FEZ - Being Born

Six o'clock / On the autorute / Burning rubber, burning chrome / Bay of Cadiz and ferry home / Atlantic sea cut glass / African sun at last / Lights...flash past.../ Like memories / A speeding head, a speeding heart / I'm being born, a bleeding start / The engines roar, blood curling wail / Head first then foot / The heart sets sail
"Aici avem practic două melodii împletite într-una singură. Fez este partea instrumentală de la început şi reprezintă numele oraşului marocan unde U2 au înregistrat o parte din albumul No Line On The Horizon.
Această bucată de melodie s-a născut în timp ce U2 înregistra piesa The Saints Are Coming. Being Born este o melodie intensă, care creionează peisaje şi aduce oarecum aminte de Heartland de pe albumul Rattle&Hum. Însă acum nu se mai vorbeşte despre delta fluviului Mississippi ci despre o călătorie către Maroc, care trece prin Spania, Bono afirmând că de la Tarifa, lângă oraşul Cadiz (unul dintre cele mai vechi ale Europei) poţi vedea uneori munţii din Africa, lucru care-l face să perceapă foarte intens apropierea dintre acest continent şi cel european (doar 13 km distanţă în acel punct geografic). Personajul acestei melodii este un poliţist marocan (în melodie se poate auzi sunetul produs de o motocicletă) care pleacă într-o călătorie din Franţa către Tarifa, pentru a se redescoperi şi pentru a-şi revedea iubita.
Iniţial această melodie trebuia să fie prima de pe albumul No Line On The Horizon, ea fiind o metaforă a renaşterii artistice a lui U2 („being born”) şi a reinventării continue, care deseori este realizată prin călătorie. A fost înregistrată în mai puţin de o oră iar titlul ei era altul iniţial, anume Chromium Chords."
©Bogdan Anghel - "U2 - Sunete şi sensuri"

Comments

 1. piesa mea preferata de pe tot albumul.. avand in vedere ca-mi plac TOATE acum, asta inseamna ceva.
  ziceai de politistul marocan... ma uimeste cat de sec poate sa fie "clipul" de la Fez in "Linear"... daca nu l-ai vazut, sa te uiti... e culmea ...abstractului.
  si tot din linear, foarte tare clipul cu "magnificent". asa, gen zoo tv, ruleaza pe un TV stricat...tb sa vezi, nu pot sa explic. dar ar merita sa devina clipul oficial al piesei.

  ReplyDelete
 2. Da, am vazut Linear, am si eu box-setul, ziceam si aici pe blog :) Si mai spuneam si faptul ca Winter mi se pare foarte tare si nu inteleg de ce nu e pe album. Am citit apoi ca ar fi facut albumul prea lung (so what?!) si ca a ramas pe dinafara, la fel ca alte melodii, cum ar fi Tripoli si Every Breaking Wave (despre asta din urma insa se stie deja ca va fi pe Songs of Ascent).
  Legat de clipuletele de pe Linear, mi toate mi se par "seci", in sensul ca merg pe aceeasi idee... idee care zici ca e furata de la Mani si al sau Trend Off, prezentat astfel in 2006 la Orange Concept Store :)) O sa ma uit din nou la film sa vad Magnificent, acuma nu imi amintesc. Imi place ca e o adevarata aventura sa scoti dvd-ul din cutia aia mare....foarte tare :D

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Dimineți de iarnă în Londra

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)