Ultimul episod al unei coloane sonore

Când am plecat în America am postat aici o serie de cântece care urma să mă însoţească peste ocean. Acel soundtrack american cuprindea mai multe piese alese pe sprânceană, care aveau să-mi amplifice din fundal senzaţiile extraordinare trăite acolo. Ei bine, aveam să descopăr la întoarcere că la fel de bine aş fi putut instala în iPod întreaga discografie a celui numit The Boss, un artist pe care de abia acum îl descopăr cu adevărat. Bruce Springsteen a aşezat America în cântecele sale ca nimeni altul, atât prin versuri, cât şi prin muzica propriu-zisă, impregnată de chitare acustice, slide-uri şi muzicuţe care conferă acel sunet total american. Este de ajuns doar să iei aminte de titlurile unor piese ca să-ţi faci o idee. Born in the USA, New York City Serenade, Streets of Philadelphia, Atlantic City, My Oklahoma Home sau American Land sunt cântece care te fac să te simţi american chiar dacă nu eşti. Practic atunci când îl asculţi pe Springsteen eşti un yankeu pierdut în imensa Americă, orbit de luminile oraşului şi acoperit de clădirile uriaşe. Sau un cowboy autentic, undeva in the country. The Boss este un pictor extraordinar ale cărui peisaje sunt apreciate şi de americanul obişnuit, cu o cultură muzicală medie, şi de critici deopotrivă.
Fascinaţia mea americană, impresiile adânci de la Ground Zero şi, după cum aţi văzut, până şi recenta campanie prezindenţială făcută de noul leader mondial pe muzica lui Bruce au făcut ca un anume album să fie intens mediatizat în aceste pagini. Nici nu se putea altfel, cu atât mai mult cu cât sunt foarte interesat de ce s-a întâmplat la 11 septembrie şi, culmea, evenimentele de atunci au fost dezbătute recent şi în media de la noi. Apropo, tocmai am făcut rost de cartea numită Zero, apărută după documentarul tv realizat de italianul Giulietto Chiesa. Acest subiect va fi mereu actual şi oricum, probabil că nici peste 100 de ani nu se va cunoaşte adevărul absolut.
Ca o concluzie pot spune că acest disc a constituit pentru mine cea mai potrivită coloană sonoră în această toamnă americană. Am publicat deja aici 5 piese din cele 15 prezente pe acest material, încercând să vă insuflu şi vouă câte ceva din pasiunea mea de turist fermecat de America. Astăzi voi încheia acest capitol cu o ultimă melodie, conştient fiind că poate am abuzat. Sau poate nu. Rămâne să apreciaţi voi. Cu siguranţă că vă veţi mai întâlni cu The Boss în aceste pagini sau cu teorii despre ce s-a întâmplat în America în 2001. Dar despre acest album am vorbit suficient.
Piesa de mai jos se pare că a fost scrisă din perspectiva familiei unui fan Bruce Springsteen care moare în atacurile din 11/9. Simplitatea genială a versurilor şi frumuseţea compoziţiei te lasă fără cuvinte.

You're Missing from The Rising album, live in Barcelona, 2002

Comments

Popular posts from this blog

Ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când ești părăsit

Tu știi care-i diferența dintre procente și punctele procentuale?

Arenele mele