Friday, 5 December 2008

Dă-ne subiecte, Anca!

Am auzit prima dată de Anca Parghel anul trecut. Nu reţin exact pe ce canal am primit informaţia, dar era ceva de genul "Anca Parghel are cancer!" Wow, aşa şi? De ce ar trebui să ştiu eu asta? Cine e Anca Parghel? De ce se vorbeşte aşa mult despre ea acum şi de ce toată lumea, în special cea artistică, îşi manifestă compasiunea şi susţinerea?
Mi-am tratat ignoranţa şi am descoperit că dânsa ar fi cea mai mare interpretă de jazz din România. Foarte frumos, deşi nu mă puteam pronunţa pentru că nu o ascultasem cântând. Eu ştiam doar de Aura Urziceanu ca mare interpretă de gen. Am întrebat şi eu ca prostu' în stânga şi-n dreapta:
"Bă, ai auzit de Anca Parghel?"
"Da, mă, normal!"
"Adică ştiai de ea dinainte de mediatizarea asta cauzată de boala de care suferă?"
"A, nu, abia acum am aflat..."
"Aha!"
Concluzia (întărită şi de articolul de azi al cunoscutului blogger Dono) este că multă lume a aflat despre cea mai mare interpretă de jazz din ţară abia după ce aceasta s-a îmbolnăvit. Vă spun şi de ce. Pentru că publicul român, unul preponderent manelist şi înclinat către bârfă şi macabru, este mult mai repede atras de o ştire de genul "Anca Parghel are cancer!" decât de altele cum ar fi "Mare concert cu Anca Parghel! sau "Un nou album fenomenal de jazz se va lansa în curând". Prin urmare este mult mai simplu să ignori artistul când e bine şi sănătos pentru ca apoi să consumi tone de hârtie, cerneală sau spaţiu tv vorbind despre el când e pe ducă. Asta se consumă - asta se promovează.
Deci "Anca Parghel este grav bolnavă! Moaaaaa, dă drumul la tv şi adu-mi şerveţelele în caz că-mi dau lacrimile. Nu ştiu cine e tanti asta, dar uite, peste tot se vorbeşte despre ea aşa de frumos, vreau să-mi arăt şi eu compasiunea". Cam aşa se comportă românaşul nostru, meloman sau nu, ale cărui valori artistice nu sunt promovate cum trebuie în ţara asta de grobieni în care prostul gust te înconjoară de peste tot.
Din păcate, ştirile sună acum cam aşa: "Anca Parghel a murit astăzi de dimineaţă la Timişoara". Iar media poate exulta, va avea subiecte din plin pentru câteva zile.

5 comments:

Druida said...

Ai dreptate privind media, n-ai dreptate privind Anca Parghel! Eu o stiu de vreo 10-15 ani, poate mai mult, desi n-am fost la nici un concert al ei... am vazut-o ca invitata a lui Johnny Raducanu si intr-unul la TV, prin primavara! N-o consider neaparat 'cea mai mare interpreta de jazz', dar a fost o femeie si o voce speciala, pe care cei pasionati de jazz o cunosteau. Ca multi nu stiau de ea, nu e de mirare, e doar de plins... asa cum multi nu stiu de o seama de alti oameni de cultura. Mai stii povestea cu HRP, da? :) (nu e atac, e constatare!)

The Fly said...

Eu nu contest ca se stia de ea, dar a fost mult prea putin mediatizata, asta e clar. Multi (myself including) nu auzisera niciodata de Anca Parghel. Au facut-o abia acum, odata cu boala..

Walter Kovacs said...

De cand se mediatizeaza la noi in tara valorile artistice autentice? Zic "mediatizeaza" in sensul de a aparea zilnic sau saptamanal la stiri, in emisiuni tv, etc. De bine, de rau, avem site-uri specializate, dar nea Dorel de la spatii verzi care sparge o samanta si bea un Noroc n-are cum sa dea de ele.

Auzim in schimb ca manelistul X isi schimba masinile ca pe chiloti sau ca o fufa nu se mai ... cu fiul nu stiu carui mare baron psd/pdl/pnl/whatever. Si nea Dorel ala stie sa danseze pe manele si ar vrea sa o ... pe fufa respectiva si sa aiba banii si masinile aluia.

Concluzia e simpla, deci.

The Fly said...

Exact!
(si o corectura la commentul meu de mai sus: included, not including :D )

Druida said...

Am aflat intre timp ca Anca Parghel a fost plecata o buna parte a anilor '90-2000 in strainatate, ceea ce ar explica, partial, lipsa de notorietate... si mai tine si de generatie, evident :).

Post a Comment