Saturday, 25 April 2009

A fost rândul lui Bob

După seria de filme cu Pacino, am servit în mod firesc una cu domnul De Niro. Am remarcat că nu văzusem exact acele filme pentru care fusese nominalizat la Oscar, cu o singură excepţie: The Godfather II. Astfel m-am tratat cu:
  • Taxi Driver (1976) - film memorabil în care întâlnim celebra replică "Are you talking to me?!". De Niro joacă un veteran de război oarecum deraiat, alături de tinerelele (pe atunci) Jodie Foster şi Cybill Shepherd.
  • Raging Bull (1980) - acest rol îi aduce singurul Oscar principal al carierei, Bobby personalizându-l pe celebrul pugilist Jake La Motta (care a fost prezent în sală atunci când De Niro şi-a ridicat statueta). Este un film excelent, considerat printre cele mai bune din istorie. Pentru a pune pe el vreo 27 de kile necesare în ultima parte a rolului, De Niro a petrecut 3 luni la Paris mâncând pe rupte în cele mai tari restaurante. Este foarte tare că a reuşit să le şi dea jos, după cum vedeţi în linkul de la ceremonie.
  • Once Upon a Time in America (1984) - culmea, e un film de legendă, care se bate şi el oricând cu cele mai tari ever, dar nu a fost plăcut de Academie. Am reuşit şi eu să-l văd până la capăt, dar nu aş mai face-o a doua oară. Tot respectul pentru el, dar este extrem de greu de urmărit, atât ca acţiune în sine cât şi ca durată (229 min.)
  • Awakenings (1990) - cuplu excelent făcut de Robin Williams şi De Niro, ultimul jucând rolul unui handicapat fizic.
  • Cape Fear (1991) - doamnele probabil se vor înfierbânta puţin văzându-l jucând un rol de bad boy plin de tatuaje. Eu am făcut-o văzându-le pe Jessica Lange (avea ceva fascinant femeia asta) şi pe Juliette Lewis (nominalizată şi ea la Oscar pentru rol).
Ar mai fi rămas The Deer Hunter, dar când m-am apucat de el am păţit la fel ca în cazul Once Upon a Time in America. După o oră (în care nu se întâmplase practic nimic în film) am renunţat. Este un film pe cât de bun (din ce spun review-urile), pe atât de greu de urmărit, din păcate.
Apropo, zilele astea are loc la New York festivalul de film TriBeCa, fondat în 2002 de către actorul despre care povestim. La final vreau să menţionez şi prietenia dintre De Niro şi Joe Pesci. Probabil aţi remarcat că au multe roluri împreună iar acest lucru nu e întâmplător. De Niro l-a descoperit în timpul castingului pentru Raging Bull şi a insistat să fie ales pentru rol, la fel făcând şi înainte de filmările la Once Upon a Time in America. După aceste două filme, cei doi au mai împărţit ecranul în multe altele, cum ar fi Goodfellas, A Bronx Tale, Casino şi The Good Shepherd. În opinia mea este unul dintre cele mai reuşite cupluri de pe ecran, mai ales dacă ne raportăm la filmele cu interlopi.
Şi dacă tot vorbim de cupluri de kinogramă, ştiţi probabil că De Niro are trei filme comune şi cu Pacino (The Godfather II, Heat şi Righteous Kill) dintre care cea mai tare scenă care ni-i prezintă pe amândoi este aceasta: