Monday, 1 December 2008

badea Mircea, bloggerul care nu e blogger

Eveniment marcant în blogosfera din ţărişoara noastră: Mircea Badea (sau badea Mircea, cu voia dumneavoastră)  şi-a tras blog săptămâna trecută. E pe bune, a spus-o chiar el la tv şi îl puteţi citi aici. O trecere din gura presei în gura celor care s-au grăbit să-l acuze că până acum nu rata nicio ocazie de a ironiza "blogăraşii cretinoizi" iar acum a devenit unul dintre ei. Dar vă înşelaţi, nu e aşa, există o explicaţie pe care ne-o oferă chiar dânsul în cadrul proaspătului blog (care nici el nu o fi blog). Cităm:

"Ieri am primit tone de mesaje triumfaliste de la pulifrici ca gata, degeaba am zis eu “de rau” despre bloggeri, ca acum uite, sunt unul dintre ei, fac parte din blogosfera, acu-i acu…etc. Cu alte cuvinte, in sinea mea tanjeam de mult sa fac si eu parte din nimic, sa acced la lumea lor de trepadusi.
Ca sa n-o mai lungesc, o data ca n-am nevoie, iar a doua ca mai am si alta treaba, nu sunt nici blogger, cum nu sunt nici jurnalist, nici analist politic, din simplul motiv ca n-am confuzii de identitate. Nu-mi trebuie o categorie in care sa ma integrez ca sa ma recomand fie doar si in sinea mea. Mesajele pe aceste teme vor fi respinse fara nici un fel de ezitare.
Aveam nevoie de un mediu in care sa ma manifest departe de rigorile si exigentele unei emisiuni de televiziune. Ba chiar mai mult, daca emisiunea de la Antena3, din diferite motive, foarte posibile de altfel, nu va mai exista, vreau sa pot sa-mi exprim punctele de vedere".

Ok deci, v-aţi lămurit, da? Omul nu e blogger doar pentru că are un blog, la fel cum nu e nici şofer atunci când se suie la volan şi nici jogger atunci când fuge prin Herăstrău, ce e aşa greu de înţeles? El n-are confuzii de identitate, el e badea Mircea şi atât, aşa că voi ăştia, pulifrici triumfaliste care sunteţi, ciocu' mic! Omul avea nevoie doar de un (alt) spaţiu unde să se exprime, mă-nţelegi, televiziunea şi radioul nepermiţându-i asta. 
Ei, şi acum gata cu glumiţele, se impune puţină seriozitate. Domnule, foarte bine că ţi-ai făcut blog. E dreptul tău să te exprimi aşa cum poţi mai bine şi în mediul în care-ţi convine. Dar faptul că unii "blogăraşi fără creier" te iau acum peste picior este îndreptăţit şi inevitabil. Asumă-ţi noua poziţie şi nu te eschiva prin insulte. Ştii cum pari acum, justificându-te aşa ca-n textul de mai sus? La fel de fals precum eşti la finalul emisiunilor tale, când şefii îţi bagă pe gât nişte cărţulii cărora trebuie să le faci puţină reclamă când de fapt tu nici nu te-ai obosi să le citeşti titlul. Eşti la fel de lipsit de cojones şi de mitocan ca atunci când insulţi la tv (acolo unde nu ţi se poate da replică) pe cei cărora le răspunzi politicos la radio, pentru că, ştim prea bine, e mult mai greu să susţii un dialog cu argumente decât să oferi un monolog impregnat cu frustrări personale. Te-am mai văzut prin alte emisiuni, unde nu eşti doar tu cu ziarele. Omule, să nu te recunosc! Tare cuminte erai. 
Sfatul meu de blogăraş tâmpit (care sunt blogger), de care nu vei ţine cont, este să lucrezi un pic aspectele astea, precum îţi lucrezi muşchii la sală. Mai puţină frustrare personală pe sticlă n-ar strica, deşi mulţi români se regăsesc în ea. Fă pe prostul mai puţin şi nu-i mai întreba pe cameramani chestii pe care le cunoşti dar cu care te jenezi. Nu te mai arăta scârbit şi siktirit chiar de orice şi nu mai poza în posesorul adevărului absolut. Ştii destule şi le ştii bine, le şi spui la fel de bine deseori. Nu te mai lua de Naşul şi nu te mai lăuda că-l baţi la audienţă. Ai pornit asta şi de la faptul că el susţine că emisiunea sa este cel mai urmărit talk show, iar tu vii şi spui că eşti mai urmărit. Ei bine, îţi scapă ceva: emisiunea ta nu este un talk show, bade dragă. Uite, te pot ajuta cu o definiţie:

talk show

–noun
a radio or television show in which a host interviews or chats with guests, esp. celebrity guests.
Tu nu intervievezi şi nu chatuieşti cu nimeni, ce faci tu cu acei cameramani nu se pune, pricepi? Şi poate lucrul cel mai important: învaţă să accepţi criticile. Şi laudele deopotrivă, pentru că şi pe astea trebuie să ştii cum să le gestionezi. Aşa îţi pot spune că, din punctul meu de vedere, emisiunea ta de joi a fost cea mai bună pe care am văzut-o până acum. Eşti dat dracului deseori. Stai calm, chiar nu încerc să te periez la final, cititorii mei (adică acei proşti care-şi pierd vremea prin blogosferă) ştiu bine că sunt lipsit de scrupule atunci când atac persoane sau idei. Dar oricât m-ar enerva cineva, oricând îi apreciez meritele, fără nicio urmă de rictus ce ar putea aduce cu aia pe care o ai tu când prezinţi cărţi la final de emisiune.
Mirciulică, trăieşti în blogosferă acum şi asta-ţi va ocupa ceva timp!

Cu consideraţie,
un blogger