu. Nu stiam de Enigmatic Encounter! Este intr-adevar dementiala combinatia ATB cu Enigma.. in cantec se simt clar elemente clasice de la ambele.
  http://www.trilulilu.ro/FanTaSy/7ef83ad6fc9e7b

  De pe noul album, pe langa piesele mentionate de mine deja, iti recomand instrumentalele Talismanic, Authentic Reaction si Future Memories.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)

Ofer tratament gratuit cu perfuzii în cap fanilor filmului Parasite