Friday, 30 January 2009

Superba rivalitate dintre doi campioni


Un val intens de căldură a lovit recent oraşul Melbourne, dar asta nu va afecta cu nimic marele spectacol sportiv de peste numai 2 zile. Primii doi jucători de tenis ai lumii (ai momentului dar şi ai ultimilor ani) îşi vor disputa finala primului turneu de Mare Şlem al anului. Nu urmăresc acest sport foarte des, de regulă mă uit doar la turneele importante, dar în cazul de faţă avem de a face cu un adevărat regal sportiv. Roger Federer şi Rafael Nadal vor învinge căldura şi pe ei înşişi duminică seară (va fi dimineaţă în România la ora meciului - 10.00 pe Eurosport2), disputând un nou ghem dintr-un etern meci, eu personal dorind ca această rivalitate, considerată de specialişti drept cea mai mare din istoria tenisului, să ţină încă mulţi ani de acum încolo.

Vă voi prezenta câteva date statistice care să sprijine titlul acestui articol. Federer a fost numărul 1 în lume până în august anul trecut, timp de 237 săptămâni consecutive (record absolut) până când a fost detronat de Nadal, actualul lider mondial. Elveţianul a cucerit 13 titluri de Mare Şlem, fiind la unul singur de recordul deţinut de Pete Sampras. Cu toate acestea, nu a câştigat niciodată la Roland Garros, acolo unde Nadal l-a bătut de fiecare dată până acum în finalele ultimilor 3 ani (ultima oară răstignindu-l de-a dreptul cu un sec 6-1, 6-3, 6-0). Printre recordurile lui Federer se mai numără şi cele mai multe finale consecutive de Grand Şlem (10), cele mai multe victorii consecutive în meciurile pe iarbă (65) şi pe beton (56).

Spaniolul are până acum în palmares doar 5 titluri de Mare Şlem (eh, e mai tânăr ca Roger lol), 4 dintre ele cucerite după finale jucate cu rivalul său, şi un titlu olimpic, obţinut anul trecut la Beijing. A câştigat de 4 ori la rând Roland Garros-ul, egalând recordul lui Bjorn Borg, şi are chiar şansa să doboare acest record la vară. Mulţi specialişti îl consideră deja cel mai mare jucător pe zgură din istorie, suprafaţă pe care Nadal deţine un record fabulos de 81 de victorii consecutive.

Voi încheia cu esenţialul, anume confruntările directe dintre cei doi. Sunt singurii 2 tenismeni din istorie care şi-au disputat împreună 6 finale de Grand Şlem (Nadal câştigând 4 dintre ele). Desigur, duminică urmează deja a 7-a finală şi mai este timp pentru multe altele. Indiferent cine a fost locul 1 în lume, cuplul Federer-Nadal reprezintă singura pereche de tenismeni care a fost în fruntea ierarhiei mondiale timp de 4 ani la rând. Scorul direct dintre cei doi, în toate meciurile jucate până acum, este clar în favoarea lui Nadal, care conduce cu 12-6. De altfel spaniolul este singurul tenismen care are scor pozitiv în meciurile directe cu Federer. Iar finala jucată de cei doi anul trecut la Wimbledon este considerată de unii drept cel mai frumos meci de tenis disputat vreodată.

Aceste date te ameţesc şi ar mai fi chiar multe de spus. Toate vor păli însă duminică în faţa spectacolului sportiv oferit de aceşti doi mari gentlemani. Da, inutil să mai specific faptul că această rivalitate a fost susţinută mereu de un fair-play ieşit din comun, lucru care o face cu atât mai specială.
Mă aflu deja într-o febrilă aşteptare a primului serviciu.