Saturday, 3 January 2009

Vicky, Cristina, Barcelona, Will, Brad, Clint, Leo şi alţii

Prieteni, revin cu o serie belea (pardon, beton am vrut să spun!) de filme pentru că am vizionat unele tare faine în vacanţa asta (care va mai dura încă o săptămână pentru mine). Avem pelicule nominalizate la Golden Globes (iată lista completă aici), deci atenţie.
O să încep cu Gran Torino, film în care l-am revăzut pe maestrul Clint Eastwood, care este şi regizor, nici că se putea altfel. Singurul minus pe care l-aş găsi ar fi mormăielile şi scrâşnetele din dinţi care l-au făcut celebru pe Eastwood în tinereţe dar care acum sunt accentuate prea mult şi par cam penibile. Burn After Reading este o comedie/dramă despre nimic, foarte seacă şi teribil de amuzantă pentru cei care gustă acest gen. Brad Pitt joacă un rol de idiot, George Clooney este paranoic iar John Malkovich isteric. Pentru a completa o distribuţie încântătoare, lor li se adaugă Frances McDormand şi Tilda Swinton (de data aceasta într-un rol deloc blajin aşa cum ne obişnuise). Rămânem cu Pitt şi mergem mai departe la The Curious Case of Benjamin Button, unde el reface cuplul din Babel cu superba Cate Blanchett. Ideea filmului nu e nouă (cu siguranţă aţi întâlnit-o de multe ori în fun emails) dar este excelent transpusă pe ecran: un om se naşte bătrân şi întinereşte pe parcursul vieţii, ajungând să moară abia atunci când devine bebe. 
Şi apropo de cupluri refăcute. Am pomenit recent de Revolutionary Road, film unde Leonardo Di Caprio şi Kate Winslet joacă din nou împreună după Titanic. Ei bine, nu-l rataţi. Leo e dat naibii, depăşindu-şi de mult statutul de actor cu 99% public feminin. Dovadă rolurile total diferite pe care le face în ultimele sale filme, acesta de care vorbesc acum şi Body of Lies, unde este un agent CIA implicat în lupta antitero din Orientul Mijlociu. Aici mi-a adus aminte de rolul făcut în The Departed, film laureat Oscar.
Aseară am văzut Vicky Cristina Barcelona, un film numit după două americance şi unul din cele mai frumoase oraşe din lume, acolo unde ele aleg să-şi petreacă o vară şi-l întâlnesc pe boemul latino lover jucat de Javier Bardem (distins cu Oscar anul trecut pentru rolul din No Country for Old Men). O Penelope Cruz isterică dar deosebit de senzuală şi o Scarlett Johansson aşa cum o ştim de la Lost in Translation fac acest film deosebit de plăcut, amuzant şi romantic. Iar dacă ai fost în Barcelona şi iubeşti acest oraş vei regăsi garantat locuri unde ai păşit şi tu (eu unul am făcut-o). Concluzia ar fi că deseori nu ştim ce vrem, ştim doar ce nu vrem.
Scarlett joacă şi în Match Point, de data aceasta un rol mai erotic ca de obicei care ar trebui să ne înveţe pe noi, bărbaţii, că e bine uneori să rezistăm impulsurilor de moment de a ne scoate scula din pantaloni pentru a nu provoca "a shit storm of consequences" (expresia e din Burn After Reading, but I love it).  Şi dacă tot am ales să închei cu filme nu chiar atât de recente, trebuie să vă spun şi de Hitch şi să mă declar fan Will Smith, un actor cu un portofoliu nu foarte bogat de filme, dar a căror calitate a crescut în timp în paralel cu dezvoltarea calităţilor actoriceşti ale lui Will, care a lăsat în urmă rap-ul din Gettin' Jiggy Wit It şi seria filmelor Bad Boys.
Gata, v-am dat de lucru, mai vorbim peste vreo 2 săptămâni când se anunţă şi nominalizaţii la Oscar.

7 comments:

Alexandru said...

Ma bucur sa aud ca Vicky Cristin Barcelona e fain, sunt fan Woody Allen si astfel ca abia astept sa-l vad si eu. Match Point mi se pare una din cele 3-4 capodopere ale lui Allen.

Onutzza said...

Am si eu pe lista Burn After Reading, Revolutionary Road, Body of Lies si Vicky.Cristina.Barcelona (dintre cele amintite de tine).

Apropos, nominalizarile pentru Globul de Aur sunt aici: http://www.goldenglobes.org/nominations/001index.html si de cele mai multe ori filmele care au obtinut premii sau nominalizari pentru Globul de Aur au intrat intre favorite si in competitia pentru Oscar.

In plus fata de filmele amintite de tine, mai am pe lista de "must be seen" "Nunta muta" (regie Horatiu Malaele), Contratimp (cu Dragos Bucur, aparut prin noiembrie 2008), "Yes Man" cu Jim Carrey, "Bedtime Stories" cu Adam Sandler , "Doubt" cu Meryl Streep si cateva desene animate (Bolt, Wall-E si Kung Fu Panda).

Am reusit sa vad Changeling - Angelina Jolie este una dintre cele mai talentate actrite ever si o femeie frumoasa si inteligenta. Mersi pentru recomandare.
Am vazut si The Curious Case of Benjamin Button si am stat captivata in fata ecranului de la inceput pana la final. Un film superb realizat, de la interpretare actoriceasca, regie, pana la machiajul realizat exceptional.

The Fly said...

Merci mult pentru acest comentariu ;) Si eu astept cu mare interes Yes Man, imi e tare dor de Jim Carrey intr-unul din rolurile sale clasice.
Revin maine cu un articol despre un film excelent pe care tocmai l-am vazut.

Roxana said...

Sa-mi explice si mie cineva de ce Match Point e un film bun: cred ca nu am mai vazut de foarte mult timp un film mai prost, care sa nu-mi inspire nici un fel de sentiment...poate doar de amuzament pe alocuri de cat de prost poate fi...just my opinion.
Revolutionary Road in schimb mi s-a parut foarte bun, foarte faina ideea filmului si, in mod surprinzator, Kate Winslet si Leonardo diCaprio au evoluat foarte mult de pe vremea cand jucau in Titanic.
Seven Pounds mi-a placut iar foarte mult.
Urmeaza sa vad restul recomandarilor.

The Fly said...

Iti explica Alexandru, dar numai dupa ce imi explici si tu cine esti :D Just curious.

Roxana said...

Mama, cata curiozitate...sunt o admiratoare secreta...:))

The Fly said...

Aaaaa Cilioara! Vezi ce derutat sunt daca nu ai mai postat pana acum pe blogul meu? :D
Pai Match Point mi s-a parut oarecum senzual si interesant de urmarit. Concluzia filmului am tras-o in articol. Alexandru in schimb il considera o capodopera si de aia spuneam ca-l las pe el sa explice :P

Post a Comment