Te-ai băga pentru altul?

Acesta este articolul nr. 500 pe acest blog şi el vă propune o temă de gândire. Nu ştiu cât de interesantă, dar cu siguranţă importantă şi (din păcate) "la modă". Aţi auzit desigur despre cazul handbalistului asasinat într-un club din Ungaria. Se pare că el ar fi intervenit pentru o chelneriţă care era agresată de nişte mafioţi tuciurii, fiind apoi înjunghiat. Nu este nici primul şi nici ultimul caz în care cel care intervine în aplanarea unui conflict o păţeşte. Avem un alt exemplu foarte recent şi la fel de mediatizat, cel de la Braşov. Şi chiar şi aici în Berceni s-a petrecut o nenorocire asemănătoare anul trecut.

Ce e de făcut? Sau ce ai face tu mai exact? Cum reacţionezi când vezi că un semen de-al tău este agresat, fizic sau verbal? Te faci că plouă, întorci privirea, te îndepărtezi? Sau te implici? Iar dacă o faci, cum anume? Desigur, dacă vă puneţi aceste întrebări acum o să spuneţi că depinde de situaţia în sine. Normal. Depinde cine e agresorul, cum arată el sau cât este de numeros. Depinde şi de locul unde are loc incidentul şi chiar de mai mulţi factori. Dar gândiţi-vă la treaba asta, în principiu. Badea a spus în ultima sa emisiune (şi de data asta sunt total de acord cu el) că nu are niciun sens să te bagi doar cu vorba, doar cu atenţionarea verbală a agresorului. O simplă mustrare nu face decât să te bage şi pe tine în belea şi nimic mai mult. Dacă te hotăreşti să acţionezi, atunci trebuie să-i rupi capul şi să te asiguri că nu se mai ridică de jos. Altfel mai bine apelezi la autorităţi, care şi unde dracu' or fi ele.

Aştept cu interes părerile voastre, dar nu înainte de a v-o spune pe a mea. E mai degrabă un sfat, dacă vreţi. Nu vă băgaţi decât dacă persoana agresată vă este rudă sau prieten. În rest nu are sens. Riscaţi enorm să o păţiţi la rândul vostru, fără să salvaţi pe nimeni. Cel mult sunaţi la poliţie. Dar nu începeţi să daţi din gură. Şi nici din muşchi, decât dacă sunt impresionanţi şi antrenaţi pentru bătaie. Sau poate că nici atunci nu e indicat. Acelaşi lucru e valabil şi când sunteţi provocaţi, nu neapărat atunci când se pune problema să vă băgaţi pentru cineva. Eşti înjurat, umilit? Care e problema? Walk away. Oferă-le această "victorie" şi îndepărtează-te. Poţi să şi fugi dacă e cazul, e sănătos şi deloc ruşinos, mai dă-l în mă'sa de proverb. Lasă eroismele, fii deştept şi păstrează-te într-o bucată. Ego-ul masculin, spiritul civic sau afecţiunea pentru concetăţeni nu prea sunt indicate.

Comments

  1. Nu sunt de acord cu tine ca spiritul civic nu prea e indicat dar sunt de acord ca sunt cazuri cand nu trebuie sa te bagi. De cele mai multe ori insa cred ca cineva trebuie sa ia o atitudine.
    De cateva luni avem pe abc o emisiune gen camera ascunsa care se intituleaza "what would you do?". O gasesc fascinanta - uite un link daca ti-am starnit interesul: http://abcnews.go.com/WhatWouldYouDo/story?id=6482238&page=1
    Sunt atatea instante cand nu ar trebui sa ne tinem gura si cand un pic de atitudine poate l-ar invata pe respectivul/a o lectie.

    ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Aerosinuzita (sau cum îți crapă capul înainte de aterizare)