Cine-i naşul?

Acum câteva zile am avut o discuţie interesantă cu voi despre filmele legendare cu mafioţi. Aşa cum vă spuneam că intenţionez, am reuşit să văd şi eu trilogia The Godfather. Ce să zic, extraordinar, sunt filme absolut memorabile dar impresia afectivă lăsată asupra mea nu a fost aşa de mare ca în cazul altora. De aceea eu nu pot spune că Naşul (I sau II, deja nu mai contează) este cel mai mare film din istorie, aşa cum mai peste tot este creditat. Se ştie că ambele (lansate în 1972 şi 1974) au avut un succes fabulos, atât din punct de vedere critic cât şi prin adoraţia spectatorului de rând, iar continuarea mult mai târzie din 1990, deşi a avut şi ea 7 nominalizări Oscar, nu a fost apreciată la un nivel atât de ridicat ca primele două. Mă aşteptam totuşi să fiu mai mult impresionat de rolul lui Marlon Brando din prima parte, pentru care a şi luat Oscarul atunci şi care a rămas adulat, parodiat, imitat, comentat ş.a.m.d. ever since. Până la urmă rămâne figura senzaţională a lui Pacino, actorul central al trilogiei, care evoluează superb de la calmul şi oarecum timidul tinerel din prima parte, la marele cap al familiei din a doua, până la deja clasicul actor din cea de-a 3-a parte, care ne este atât de familiar. Dar de mister De Niro ce spuneţi? Apariţia din Naşul II i-a adus primul Oscar din carieră, pentru rol secundar. Păcat însă că, deşi este primul film în care joacă atât Pacino cât şi De Niro, ei nu apar în nicio scenă împreună. Pentru asta a fost nevoie să treacă mai bine de 20 de ani, până la Heat.
Făcând un fel de acoladă şi introducându-l şi pe Nicholson în ecuaţie, în mod incontestabil, mă întreb care dintre aceşti trei giganţi este cel mai bun. De aceea a apărut şi poll-ul de mai sus. Bine, nu că ar avea vreo relevanţă undeva, ci doar ca fapt divers.
Care e cel mai mare? Sau de cine sunteţi mai legaţi afectiv? Francis Ford Coppola, cel care a făcut The Godfather şi pe care îl puteţi vedea în această poză tronând peste cei trei mari actori, spunea despre ei, acum vreun an jumate, că este dezamăgit. Îi critica pentru faptul că sunt mult prea bogaţi şi se complac în roluri mai uşurele în ultima vreme. Eu i-am ales pe cei trei pentru că îi consider cei mai mari şi mai relevanţi din ultimele decenii, totodată still alive and kicking, în ciuda celor spuse de Coppola. Normal, am putea naşte o discuţie interminabilă, care ar merge înapoi în timp la actori precum Marlon Brando, Paul Newman, Spencer Tracy şi am ajunge la Chaplin. De amorul artei, hai să lansăm această rivalitate între cei trei. Când te naşti la New York, aşa cum e cazul lor, ai măreţia deja în sânge. 
 • Jack. 72 ani. Are 3 Oscaruri (dintre care 2 pentru rol principal)  şi alte 9 nominalizări. Din acest punct de vedere, este cel mai mare actor din istorie. Doar Walter Brennan mai are 3 statuete, dar toate pentru rol secundar şi toate într-o altă epocă a cinematografiei. Cea mai bună actriţă este Katharine Hepburn, cu 4 Oscaruri. Jack deţine în palmares şi 7 Globuri de Aur. 
 • Al. 69 ani. Are un Oscar pentru rol principal (Scent of a Woman) - venit mult prea târziu, dacă acceptaţi o părere personală, şi alte 7 nominalizări. Se mai poate lăuda cu 3 Globuri de Aur şi cu faptul că a fost votat pe locul 2 în topul celor mai mari actori din istorie, în anul 2002, pe site-ul FilmFour.com (veţi vedea imediat şi cine a ieşit primul)
 • Robert. 66 ani. Are 2 Oscaruri, unul fiind pentru rol principal, plus alte 4 nominalizări şi un Glob de Aur. A fost votat cel mai mare actor din istorie pe site-ul pe care l-am menţionat mai sus, în cadrul aceluiaşi sondaj.
Tu pe cine preferi?

Comments

 1. Raspunsul e simplu: care dintre ei a jucat in Godfather 1? :)

  ReplyDelete
 2. e ca si cum ai alege preferatul dintre copii. :D
  personalitati si stiluri total diferite, toti 3 monstruos de buni.

  ReplyDelete
 3. Alex, intr-un final m-am prins si eu cine esti, salutare si merci pentru interesul aratat acestui blog!
  Lola, asa e. Dar hai, sunt curios ca ai votat totusi pentru unul dintre ei :P O amica de-a mea care sta la NY ca tine mi-a recomandat azi sa ma uit la speech-ul de la Oscar al lui Nicholson, din 1976, cand a castigat pentru rolul din "Zbor deasupra unui cuib de cuci", batandu-l chiar pe Pacino in Dog Day Afternoon. Incredibil omul, cocky, self confident, nicio urma de emotie. Era colosal inca de pe vremea aia.
  Ia uitati: http://www.youtube.com/watch?v=y7dDK-YbrNo

  ReplyDelete
 4. Da, dar Bobby e cel mai handsome :D

  ReplyDelete
 5. Haha Marlon Brando o fi fost, in Godfather I, dar intrebarea mea din titlu se refera de fapt la cine e mai bun dintre cei trei din articol ;)

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tipuri de români în aeroporturi

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)