Marile speranţe

"If you think you can do a thing or think you can't do a thing, you're right". 
Henry Ford

Îl cunoaşteţi pe acest domn? Trebuie să fi auzit de el, aşa cum ştiţi şi maşinile care i-au preluat numele. Unul dintre cei mai de succes oameni din istorie, Henry Ford a lăsat în urma sa şi câteva vorbe de duh, cea folosită de mine ca motto pentru acest articol fiind citată şi în cartea The Secret a Rhondei Byrne. Rareori se întâmplă ca un citat să sune mai bine (sau mai exact) în limba română, aşa că, pentru a întări ideea, îl voi repeta, folosind limba noastră (care nu-i o comoară): "atunci când crezi că poţi realiza ceva sau atunci când crezi că nu poţi, de fiecare dată ai dreptate". 
Nu ştiu dacă vă aduceţi aminte că am pomenit de The Secret (ca şi film) cu mai bine de un an în urmă. În niciun caz întâmplarea face ca bunica mea să-mi fi oferit acum cartea, ca şi cadou de Paşte. De ce spun că nu e vorba de întâmplare? Pentru că, dacă ne luăm după principiile enunţate în The Secret, nimic nu este întâmplător, mai exact totul este atras în viaţa noastră chiar de noi înşine. Iar eu cred într-un astfel de enunţ. Noi cei de acum suntem rezultatul gândurilor pe care le-am avut în trecut. 
Nu este vorba despre nimic bizar, ocult sau sectant. Vă sfătuiesc să aveţi răbdare să citiţi cartea, să vedeţi filmul sau chiar ambele, pentru a prinde mai bine ideea. Desigur, la final puteţi considera că nimic nu e adevărat şi că nu e posibil să ajungi să-ţi controlezi viaţa precum se spune acolo. Ştiţi ceva? Chiar aţi avea dreptate. Pentru că vă reamintesc ce spunea domnul Ford, cu o mică adaptare pentru acest caz: dacă sunteţi de părere că nu puteţi să atrageţi lucrurile bune în viaţa voastră doar gândind pozitiv, ei bine, atunci chiar nu puteţi şi nu le veţi atrage. Totul e în mintea noastră şi ce gândim aia realizăm. 
Principiile din The Secret se bazează pe legea atracţiei universale şi sunt aplicate în plan mental. Aţi auzit cu siguranţă expresia clasică "gândeşte pozitiv şi totul va fi bine". Ea este mult mai adevărată decât vă imaginaţi, iar cartea demonstrează asta, mergând de la mecanica cuantică la religie. Atunci când vă doriţi ceva, imaginaţi-vă acel lucru ca şi cum deja îl aveţi. Credeţi cu toată convingerea că va fi al vostru şi, mai mult decât atât, acţionaţi ca şi cum deja se află în posesia voastră. Vă pot da chiar un exemplu în acest sens, personal şi foarte recent, deşi el s-a consumat oarecum involuntar, înainte de a citi cartea. Decis fiind să mă mut la Cluj, mi-am luat adio de la oraşul Bucureşti atât fizic cât şi emoţional, deşi încă nu mi-am aranjat nimic concret în Ardeal. Dar în mintea mea deja sunt acolo. Fără să ştiu am aplicat exact un principiu al cărţii, pe care urma s-o primesc (cum nimic nu e întâmplător) la doar câteva zile după ce am ajuns acasă. Există şi în carte unele exemple care mi-au rămas întipărite în minte. Când facem rezervare la un hotel unde ne vom petrece vacanţa nu mai sunăm şi a doua oară, nu? Ştim deja sigur că acea cameră ne aparţine pentru perioada respectivă. Sau dacă primim o moştenire, deşi nu am încasat cecul încă, ştim deja fără dubii că aveam acea sumă de bani. La fel trebuie să procedăm şi când dorim ceva. Dacă am cerut, e de ajuns să o facem o dată, să ne gândim că deja avem acel lucru, să ne imaginăm cu el, apoi să-l aşteptăm cu o credinţă de neclintit. Universul, Dumnezeu sau cine vreţi voi ne va răspunde pe măsură. Avem practic de a face cu aceeaşi învăţătură biblică ce ne spune că este de ajuns să credem într-un lucru şi el se va îndeplini. Este greu de aplicat, ştiu. Însă trebuie să realizăm că (şi din nou vă trimit la Mr.Ford) îndoielile nu fac decât să ne pună beţe-n roate.
Circula odată o vorbă, lansată de un om din fotbal, care spunea că "nu-mi fac iluzii ca să nu am deziluzii". O mare prostie. Fă-ţi iluzii, crede în ele, simte-le şi vor fi ale tale. Marile speranţe vor deveni marile recompense. Şi lasă superstiţiile la o parte. Ele chiar nu au ce căuta aici. Multă lume ezită să vorbească despre ceea ce-şi doreşte, temându-se fără temei că dacă o va face atunci acel lucru nu se va mai întâmpla. Total greşit. Vorbeşte cât mai mult despre, pune-ţi wallpaper pe desktop cu ce visezi, imaginează-te cu respectivul lucru, gândeşte-te la el, trăieşte ca şi cum el este deja al tău. Gândurile tale frumoase vor da naştere lucrurilor pe care le doreşti. Nu te mai gândi la tâmpenii, nu mai privi ştirile de la ora 5.00, nu-i mai asculta pe cei care se vaită, râzi cât mai mult.
Cam asta aflaţi din carte şi din film. Însă evident, mult mai bine detaliat şi explicat. De aceea parcurgeţi-le cel puţin o dată. Şi pregătiţi-vă pentru succes, mental şi emoţional, tot domnul Ford spunând că "before everything else, getting ready is the secret of success". 
Vă recomand şi articolul sorellei, care a scris pe această temă acum câteva zile. Ea ştie să viseze, cu voce tare şi prin post-it-uri pe uşi. Încercaţi şi voi.

Comments

 1. Imi permiti sa dau un link pe blogoree.ro catre articolul tau? Cred ca ar trebui sa il citeasca cat mai multi oameni.

  ReplyDelete
 2. Sure, chiar iti multumesc ;)

  ReplyDelete
 3. O sa il dau mai la noapte sau maine caci deja am pus un alt articol si nu am voie doua consecutiv. Thanks :)

  ReplyDelete
 4. Eu am aplicat fara sa fi citit cartea sau sa fi vazut filmul;am facut asa pt.ca imi dadea o stare buna si evident,am avut si realizari.Din pacate,in ultima vreme,din nu stiu ce motive,nu am mai avut curajul sa visez inaintea realizarii,ceea ce nu mi-a adus rezultate bune.Asa ca,aceasta carte a aparut cum nu se poate mai bine,o voi citi,pt.a fi din nou superoptimista cum am fost si pt.a obtine ceea ce doresc.De fapt,ma voi mobiliza chiar de acum,de ce sa mai astept!Iar cand voi citi cartea,imi va fi si mai usor.Credeti-ma,puterea gandului este fantastica!

  ReplyDelete
 5. Ladies & gents, ea este mama iar acesta este primul ei comentariu pe blogul meu :D

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Love & Tactics