(P)elvis, manelistul rock'n'roll

Mi-am cumpărat azi Jurnalul Naţional, autointitulat "cel mai citit ziar de calitate", fără să ştiu că el conţine o ediţie specială cu Ştefan Bănică jr. Sau "de colecţie", mai exact. Dacă tot m-am trezit cu asta în braţe, am zis hai să răsfoiesc puţin. Mama voastră, nu-i de ajuns că e cel mai bine plătit artist din ţară, mai trebuie să-i popularizaţi şi voi muzica tembeloidă. Dar vreau să spun că a meritat. Pentru purul meu amuzament! Jdemii de pagini cu liceanul rock'n'roll, poze şi discursuri admirativ-cretine la adresa sa, ţinute de către alte figuri publice: "Este un perfecţionist, un mare artist, face numai lucruri de mare calitate" şi alte bla bla-uri venite parcă din gura unor gospodine de vârsta a doua, fără ocupaţie, sau din partea unor adolescente timide cu coşuri, cam ăsta fiind publicul puiului de Elvis.
Să fim bine înţeleşi. Omul e un showman de mare talent. Are voce, ştie chitară şi pian şi face spectacole adevărate. Dar atât. Punct. Şi da, este insuficient, total nesatisfăcător pentru un artist care se respectă. Un produs artistic complet trebuie să conţină şi un mesaj şi puţină originalitate. Altfel ţi-ar sta la fel de bine şi la circ. Trebuie să creezi, să compui versuri cu cap pe care să le aşezi peste nişte sunete dacă nu originale, măcar nu atât de imitative. Muzica trebuie să producă şi emoţie, nu doar să agite hormonii muierilor care se uită cum dai din fese pe scenă. Bănică ne spune despre Veta care i-a futut chiuveta, despre Rodica care nu i-a spus nimica, despre Bubulina care i-a gătit fasole şi despre baba care dansează. Alo! Ce-i asta, nenicule?! Cred că nici fi'su nu ar compune imbecilităţi din astea. Trebuie să ai puţin respect pentru tine şi pentru publicul tău, nu poţi veni chiar cu orice aşa, chit că se vinde bine şi câştigi sute de mii de euro pe an. Şi asta nu e tot. În ziar am dat peste alte versuri, care m-au crucit. Dacă le citeşti aşa sec, fără muzică, ai jura că sunt de la o manea, atenţie:

Am plecat suparat de la servici
Plictisit de acelasi sef si de tot ce e-n jur
Mi-am sunat imediat cativa amici
Sa le spun sa iesim in oras
Ca sa ma dam un tur.

...................................
Am intrat si am stat prin cluburi si bar
Hotarat sa nu las nici un strop din orice-ar mai fi (??!!!)
Obosit, tolanit sta un ospatar
Dar i-am spus 'Azi n-ai voie sa dormi, astazi vom chefui.'
...........................................................................
Ne-am plimbat, ne-am uitat pe bulevard
Patru fete somau pe trotuar fara nici un chef
Ne-au zambit chinuit, n-aveau nici fard


Văleu, e grav de tot. Mai vreţi? Hai că-i distractiv.

Am dat zvon ca asta seara e,
Mare chef, mare petrecere,
Se-aduna gasca de nebuni
Din nou!

Se destupa toate sticlele,
Dam la maxim difuzoarele,
Toata lumea canta-n cor
Cu noi la show!

Inca o data,
Sa bem cu totii pana-n zori!
S-o facem lata,
Inca o data,
Sa-ncerci din toate pan' nu mori!
E randul tau!

Unul avenit cu fetele,
Altul a adus tigarile,
Casa-ntreaga crapa / Duduie la greu!

Chiar si azi daca vecina mea,
A chemat din nou politia,
Toata lumea canta-n cor cu noï asa!


Deci, cum spuneam, manele în toată regula. Apropo, şi maneliştii au voce bună (deşi timbrul e pur şi simplu oribil...) şi sunt şi buni instrumentişti, adică exact ca juniorul. Singura diferenţă este că el e un Elvis wannabe iar restul sunt mai de aici de prin Bizanţ. Versurile de un mare caca şi penibil ramân aceleaşi pentru ambele categorii vizate.
Asta avem, cu el defilăm. Cel mai prolific artist al tărişoarei este acest băiat "cantonat într-o mişcare de pelvis lipsită de conţinut muzical" (cum excelent puncta odată Mani de la Urma), în timp ce alţi artişti cu adevărat valoroşi (care au produs materiale pasibile oricând de un Grammy dacă ar fi fost cunoscute la nivel mondial) rămân necunoscuţi maselor largi (parţial îndobitocite de zbânţuielile din şold ale şarmantului). Dar poate că e mai bine aşa.
Şi ca să închei tot cu nişte versuri din astea de mare angajament, îl citez iar pe marele artist, adresăndu-i totodată propriile vorbe:

Hai lasa-ne, ne-am saturat
De nulitati si de netalentati!
Hai lasa-ne, ne-am saturat
De tot ce-i fals si neinteresant!


Mmmmm beibe....cool

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)