Poveşti cu băieţi buni

Se dau un oraş, o epocă, nişte poveşti, două coloane sonore excelente, mai mulţi interlopi şi câţiva mari actori care să-i personifice. Astfel obţinem două clasice, numai bune de urmărit alături de un pahar de scotch. Eu aşa le-am servit, la pachet, pentru că au atâtea în comun deşi nu şi naraţiunea. În primul rând este vorba de A Bronx Tale, unde îi avem pe autenticii new-yorkeri Robert De Niro şi Chazz Palminteri (ce moacă de mafiot veritabil are omul), alături şi de Joe Pesci (într-o apariţie fugară). Filmul marchează debutul regizoral al lui De Niro şi este făcut după piesa cu acelaşi nume scrisă chiar de Palminteri. 
Apoi avem Goodfellas (nu în ordinea cronologică a lansării, ci după cum mi-au plăcut mie) al lui Martin Scorsese, film inspirat din fapte reale, care urmăreşte gloria şi decăderea a trei mafioţi, jucaţi de De Niro, Ray Liotta şi Joe Pesci,  acesta din urmă luând şi un Oscar pentru rol secundar.
După o astfel de încălzire, probabil voi găsi răbdarea să văd şi The Godfather, toată trilogia, pe care nu am văzut-o încă, recunosc. 

Comments

 1. Pai abia dupa ce vei vedea Godfather vei vedea de unde s-au inspirat toti cei care au facut filme cu mafioti!Si vei intelege obsesia multor scenaristi care au folosit citate din Nasul in propriile lor creatii.

  ReplyDelete
 2. sa nu uiti de Donnie Brasco, excelent film de gen, cred ca ar merge strecurat intre Goodfellas si Godfather. foarte subestimat film.

  ReplyDelete
 3. Si adaug si eu in plus "Once Upon a Time in America".

  @ Alexandru: nu stiam ca Donnie Brasco a fost subestimat. Mie mi s-a parut excelent ca idee si ca realizare.

  ReplyDelete
 4. Am incercat de mai multe ori sa vad Once Upon a Time in America, dar niciodata nu am reusit...Il am chiar pe dvd, e un film de kinograma dar nu gasesc rabdarea necesara pentru el, este greu de urmarit.

  ReplyDelete
 5. ^ de acord cu Fly aici. ofera multe satisfactii dar e si dificil si pe alocuri plictisitor.

  in ce il priveste pe Donnie Brasco, nu il vad niciodata pomenit in discutiile despre filme cu gansteri, premii n-a prea luat, doar nota de pe IMDB ce ii mai face dreptate.

  ReplyDelete
 6. Am vazut Donnie Brasco acum multa vreme, dar nu-mi aduc aminte decat ideea principala, asa ca n-ar strica sa-l revad ;) Mai ales ca-l ador pe Pacino. Si mai e filmat si in New York, unde altundeva, hehe.

  ReplyDelete
 7. Once upon a time... is a must see. Nu mi se pare greu de urmarit deloc, de ce spui asta? ce parte ti se pare greoaie? doar curioasa.

  ReplyDelete
 8. Nu stiu ce sa spun...actiunea e monotona, intra greu in subiect...am vazut vreo ora din el si inca nu ma captivase...si tot asa, repet, niciodata nu l-am dus pana la capat.
  Apropo, ma uit acum (din nou) la Donnie Brasco, si ma amuz realizand de unde au parodiat replica "Forget 'bout it" in Analyze This, hahaha.
  Am pe teava apoi Carlito's Way si, atentie, cine prinde TV1000, duminica seara vor da Serpico :D

  ReplyDelete
 9. Corectez, facusem o confuzie: replica "Forget 'bout it" este preluata (din Donnie Brasco) in filmul Mickey Blue Eyes, nu in Analyze This.
  Tot parodie cu mafioti :D

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Despre The Irishman