Wednesday, 11 March 2009

Based On A True Story


Aţi remarcat că filmele care relatează poveşti întâmplate cu adevărat sunt mai captivante? Mie aşa mi se pare, şi le urmăresc de fiecare dată cu Wikipedia în faţă, pentru a afla şi mai multe despre respectiva întâmplare. 
Să începem cu Valkyrie, unde Tom Cruise joacă rolul colonelului german Claus von Stauffenberg, cel care a condus unul din cele 15 comploturi (toate eşuate) împotriva lui Hitler. Foarte fain filmul, la fel şi interpretarea lui Cruise, care iată-l şi cât de bine aduce cu omul pe care l-a personificat.
Continuăm cu singurul film bun al lui Will Smith pe care nu-l văzusem până acum, mă refer la Ali. Inutil să mai specificăm, este vorba de povestea marelui pugilist Cassius Clay (ulterior autointitulat Muhammad Ali), prezentată în anii de glorie când i-a învins pe Joe Frazier şi George Foreman. Jamie Foxx şi Jon Voight (pe care nu-l veţi recunoaşte uşor) fac şi ei parte din distribuţie. 
Mergem mai departe la Taking Chance, un film relativ scurt (77 min.) dar foarte reuşit, care a avut premiera chiar luna trecută. Colonelul american Michael Strobl, jucat impecabil de Kevin Bacon, se oferă voluntar pentru a escorta acasă trupul lui Chance Phelps, un tânăr soldat ucis la doar 20 de ani în Irak. Filmul este la obiect, lipsit de patetisme ce nu-şi au sensul, şi arată respectul americanului de rând pentru cei care-i reprezintă ţara, fie şi într-un război ridicol pentru bani şi putere, şi nu unul împotriva terorismului aşa cum oficial este el motivat. Bine că retrage Obama trupele, să vedem însă şi când se va finaliza treaba asta. 
La prima vedere ai spune că şi All the King's Men este un film făcut după un caz real, dar adevărul este că el e doar un remake al unui film de Oscar din anul 1949, film care la rândul său reprezenta ecranizarea unui roman. Aveţi ocazia să-i vedeţi aici pe laureaţii Academiei din acest an, Sean Penn (din noi în rol de catindat, îl prinde bine)  şi Kate Winslet, completaţi cât se poate de bine de Anthony Hopkins, Jude Law şi James Gandolfini. 
Şi pentru că vine weekend-ul, încheiem cu două filme care nu au greutatea celor prezentate până acum şi nici nu sunt poveşti adevărate: Yes Man (film cotat mult prea indulegent pe imdb.com cu 7.2, dacă mă întrebaţi pe mine, cu un Jim Carrey care aduce doar pe alocuri cu genialul din Liar Liar) şi Vacancy (un horror digerabil cu Luke Wilson şi Kate Beckinsale).
Nu mâncaţi prea multe floricele să nu vă doară burta.