Rhapsody in Blue

Vă propun un mic exerciţiu. Numiţi cât mai multe lucruri în comun pe care le întâlnim în filmele lui Woody Allen. Dacă nu sunteţi admiratori ai acestui cineast (nici eu nu eram până de curând, considerându-l foarte insipid ca persoană şi lăsând această prejudecată să nu-mi permită să-i văd filmele) vă ajut eu. Păi în mai toate joacă şi el, şi nu oricum, ci chiar roluri de evreu, el asta şi fiind în realitate. Fundalul sonor este asigurat de muzică simfonică şi jazz. Fontul genericelor de început şi final este acelaşi în toate filmele. Rareori găseşti vreunul care să nu fi câştigat sau să nu fi primit nominalizări Oscar. Actriţele principale sunt piloase, adică femei care au avut relaţii la un moment dat cu Woody. Şi, nu în ultimul rând (ba chiar cel mai important pentru mine): mai toate aceste filme sunt trase la New York.
Probabil ştiţi, Woody s-a născut la NY (în Brooklyn, mai exact), apoi a ajuns în Manhattan pe care nu l-a mai părăsit. Pe lângă faptul că aici a realizat majoritatea filmelor sale, New York-ul nu a constituit doar o încadrare în spaţiu a filmărilor, ci chiar a fost subiectul unor adevărate omagii aduse de Allen. Scenarist, regizor şi actor în cadrul acestor filme, el nu s-a sfiit să elogieze metropola pe care o adoră. 
Astfel a fost foarte simplu pentru mine să-i studiez un pic filmografia şi să aleg câteva creaţii pe care să le urmăresc. Dacă aveţi o înclinaţie aparte către filme, dublată de pasiune pentru New York, atunci faceţi ca mine, e cea mai bună alegere. Oraşul trăieşte şi exuberează în filmele lui Allen într-un fel aparte, care nu poate fi descris, poate fi doar perceput în faţa ecranului. Multe poveşti se axează pe cupluri, adulter, pe diverse combinaţii amoroase şi răsturnări de situaţie, toate pigmentate cu umorul, stilul şi expresiile (pentru mine deja clasice) ale lui Allen, pe care le găseşti şi la restul actorilor, că deh, doar tot el le scrie replicile. "Jeeeesus!", "What's the matteeeerrr?!" sau "What do you meaaaann?" sunt exemple care mă amuză foarte tare. Vizionând aceste filme aveam deseori impresia că urmăresc un serial, deşi personajele şi acţiunea variau de la o poveste la alta, evident.
Considerând că nu are sens să o lungesc mai mult, vă ofer la final o listă cu aceste filme pe care le recomand fără nicio ezitare şi pe care, culmea, le-am găsit şi aici în cadrul acestui Walking Tour of the City făcut pe baza locurilor unde aceste pelicule au prins viaţă. 

Annie Hall (1977)
 • Cast: Woody Allen, Diane Keaton, Christopher Walken
 • Won 4 Oscars and had another nomination
Manhattan (1977)  
*vizionaţi mai jos superba scenă de deschidere, pe muzica simfonică al cărei nume dă şi titlul acestui articol*
 • Cast: Woody Allen, Diane Keaton, Mariel Hemingway, Meryl Streep
 • Nominated for 2 Oscars
Broadway Danny Rose (1984)
 • Cast: Woody Allen, Mia Farrow
 • Nominated for 2 Oscars
Hannah and Her Sisters (1986)
 • Cast: Woody Allen, Mia Farrow, Barbara Hersey, Michael Caine, Dianne Wiest, Max von Sydow
 • Won 3 Oscars and had another 4 nominations
Crimes and Misdemeanors (1989)
 • Cast: Woody Allen, Martin Landau, Mia Farrow, Anjelica Huston, Alan Alda
 • Nominated for 3 Oscars
Husbands and Wives (1992)
 • Cast: Woody Allen, Mia Farrow, Sydney Pollack, Juliette Lewis, Liam Neeson
 • Nominated for 2 Oscars
Manhattan Murder Mystery (1993)
 • Cast: Woody Allen, Diane Keaton, Alan Alda, Anjelica Huston
 • Nominated for Golden Globe
Bullets Over Broadway (1994)
 • Cast: John Cusack, Dianne Wiest, Chazz Palminteri
 • Won 1 Oscar and had another 6 nominations

Comments

 1. foarte misto! as mai mentiona:

  Anything Else (2003)
  Celebrity (1998) si
  Melinda And Melinda (2004)

  ReplyDelete
 2. dap. Anything Else e New York in stare pura, poate cel mai new-yorkez film al lui dupa Manhattan, Annie Hall si Hannah & Her Sisters. in Celebrity New-York-ul e mai mult fundal unei istorii sentimentale, iar in Melinda And Melinda unei comedii tipice.

  ReplyDelete
 3. Acum realizez ca am vazut ceva din Anything Else, era acum vreo 2 saptamani pe TV1000 :D

  ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Arenele mele